Teknoloji

OS X Yosemite’nin gizlilik problemi mi var?

os-x-beta-yosemite-71

The Washington Post gazetesinde yer alan bir yazı, akıllara Apple’ın yeni masaüstü işletim sistemi OS X Yosemite ile ilgili bazı sorular düşürdü. Daha önce sabit diskte bulunan indeks materyalini kullanan Spotlight uygulaması, OS X Yosemite ile birlikte internet üzerinden öneri ve sonuçları da göstermeye başlamıştı. The Washington Post’ta yayınlanan makalede arama terimlerinin Apple’a önemli miktarda ekstra bilgiyle iletildiği ve bu bilgiler arasında konum verisinin de yer aldığı ifade edildi.

Ancak daha detaylı bir inceleme sonrasında ortaya atılan iddiaların göründüklerinden daha az tahrip edici olduğu anlaşılıyor. Bu yeni özelliği için şimdiden bir gizlilik politikası oluşturan Apple, son iOS güvenlik raporunda kullandığı koruma yöntemleri hakkında daha teknik bir açıklamada bulunmuştu. Söz konusu belgede iletilecek beş farklı bilgi tipi açıklanıyor. Yaklaşık konum, cihaz türü, istemci uygulama (Spotlight veya Safari), cihazın dil ayarları ve cihazda son olarak kullanılan üç uygulama gibi bilgiler Apple’a iletiliyor. Gönderilen tüm bilgilerin 15 dakikada bir sıfırlanan geçici seanslarda gruplandırılması kullanıcılara ait belirli bilgilerin izinin sürülmesini zorlaştırıyor. Böylelikle verilerin pazarlama amaçlı faaliyetler için kullanılması daha zor hâle gelirken, verilerin HTTPS bağlantısıyla iletilmesi iletim sürecine müdahale edilmesini imkansız hâle getiriyor.

Bu noktadaki en büyük endişe ise kullanıcıların kendi bilgisayarlarındaki hassas bir dosyayı arama ihtimalinden kaynaklanıyor. Aramaların daha geniş bir kapsamda gerçekleştirilmesi nedeniyle bu endişe oluşsa da, verilerin geçici bir ID altında kaydedilmesi ve kullanıcıların diledikleri takdirde Spotlight’ın Öneri özelliğini kapatabilmesi bu endişenin de yersiz olduğunu ortaya koyuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: OS X Yosemite İncelemesi

Apple’dan The Verge sitesine gönderilen açıklamadaysa şirketin konumu bulanıklaştırma, geçici seans kimlik belirleyicileri oluşturma ve özelliği tamamen kapatma gibi seçenekler sunduğunun altı çizildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER