Manşetler

OpenSignal araştırmasına göre Android ekosisteminin ufalanması giderek artıyor

OpenSignal adlı araştırma şirketi Android ekosistemindeki dağınıklıkla ilgili en son raporunu yayınladı. İşletim sistemi cihaz, ekran boyutu veya işletim sistemi versiyonu gibi unsurlar bakımından bir hayli fazla çeşit barındırıyor ve bu çeşitlilik giderek artıyor. Bu durum müşteriler için birçok alternatifin bulunması açısından büyük bir avantaj, ancak aynı durum oyunlarını ve yazılımlarını birçok akıllı telefon ve tablette düzgün şekilde çalıştırmak isteyen geliştiriciler için geçerli değil.

android-ekosistem-daginik-010813

Samsung Android evreninin bir numaralı üreticisi olmayı sürdürüyor. Temmuz 2012 – Temmuz 2013 dönemi arasında kaydı yapılmış 11 bin 868 Android cihazı arasından, çoğu kullanıcının birinci tercih Güney Koreli üretici tarafından üretilmiş ürünler oldu. OpenSignal’ın verilerine göre Samsung Android pazarının yüzde 47.5’lik dilimini elinde bulunduruyor.

Sony yüzde 6.5’lik payla ikinci sırada geliyor, bu da Samsung ile en yakın rakibi arasında ne kadar büyük bir farkın olduğunu ortaya koyuyor. İşte belki bu durum uygulama geliştiricilerinin Android uygulamalarını geliştirirken genellikle Samsung cihazlarında test yapmalarının nedenini ortaya koyuyor.

Yayınlanan istatistikler Android cihaz sahiplerinin büyük çoğunluğunun işletim sisteminin en son versiyonunu kullanmasının büyük bir çaba gerektirdiğini gösteriyor. Bu noktada ortada birçok ucuz veya eskimiş akıllı telefon veya tabletin bulunmasından kaynaklanan uyumsuzluk sorunları etkili gibi görünüyor. İstatistikler Android 4.1.x ve Android 4.2.x Jelly Bean sürümlerinin yüzde 37.9’luk pay ile en çok kullanılan işletim sistemi olduğunu ortaya koyuyor. Android 2.3.3 – 2.3.7 Gingerbread ise yüzde 34.1’lik payla ikinci sırada geliyor.

android-ios-guncelleme-grafik-010813

OpenSignal’ın iOS ile karşılaştırmayı konu alan grafiğiyse iPhone ve iPad kullanıcılarının yüzde 95’lik diliminin iOS 6’yı, yani iOS’in en son sürümünü kullandığını gösteriyor.

Android cihazları ve işletim sistemi sürümleri genelindeki ufalanma artsa da, OpenSignal bunun kötü bir şey olmadığını iddia ediyor. Şirkete göre, bu durum geliştiriciler için daha çok test ve daha fazla cihaz için optimizasyon yapma anlamına gelse de, Android ekosisteminin başarısında dağınık, her şeyin serbest olduğu yapının da etkisi bulunuyor.

Android ekosisteminin ufalanması artarken bu işletim sistemine özel uygulama ekosistemi de genişliyor. Google’dan gelen son açıklama Google Play’deki uygulama sayısının bir milyarı geçtiği şeklindeydi. Ayrıca şimdiye kadar yapılan indirme sayısı da 50 milyarı geride bıraktı.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER