Teknoloji

PayPal kitle fonlama projelerinde koruma sağlamayı bırakıyor

paypal kitle fonlamaPayPal kitle fonlama projelerini destekleyen bağışçılara sunduğu “Satın Alma Koruması” programını sonlandırmaya hazırlanıyor. Şirketin bu kararı 25 Haziran 2016 itibarıyla yürürlüğe girecek. Yapılan açıklamada, kitle fonlama platformları üzerinde PayPal ile yapılan ödemelerin koruma altına alınmayacağı belirtildi.

Bu kararın altında kitle fonlama platformlarında zaman zaman rastlanan dolandırıcılığın ve başarısızlığın etkili olduğu düşünülüyor. Kickstarter tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, kitle fonlama projelerinin yüzde 9’unda taahhüt edilen sözlerin yerine getirilemediğini ortaya koymuştu.

PayPal’in bu hamleyle kitle fonlama platformlarına olan desteğinin yol açtığı kafa karışıklığını da ortadan kaldırmayı hedeflediği düşünülüyor. Kitle fonlama projelerinde hem proje sahipleri hem de destekçiler, PayPal’in hizmet koşullarına dair rahatsızlıklarını dillendirmeye başlamıştı. Zano adını taşıyan drone’un teslimatında yaşanan problemler ve Kickstarter üzerinden drone’u satın alanların para iadesinde yaşadıkları problemlerin karar değişikliğinde etki göstermiş olabileceği ifade ediliyor.

Yeni politika çerçevesinde kitle fonlama projelerine PayPal aracılığıyla destek olanlar, proje başarısızlıkla sonuçlansa veya kendilerine teslim edilen ürün problemli bile olsa paralarını geri alamayacaklar. PayPal, hali hazırda Kickstarter projelerini desteklemediği için bu durum Kickstarter adına bir problem teşkil etmiyor. Ancak bir diğer popüler kitle fonlama platformu Indiegogo’nun bu karardan etkilenmesi oldukça muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER