Manşetler

Twitter Periscope Android uygulamasını nihayet yayınladı

periscope-android-260515

Twitter’ın sahibi olduğu canlı yayın uygulaması Periscope nihayet Android’e geldi. İki ay önce yayınlanan iOS versiyonu gibi, Android için Periscope da mobil cihazınız üzerinden canlı yayın yapma veya mevcut canlı yayınları izleme fırsatı sunuyor.

Daha ilk 10 gününde 1 milyon kullanıcıya ulaşan Periscope ünlüler ve medya çalışanlarından rağbet görmüştü. Ancak bu uygulama aynı zamanda vatandaş habercileri ve korsan yayın yapan kişilerce de ilgiyle karşılanmıştı.

Android için Periscope uygulaması takip ettiğiniz kişilerin gerçekleştirdiği son veya mevcut canlı yayınlardan oluşan bir listeyle açılıyor. Aslında ilk kez açtığınızda, Periscope Twitter’da takip ettiğiniz herkesi takip etmenizi tavsiye ediyor. Eğer herhangi bir canlı yayın yoksa, sağa sürükleyerek sonraki ekrana geçebilir ve buradan dünya çapında gerçekleşmekte olan canlı yayınlara erişebilirsiniz.

periscope-android-uygulama-260515-1

Üçüncü ekranda ise uygulamanın en popüler kullanıcıları gösteriliyor, bunlar izleyicilerin canlı yayın sırasında ekrana tıklatarak gönderdikleri kalplerin sayılarına göre belirleniyor. Ancak bu durum tek başına bir kullanıcının popülerliğini belirlemede yeterli değil, Twitter’ın bunu geliştirmesi gerekiyor. Bu üçüncü ekrandaki bir başka ilginç unsur da profilinize erişebilmeniz veya kişileri isimleriyle arayabilmeniz.

iOS ve Android versiyonları arasındaki en büyük fark canlı yayınların başlatılma biçimi. iOS’te en merkezdeki sekme bu iş için ayrılmışken, Android’de yayın ekranlarında büyük kırmızı bir buton görünüyor, böylelikle Google’ın Material Design prensiplerine uygun hareket edilmiş olunuyor. Bunun yanı sıra Android’e özel bazı unsurları da görüyoruz. Örneğin bildirimler daha granüler yapıda olsa da, farklı hesaplardan gelen bildirimler arasında geçiş yapmanın yolu hâlâ bulunmuyor. Eğer bir yayın sırasında başka bir uygulamaya geçerseniz, bildirim tepsisi içinde bulunan bir tabela yardımıyla canlı yayına yeniden geri dönmeniz mümkün oluyor.

periscope-android-uygulama-260515-2

Eğer Periscope’u daha önce iOS’te kullandıysanız, Android tarafında fazla bir değişiklik görmeyeceksiniz. Zaten Android projesini yöneten Sara Haider de, Android tarafında bilinen ve sevilen Periscope deneyiminin sunulmaya çalışıldığı, kalp gönderme ve yorum bırakma gibi özelliklerin uygulamaya eklendiğini belirtiyor.

Periscope Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak dağıtılıyor, Android 4.4 KitKat ve üstü sürümle çalışan telefonlarda kullanılabiliyor. Aşağıdaki kaynak bağlantı bölümünden Android uygulamasını indirebilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER