Teknoloji

Panasonic geride kalan mâli çeyrek raporunu açıkladı

Panasonic geride kalan finansal döneme dair raporunu açıkladı. Buna göre şirketin konsolide edilmiş satışları yıldan yıla yüzde 6 düşüş gösterdi, bununla birlikte son üç ay üzerinde kayıp 141.9 milyar Yen (3.19 milyar TL) olarak gerçekleşti. İyi giden Blu-ray oynatıcı satışları Panasonic’in düz panel TV satışlarında ve Sanyo marka dijital kamera ve diğer elektronik ürünlerdeki düşüşü dengelemekte başarılı olamadı.

Panasonic tasarruf etmek amacıyla düz panel ekran üretimini ciddi oranda kısacak, bazı üretim hatlarını kapatacak, bazılarında da kapasiteyi azaltacak. Ayrıca üçüncü parti tedarikçilerden panel alımı da söz konusu olacak. Öte yandan Panasonic’in başlangıçta Şangay’a taşınıp tekrar eski hızına taşınması planlanan plazma ekran üretim hattı da yeniden işlemeye başlayacak gibi görünmüyor. Şirketin bazı yönetim birimlerini de Japonya’nın Osaka şehrinden Singapur’a taşıması ilginç bir adım olarak değerlendiriliyor.

Panasonic, Japon yeninin sürekli güç kazanmasının ve gelişmekte olan ülkelerden gelen talebin azalmasını bu çeyrekteki düşük performansın sebebi olarak gösteriyor. İlgili çeyrekte Avrupa, Asya, Japonya ve Amerika satışları yüzde 13 oranında azalma gösterdi. Ne var ki, bu küresel satış tablosu bazı başarılar da içermiyor değil. Örneğin şirketin satışları, Sanyo markalı cihazlar hesaba katılmadığında bile, Nijerya’da geride kalan altı ayda yıldan yıla yüzde 64 oranında, Hindistan’da ise yüzde 40 oranında artış gösterdi.

Panasonic’in yarı iletken sektöründeki işleri de çalkantıda. Şirketin Bileşenler ve Cihazlar birimi 7.4 milyar Yen (166.3 milyon TL) zarar açıkladı. Bu zararın nedeni olarak yarı iletkenlerde ciddi şekilde kötüleşen kâr gösterildi. Genel olarak bakıldığında Panasonic 2012 mâli yılı genelinde 420 milyar Yen (9.44 milyar TL) net zarar bekliyor.

İlgili – Panasonic

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER