Teknoloji

PC pazarı iki yıllık düşüşün ardından toparlanma belirtileri gösteriyor

toshiba-satellite-p50-inceleme-00021

Dünya çapında PC satışları iki yıldan fazla süren düşüşün ardından yavaş yavaş toparlanıyor gibi görünüyor. Pazar araştırma şirketi Gartner’ın söylediğine göre, 2014 dördüncü çeyrek PC sevkiyatları alışverişin yoğun şekilde gerçekleştiği yıl sonu döneminde, yüzde 1 oranında büyüme gösterdi.

Gartner’ın baş analisti Mikako Kitagawa, tabletlerin bazı önemli pazarlarda büyük yayılım göstediğini, tüketicilerin harcamalarının da yavaş yavaş PC’ye doğru geri kaymaya başladığını kaydetti.

Gartner geçen yılın ekim ile aralık ayları arasındaki üç aylık dönemde 83.7 milyon birim ürünün sevkiyatının gerçekleştiğini, ABD’nin çeyrek içinde en büyük büyümeyi gösterdiğini kaydetti. Lenovo bir kez daha bir numarayı elde ederken HP’nin gösterdiği etkileyici büyüme iki şirket arasındaki farkın kapanmakta olduğunu gösteriyor.

İlk beşte yer alan PC satıcıları; Lenovo, HP, Dell, Acer ve Asus geride kalan çeyrek içinde büyüme kaydetti ve diğer PC üreticilerinin pazar paylarından çaldı.

Gartner küçük bir büyümenin olduğuna dikkat çekerken, diğer bir pazar araştırma şirketi IDC farklı görüş ortaya koydu. IDC’nin iddiasına göre 2014’ün dördüncü çeyreğinde 80.8 milyon birim ürün sevk edildi. Bu da Gartner’ın açıkladığı sevkiyat rakamlarıyla arada 2.9 milyonluk bir fark olduğunu gösteriyor.

IDC bütün önde gelen PC üreticilerinin 2014’ün son çeyreğinde büyüme gösterdiği bulgusuna katılıyor, ancak sektörün yıldan yıla yüzde 2.4’lük bir düşüş kaydettiğini dile getiriyor. Chrome, Bing, monitör bilgisayarlar, ultra ince ürünler, dönüştürülebilirler ve dokunmatik sisteler sayesinde PC’lerin daha çekici ve rekabetçi hâle geldiğini söyleyen IDC’den Loren Loverde, kazançların nispeten küçük kaldığını vurguladı.

Görüşlerin ve rakamların farklı oluşunda IDC ve Gartner’ın PC sevkiyatlarını sayma yöntemleriyle ilgisi bulunuyor. IDC’nin verileri Chromebook bilgisayarları içeriyor, Windows tabletleri ve Surface Pro 3 gibi klavyesi çıkarılabilir makineleri bile kapsamıyor. Gartner ise Windows tabanlı tabletleri PC olarak değerlendiriyor; Chromebook veya herhangi bir Windows işletim sistemi taşımayan ürünü kapsama almıyor. IDC Apple’ın en büyük beşinci PC üreticisi olduğunu söylerken Gartner beşinciliğin Asus’a ait olduğunu öne sürüyor. Her ne olursa olsun, her iki araştırma şirketi de PC pazarının en sonunda kararlılığa ulaştığını ve yönünü büyümeye çevirdiğini söylüyor. Anlaşılan 2015 PC sektörü için geçen yıllardan daha parlak olacak.

İLGİLİ HABERLER