Manşetler

Apple yöneticisi Phil Schiller’den 16 GB iPhone, MacBook, incelik ve pil ömrüyle ilgili görüşler

Apple'ın üst düzey yöneticilerinden Phil Schiller, WWDC 2015 sırasında Apple hakkında verdiği önemli haber ve dedikodularla bilinen Daring Fireball sitesinin sahibi John Gruber'ın The Talk Show adlı podcast programına katıldı. Gruber, Schiller'e birkaç konu hakkında sorduğu sorularla kullanıcıların ve geliştiricilerin merak ettiği noktaları açıklığa kavuşturmaya çalıştı.
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
Görsel: The Verge
Görsel: The Verge

Apple’ın üst düzey yöneticilerinden Phil Schiller, WWDC 2015 sırasında Apple hakkında verdiği önemli haber ve dedikodularla bilinen Daring Fireball sitesinin sahibi John Gruber’ın The Talk Show adlı podcast programına katıldı. Gruber, Schiller’e birkaç konu hakkında sorduğu sorularla kullanıcıların ve geliştiricilerin merak ettiği noktaları açıklığa kavuşturmaya çalıştı.

Gruber Apple’ın iOS cihazlarının giriş seviyesindeki depolama miktarının daha fazla olması şeklinde bir tavsiyede bulundu. Giriş seviyesi iPhone’un depolama alanı, 2011’de tanıtılan iPhone 4S’ten beri 16 GB. Bu alan uygulamaların ve videoların birkaç GB tutabildiği günümüzde artık yeterli olmamaya başladı. Ancak Schiller bulut depolamanın giderek daha yaygın hâle geldiğini ve önem kazandığını söyledi. Schiller’e göre dokümanlar, fotoğraflar, videolar ve müzik için iCloud servislerini daha fazla kullandıkça, belki fiyat noktasında en hassas müşteriler bile gigabaytlarca yerel depolama alanına ihtiyaç duymadıkları bir ortamda yaşayabilirler, çünkü bu servisler yükü hafifletmek için var. Ayrıca Schiller depolama tarafında yapılan maliyet tasarruflarının kamera gibi diğer özellikleri iyileştirmeye imkan tanıdığını söyledi.

Ne var ki, Schiller’in verdiği bu cevap tam olarak tatmin edici sayılmaz. Bulut servisleri birçok durumda yerelde tutulan dosyaların yerini almıyor, aynı zamanda uygulama indirmeleri için de yükü hafifletmiyor. Hatırlayacak olursanız, geçen yıl birçok kullanıcı, özellikle 16 GB kapasiteli iPhone veya iPad kullananlar iOS’e güncelleme yaparken yetersiz depolama alanı nedeniyle oldukça zorlanmıştı. Üstelik giriş seviyesindeki depolama alanı seçeneğini düşük tutan Apple, müşterileri için 64 GB’lık seçeneği daha cazip kılmış oluyor. Kullanıcıların daha fazla kapasite için yaptıkları ek 400 TL’lik harcama Apple’ın kazancını daha da artırması anlamına geliyor.

Gruber pil ömrü sorununu da sordu ve Apple’ın ultra ince ürünler tasarlama konusunda bitmek tükenmek bilmeyen arayışlarıyla bunun ilgisini sordu. Teoride iPhone’un iyileştirmelerin sağlanması için yeteri kadar ince olduğu düşünülüyor, bu nedenle telefonun kalınlığını aynı tutmak Apple’ın daha verimli bileşenlerin avantajını kullanarak pil ömründe yararlı bir artış sağlamasını mümkün kılabilir. Ancak Schiller bu fikre katılmıyor; Apple’ın doğru dengeyi bulduğunu söylüyor. Schiller, daha büyük pilli ve kalın bir ürün istediğinizde bunun aynı zamanda daha ağır, maliyetli ve daha uzun sürede şarj edilebilir olduğunu söyledi. Her kalınlığı, boyutu, ağırlığı modellediklerini, verilen ödünlerin neler olduğunu çıkardıklarını da sözlerine ekledi. Bu noktada mükemmel seçimler yaptıklarının altını çizdi.

Schiller çok ince olan ve sadece tek bir USB-C portu barındıran yeni MacBook ile ilgili konuşurken de aynı düşünceleri tekrarladı. Gruber’e “Neyi talep ettiğine dikkat et” diyen Schiller, “Eğer bütün yaptığımız marjinal, yüzeysel değişiklikler olsa, heyecan bunun neresinde olur? Riskler almaya gerekiyor.” şeklinde konuştu. Schiller MacBook’un herkes için doğru ürün olmayacağını, ancak Apple’ın dünyayı geleceğe doğru sürüklemek için ileriyi düşünen ürünler çıkarmaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. “Benim isteğim Apple bu. Ben cesur, riskler alan ve agresif olan bir Apple istiyorum.” diyerek Apple’ın attığı adımları savundu.

Henüz yayınlanmadı, ancak yayınlandığında ve eğer İngilizce biliyorsanız, Gruber ile Schiller’in sohbetinin tamamını aşağıdaki kaynak bağlantıda yer alan podcast üzerinden dinleyebilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER