Teknoloji

Open webOS Pre, Veer ve Pixi gibi mevcut webOS cihazlarını desteklemeyecek

Palm Pre, Palm Pixi, HP Pre3, HP Veer gibi HP’nin webOS tabanlı cihaz çıkarma projesini sonlandırmadan önce çıkan mobil cihazlara sahip olanların Open webOS’i de mevcut cihazlarında kullanma umutlarına darbe indirildi. Open webOS’in temmuz ayındaki çalışmalarıyla ilgili olarak proje blogunda yayınlanan yazı içinde üzücü haber yer alıyor.

“Open webOS için yongaüstü sistemlerin Linux 3.3 ve üzeri çekirdeği desteklediği ve tescilli bileşenlerin açık kaynak tabanlı muadilleriyle değiştirildiği gelecek donanım platformlarının desteklenmesini hedefliyoruz. Mevcut cihazlar aralarında grafik ve ağ bileşenlerinin de bulunduğu birçok tescilli bileşen ve modern bir kernel için sürücülerin eksikliği nedeniyle desteklenemeyecek.” şeklinde aktarılan durumla birlikte mevcut webOS cihazlarının Open webOS ile kullanılamayacağını haber verilmiş oldu.

HP webOS’i açık kaynak camiasına bıraktığında; kablosuz radyo bağlantısı, grafik veya diğer bileşenlerin çalışmasını sağlayan sürücülerin kaynak kodunu bunların fikri haklarını elinde bulundurduğu için açmamıştı. Bu da yukarıdaki durumun oluşmasına neden olan etkenler arasında yer alıyor. Bu arada HP’nin TouchPad tableti de resmen Open webOS desteği almayacak ürünler arasında yer alıyor. Ancak webOS Community Edition tarafında bu cihaza yönelik desteğin devamı bir şekilde sağlanabilir.

Bu kötü haberin dışında paylaşılan durum raporunda sistem yöneticisi ve çekirdek uygulamaların yayınlandığı kaydedildi. Aralarında E-Posta, Takvim ve Kişiler’in bulunduğu bu uygulamalar henüz Synergy veya Google, Yahoo ya da Exchange gibi servisleri desteklemiyor. Bunun için 1.0 versiyonunun yayınlanmasını beklemek gerekiyor gibi görünüyor.

İlgili >> Open webOS Blogu, webOS Nation

İLGİLİ HABERLER