Teknoloji

Opera Microsoft Edge’in pil koruma iddialarına meydan okuyor

opera-pil-koruma-modu-230616Opera, kullananlara dizüstü bilgisayarlarının pil ömrünü kayda değer oranda artırmayı vadeden pil koruma modunu internet tarayıcısına kısa süre önce eklemişti. Şirket, böylelikle dizüstü bilgisayar kullanıcılarının bir numaralı tarayıcı tercihi haline gelmeyi amaçlamıştı.

Microsoft kısa süre önce bir blog yazısı yayınlamış ve Edge internet tarayıcısının pil verimliliğini övmüştü. Yerleşik bir üründe pil koruma özelliğinin ön plana çıkarılması, isteğe bağlı olarak indirilebilen Opera için bir darbe niteliği taşıyor. Microsoft’un iddiasına bir blog yazısıyla yanıt veren Opera, kendi pil koruma özelliğinin daha iyi olduğu mesajını vermeye çalışıyor.

Opera pil koruma konusunda Microsoft’un yaptığı paylaşımı, “büyük bir halkla ilişkiler çalışması” olarak tanımlıyor. Ancak günümüzde şirketler tarafından yapılan paylaşımların büyük kısmının bir halkla ilişkiler çalışması olduğunu unutmamak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Microsoft’un deneyleri Chrome’un nasıl pil düşmanı olduğunu gösteriyor

Opera yeni paylaşımında kendi pil koruma özelliğinin gelişmişliğini göstermek için bu sefer bilimsel süreci biraz daha öne çıkardı. Microsoft’u değerlendirme yöntemlerini gizli tuttuğu için eleştiren şirket, pil koruma modları arasındaki karşılaştırmaları kendi yöntemleri doğrultusunda gerçekleştirdi. Testlerde sayfaların otomatik olarak yüklenmesi ve kullanıcı etkileşimlerinin otomasyonla gerçekleştirilmesi gibi faktörler doğrultusunda değerlendirme yapıldı.

Opera pil koruma modu ile 4 saate yakın kullanım süresi sunuyor

Yapılan testlere göre, Opera pil koruma modu ile 3 saat 55 dakikalık kullanım süresi sağlanıyor. Microsoft Edge’de ise bu süre 3 saat 15 dakikaya iniyor. Opera pil koruma özelliğinin nasıl işlediğini açıklamayı da ihmal etmedi.

opera pil korumaMicrosoft, gerçekleştirdiği testlerde Opera pil koruma modunu aktif hâle getirdiğinden bahsetmiyor. Aynı şekilde Opera da pil koruma modu kapalıyken sunduğu pil ömrüne değinmiyor. Dolayısıyla her iki şirketin de testlerinin üstünde “kendi çıkarları doğrultusunda” oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Hem Opera’nın hem de Microsoft’un testlerinde yerden yere vurulan Google Chrome cephesi ise sessizliğini koruyor. Google, internet tarayıcısının pil verimliliği konusunda ortaya atılan iddialara karşılık bilimsel bir savunma sunmuş değil.

İLGİLİ HABERLER