Teknoloji

Obama 2025’e kadar çok güçlü bir süper bilgisayarın kurulmasını istiyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

titan-super-bilgisayar-300715

Beyaz Saray süper bilgisayarlar ile yakından ilgileniyor. ABD Başkanı Barack Obama Ulusal Stratejik Bilişim Girişimi olarak adlandırılan, Amerika’nın süper bilgisayarlar alanında liderlik yapmasını garanti altına alacak olan federal stratejinin kuruluşu için özel bir emir yayınladı.

Söz konusu emirde sağlık, iklim bilimi ve havacılık gibi, süper bilgisayar gücünün sağladığı avantajlardan faydalanan bazı alanlara dikkat çekiliyor. Girişim önemli bir vaatle birlikte geliyor; önümüzdeki 10 yıl içinde Birleşik Devletler, saniyede 10^18 işlem yapabilme yeteneğine sahip olacak exascale bilgisayarın kurulumunu gerçekleştirecek.

Bu oldukça iddialı bir hedef, ancak süper bilgisayar uzmanları çoktan ABD’nin exaflop eşiği olarak adlandırılan sınırı 2023’e kadar geçeceğini tahmin ediyor. Şimdi aradaki fark devletin bunu gerçekleştirmek için elini taşın altına sokacak ve bu sözü için para yatıracak olması.

Şu anda ABD’de geliştirilmekte olan en güçlü süper bilgisayarlar olan Summit ve Sierra süper bilgisayarları IBM tarafından Amerikan Enerji Bakanlığı için inşa ediliyor. Bunlar 2017’de tamamlandığında her biri 100 petaflop’luk işlemi gerçekleştirecek.

Exaflop bariyerini geçmek, on adet Summit süper bilgisayarı bir araya getirip bağlamaktan daha karmaşık görünüyor. Mimari atılımlar olmadan bu kadar güçlü bir bilgisayar çalışmak için bütün bir elektrik santralinin üreteceği miktarda güce ihtiyaç duyar, bu da kamu tarafından fonlanan bilim için pek pratik görünmüyor. Veri ayıklama ve işleme ile uğraşan bilim insanlarının umudu, bu saf güçten yararlanmayı sağlayacak yazılım formatlarının yanında yeni mimari yapıların da geliştirilmesi.

İLGİLİ HABERLER