Teknoloji

Opera dizüstü bilgisayarların pil ömrünü yüzde 50 artırmayı vadediyor

opera web guc koruma moduOpera web tarayıcısının geliştirici versiyonu için hazırladığı güç koruma modu ile dizüstü bilgisayar kullanıcılarına çok ilginç bir vaatte bulunuyor. Şirket, yeni güç koruma modu sayesinde Windows işletim sistemli bilgisayarlarda Google Chrome’a kıyasla yüzde 50 daha uzun bir pil ömrü sunacağını iddiasını öne sürüyor. Opera’nın yeni güç koruma modunu aktive etmek için dizüstü bilgisayar güç kaynağından çıkarıldığında ekranın sağ üst kısmında beliren küçük ikona tıklamak gerekiyor. Şirket, yeni güç koruma modunun arka plandaki sekmelerin bellek tüketimini azaltma, kullanılmayan eklentilerin durdurulması ve video yürütme işleminde yapılan optimizasyon sayesinde hayata geçtiğini belirtiyor.

Opera’nın vadettiği performans etkileyici olsa da, bunun gerçek hayattaki yansımalarını görmek için beklemek gerekiyor. Şirketin paylaştığı rakamlar, Core i7 işlemci ve 16 GB RAM barındıran Windows 10 işletim sistemli Lenovo X250 dizüstü bilgisayarla gerçekleştirilen testler sonucunda elde edildi. Test sırasında aralarında YouTube’un da bulunduğu 11 popüler web sitesi tarayıcıda açıldı ve her birinde sayfa 5 kez aşağıya sürüklendi, bir dakika boyunca açık tutuldu ve ardından kapatıldı. Söz konusu işlem, dizüstü bilgisayarın şarjı tamamen bitene kadar tekrarlandı.

Söz konusu testin tam anlamıyla eksiksiz olmadığını ve Opera’nın özelliği farklı işletim sistemlerinde test etmediğini belirtmek gerekiyor. Opera tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada testin üç kez tekrarlandığı ve üç tekrardan çıkan ortalama değerin esas alındığı belirtildi. Şirket, güç koruma modunun reklam engelleyicileri de kapsadığını, ancak bunun karşılaştırma rakamlarına dahil olmadığını da vurguladı. Dolayısıyla reklamların engellemesi de, her ne kadar hesaba dahil edilmese de, pil ömrünün uzamasında etkili olmuş olabilir.

Opera’nın pek çok dizüstü bilgisayar kullanıcısının rahatsız olduğu bir problemin çözümü için girişimde bulunmasını iyi bir hamle olarak nitelemek mümkün. Google Chrome’un dizüstü bilgisayar pillerinin hızla tükenmesine yol açması pek çok kişiyi rahatsız etmiş, Google da bunun üzerine geçtiğimiz eylül ayında tarayıcının performansını artıracak bazı değişiklikler gerçekleştirmişti. Opera web tarayıcısı için geliştirilen güç koruma modunun kısa süre içinde geliştirici modundan ana versiyona aktarılması bekleniyor. Opera’nın test ettiği özellikleri ana sürüme getirme konusunda ne denli hızlı hareket ettiği biliniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER