Teknoloji

Office 365 yapay zeka ile engelli kullanıcılar için Word ve PowerPoint’te yüksek erişilebilirlik sunacak

office 365

office 365Yapay zeka dijital asistanlar gibi genel amaçlı durumlar için küçük ama emin adımlarla gelişmeye devam ediyor. Ancak günümüzde özellikle herhangi bir engele sahip kullanıcılar epey büyük önem taşıyan, ancak hemen göze çarpmayan çeşitli yapay zeka erişilebilirlik özellikleri bulunuyor.

Örneğin Microsoft Word ve PowerPoint gibi uygulamalar için çok yakında “alt-text” olarak adlandırılan bir özellik çıkacak. Yapay zeka algoritmalarını kullanan bu özellik görsel ve slayt destesi alt yazılarını otomatik olarak önerecek. Bu sayede söz konusu dosyalar görme özürlü kullanıcılara gösterildiğinde, ekrandaki bilgileri sese çevirmek için tasarlanmış bilgisayar araçları söz konusu tanımlarla çalışabilecek.

Microsoft bu özelliği Kavramsal Bilgisayar Görüşü Servisi olarak adlandırılan, görüntülerin içeriğini derin öğrenme teknikleriyle eğitilmiş sinir ağlarını kullanarak daha iyi şekilde anlamaya ve tanımlamaya odaklanmış yöntemle hayata geçiriyor. Office 365 ekibinin konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, yüksek güvenle tanımlanması yapılabilecek bir fotoğrafik görsel girildiğinde, alt-text için otomatik tavsiyelerin sunulacağı belirtiliyor. Otomatik öğrenme sayesinde servis, daha fazla insan kullandıkça gelişimini sürdürecek, bu da medya içeriği bakımından yoğun sunumların erişilebilir olması noktasında önemli zaman kazandıracak.

Facebook da geçtiğimiz nisan ayında fotoğraf alt yazıları için benzer bir özellik duyurmuştu. Teknoloji endüstrisinin büyük kısmı bu yapay zeka tekniklerini kullanarak hem erişilebilirliği artırıyor hem de fotoğraf ve videoları değerli veriler için daha iyi şekilde çözümleyebiliyor.

Bu özellik gelecek yıl itibarıyla Office 365 aboneleri için Office ve PowerPoint’in PC versiyonlarında kullanılabilir olacak. Microsoft, Office uygulamaları için erişilebilirlik şablonları çıkaracağını, bunların düşük görme yetisine veya renk körlüğüne sahip kişilerin kolay okuyabilecekleri yazı tiplerine ve renklere sahip olacağını, aynı zamanda ekran okuyucusu ve klavye ile gezintinin kolay olacağı şekilde yapılandırılacağını dile getiriyor. Kendi dokümanlarını veya sunum dosyalarını özelleştirmeyi seçenler için Microsoft, Office uygulamaları için erişilebilirlik denetleyicisi çıkardığını, bunun dosyayı gözden geçireceğini ve engelli kullanıcılar için bilgiye erişimi zorlaştıran herhangi bir sorunu çözeceğini söylüyor.

İLGİLİ HABERLER