Manşetler

Opera VPN: Engellerin etrafından zorlanmadan dolaşın

opera-vpn-0001Web tarayıcılarıyla tanınan Opera, son zamanlarda gizlilik ve reklam engelleme araçlarının gelişimine de ekstra mesai harcıyor. Şirket, kısa bir süre önce masaüstü web tarayıcısının geliştirici versiyonuna ücretsiz ve sınırsız VPN hizmetini entegre etmiş; bu hamleyi masaüstü ve mobil tarayıcılara eklenen reklam engelleme hizmeti izlemişti. Gizlilik odaklı adımların en sonuncusu ise Opera VPN adını taşıyan yeni uygulama oldu. Söz konusu uygulama sayesinde kullanıcılar, sınırsız veri iletişimi için özel ağ desteğinin yanı sıra reklam ve izleyici engelleme gibi özelliklerden de faydalanabiliyor.

opera-vpn-0002Opera VPN iOS uygulaması başlatıldığında ilk olarak kullanıcılara uygulamanın yetenekleri hakkında kısa bilgiler veriliyor. Burada ön plana çıkarılan ilk nokta, VPN sayesinde güvenlik duvarlarının aşılabilmesi ve engelli içeriklere de erişilebilmesi oluyor. Ardından sırayı günümüzün popüler özelliklerinden biri alan reklam engelleme alıyor. Opera, reklam engelleme sayesinde tarama deneyiminin hızlandığını ve veri tasarrufunun sağlandığını vurguluyor. Kullanıcılara web’de kendilerini takip eden çevrim içi izleme araçlarından kurtuluşu da vadeden uygulama, sonrasında hizmetlerinden faydalanılabilmesi için atılması gereken adımları sıralıyor.

opera-vpn-0003İlk adım olarak kullanıcılardan Opera VPN bildirimlerini etkinleştirmeleri isteniyor. Bu bildirimler sayesinde kullanıcılar uygulamanın mevcut işleyiş durumundan haberdar olabiliyor. İkinci aşamada ise Opera’nın cihaza VPN profili yüklemesi için izin isteniyor. Bu izin verilmediği takdirde uygulamayı amacı doğrultusunda kullanmak pek de mümkün olmuyor. VPN aktifleştirilmediği takdirde reklam ve izleyici engelleme araçlarından da faydalanılamıyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde sadece VPN’i aktif hâle getirip reklam ve izleyici engelleme araçlarını isteğe bağlı olarak çalıştırabiliyor. Reklam ve izleyici engelleme araçları, sadece iOS’in yerleşik tarayıcısı Safari’de değil, Chrome ve Firefox gibi üçüncü taraf tarayıcılarda da çalışıyor.

opera-vpn-0004Bilgilendirme yapılmasının ve gerekli izinlerin sağlanmasının ardından sıra Opera VPN uygulamasının nasıl kullanılacağını anlatmaya geliyor. Uygulamada durum ve ayarlar olma üzere iki sekme bulunuyor. VPN ayarlar sekmesi üzerinden aktif ediliyor. VPN aktif hâle geldiğinde ekranın sağ üst kısmında bölge değişikliği yapmayı sağlayan bir ikon beliriyor. Opera VPN uygulaması, ilk etapta sanal erişim için kullanıcıya en yakın bölgeye bağlanıyor. Ancak kullanıcılar diledikleri takdirde ABD, Almanya, Hollanda, Kanada ve Singapur’dan birini sanal erişim noktası olarak seçebiliyor. Reklam ve izleyici engelleme araçlarının çalıştırılması da ayarlar sekmesi üzerinden gerçekleştiriliyor. Uygulamanın istatistikler sekmesinde ise Opera VPN tarafından engellenen reklamlar ve izleyicilerin istatistikleri gösteriliyor. Uygulama genel rakam verdiği gibi, engellenen reklam ve izleyici sayılarına dair günlük ortalamaları da gösteriyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde bu istatistikleri de paylaşabiliyor.

opera-vpn-0005VPN ayarlarını yapmak, ortalama kullanıcılar için kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Opera VPN uygulaması, iOS cihaz sahiplerinin karşılarına çıkan erişim engellerinin etrafından rahatlıkla dolaşmasını mümkün kılıyor. Uygulamanın sunduğu VPN hizmeti karşılığında ücret talep etmemesi de, Opera VPN’i değerli kılan noktalar arasında bulunuyor. Şirket, kullanıcılara hizmet karşılığında reklam gösterme  gibi bir planının olmadığını vurgulamaktan da geri kalmıyor.

İLGİLİ HABERLER