Manşetler

Önümüzdeki sonbaharda yayınlanacak iOS 5 ne gibi yenilikler getirecek?

Apple, WWDC 2011’in açılış toplantısında iOS 5 ile birlikte gelecek tüm değişiklikleri ve iyileştirmeleri paylaştı. Bu yenilikleri elimizden geldiğince Twitter ve özel yazılarla anında paylaştık. Şimdi tabloya biraz daha geniş çerçeveden bakalım ve detaylarını verdiklerimizle beraber tüm yenilikleri paylaşalım.

Ancak paylaşmadan önce iOS 5 SDK’nın yayınlandığını, iOS 5’in ise önümüzdeki sonbaharda geleceğini belirtelim. iOS 5, iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 1, iPad 2, üçüncü ve dördüncü nesil iPod touch cihazlarında çalışacak. Belki de, sonbaharda çıkacağı söylenen 2011 model iPhone da iOS 5 yüklü olarak gelecek.

Şimdi detaylara geçebiliriz:

  • iOS’in şimdiye kadar en çok şikayet edilen noktalarından bir tanesi olan bildirim sistemi aniden açılan pencerelerle kullanıcıların dikkatini dağıtıyor, onları rahatsız ediyordu. Yeni gelecek Bildirim Merkezi ile bu sorunu çözmeyi amaçlayan bir yaklaşım geliştirilmiş. Ayrıntıları buradan alabilirsiniz.
  • Newsstand adı verilen uygulama ile iOS kullanıcıları tüm elektronik gazete ve dergi aboneliklerini tek bir noktadan kontrol edebilecek. Tahmin ediyoruz ki, Apple’ın uygulama içi abonelik sistemini kullanan yayınlara bu uygulamadan ulaşmak mümkün olacaktır.
  • Twitter sadece bir iOS uygulaması olmaktan öte geçecek ve işletim sistemi seviyesinde desteklenir hâle gelecek. Ayrıntılar burada
  • Safari de yeniliklerden nasibini alıyor. Masaüstü versiyonda gördüğümüz Reader özelliği mobile de geliyor. Bu özellik sayesinde web sitelerinde yer alan makaleleri reklamları ve gereksiz objeleri ayıklanmış şekilde rahatlıkla ve dikkat dağılmadan okumak mümkün olacak. Bu özelliğe adres çubuğundan erişmek mümkün olacak. Reading List adlı okuma listesi ise Instapaper ile aynı işlevi görüyor. Okumak istediğiniz, ancak fırsat bulamadığınız makaleleri buraya not edebilir ve daha sonra vaktiniz olduğunda okuyabilirsiniz. Okuma listesine farklı cihazlardan da erişim olacak. iOS 5.0 ile birlikte Safari sekmeli gezinme desteği kazanacak. Bu, özellikle iPad kullanıcılarına büyük rahatlık sunacaktır.
  • Reminders, ya da Türkçe mealiyle Hatırlatıcılar adından da anlaşılacağı üzere kullanıcılara önemli işleri veya notları hatırlatma amacı taşıyor. Güzel tarafı ise konuma bağlı olarak çalışması. Tüm cihazlar genelinde ve kullanıcı takvimiyle eş zamanlama özelliğine sahip olacak olması da güzel.
  • iOS 5.0 ile birlikte kilit ekranına kamera kısayolu geliyor. Ayrıca kamera uygulamasında da çeşitli yenilikler olacak. Ayrıntılar burada
  • Özellikle iPad’in sanal klavyesinde yazı yazmakta zorlananlar için parçalanmış sanal klavye geliyor. Bu klavye seçeneğini aktif olduğunda iPad’in sanal klavyesi iki parçaya ayrılıyor ve ekranın sağı ve soluna yaslanır hâle geliyor. Klavye parçalarının konumu elin iPad’i rahatlıkla tutacağı pozisyona göre ayarlanmış.
  • PC Free özelliğiyle artık iOS cihazları bilgisayara bağlı olmaktan kurtulacak. Ayrıntılar burada
  • iOS 5 ile birlikte BBM tarzı bir mesajlaşma sistemi iMessage geliyor. Ayrıntılar burada
  • iOS 5’in getirdiği en büyük yenilik ise belki de iCloud servisleri olacak. iCloud ile kullanıcının mobil cihazını kullanım şekli ve alışkanlığı değişebilir. Ayrıntılar burada

Apple, iOS 5 ile birlikte dikkat çekilen sorunları çözmeyi amaçlamış. Bununla birlikte sıklıkla kullanılan bazı üçüncü parti uygulamalara ait işlevlerin doğrudan işletim sistemine entegre edildiğini gördük. Tahmin ediyoruz ki, bu üçüncü parti uygulamaların yazılımcıları için son günler pek de iyi geçmiyordur.

iOS 5.0’ın sonbaharda gelecek olması yeni nesil iPhone’un da iOS 5.0 ile aynı zamanlarda geleceği şeklinde yorumlanabilir. Ancak gelenekleri bu yıl yıkan Apple’ın ne yapacağını tam olarak kestiremediğimiz için ihtiyatlı davranmayı seçiyoruz.

İlgili – Apple

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER