Teknoloji

Oracle Google’dan 9.3 milyar dolar tazminat istiyor

oracle google android

Oracle ve Google arasında bir Oracle ürünü olan Java’nın Android’de kullanımından dolayı başlayan hukuk mücadelesi, uzun süredir devam ediyor. Oracle, mahkemeye yaptığı son başvuruda Google’dan telif hakkı ihlâli gerekçesiyle 9.3 milyar dolar tazminat talep ediyor.

Oracle Google aleyhine altı yıl önce açtığı davada, internet devini Android’de Java kullanımında telif hakkı ve patent ihlâli yapmakla suçlamıştı. Oracle ilk raundu kaybetse de, federal itiraz mahkemesine yaptığı başvurudan olumlu sonuç almış ve telif hakkı konuları için tekrar bir duruşma gerçekleştirilmesi kararını mahkemeden çıkarmayı başarmıştı.

Söz konusu dava, birkaç açıdan önem taşıyor. Oracle’ın talep ettiği 9.3 milyar dolar, Google’ın çatı şirketi Alphabet’in 16 milyar dolarlık yıllık operasyonel karının yarısından fazlasına tekabül ediyor. Aleyhte çıkacak bir sonucun Google için mali açıdan zorlayıcı olacağını söylemek, yanlış bir önerme olmayacaktır. Davanın bir diğer önemli noktası ise, uygulamaların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan yapısal bloklar olan API’ların telif hakkıyla korunup korunamayacağını göstermesi olacak.

Oracle ve Google arasındaki davanın ilk duruşması 9 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Jüri hangi doğrultuda karar verirse versin, Oracle’ın mahkeme salonundan 9.3 milyar dolar tazminatla ayrılması pek muhtemel gözükmüyor. Daha önceki iki tazminat miktarı geri çevrilen Oracle’ın talep ettiği yeni miktarda da benzer bir yanıt alması öngörülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER