Teknoloji

Nvidia’nın yeni grafik kartları GTX 980M ve 970M pilde oyun performansını artırıyor

nvidia-geforce-gtx980m-081014

Oyun amaçlı dizüstü bilgisayarlar ile  uzun pil ömrü kavramlarını aynı cümle içinde kullanmak çoğu zaman pek mümkün olmuyor. Üst sınıf oyun dizüstü bilgisayarları masaüstündekine benzer oyun performansını her yere rahatlıkla taşınabilen gövdede sunabiliyor, ancak bunları çoğu zaman prizden uzakta taşımak mümkün olmuyor. Ayrıca bu cihazlarda pili kullanarak oyun oynarken elde edilen performans, prize takılı şekilde oynarken elde edilen performansın seviyesine çıkamıyor.

Nvidia yeni GeForce GTX 980M ve GTX 970M dizüstü bilgisayar grafik kartları yukarıda dile getirdiğimiz sorunu çözmek amacıyla geliyor. 980M ve 970M, Nvidia tarafından piyasadaki en iyi birinci ve ikinci en güçlü dizüstü bilgisayar grafik kartları olarak nitelendiriliyor. Her ikisi de bilgisayar prize takılı değilken daha uzun süre oyun oynamanızı sağlayacak ve oyun deneyimini prize bağlıyken olduğu kadar iyi kılacak şekilde çeşitli güç tasarruf özellikleri barındırıyor.

Yeni grafik kartları Nvidia’nın performans artışı sunma amaçlı Maxwell mimarisini kullanıyor. Bu sayede önceki nesil kartlara göre iki kat performans sağlanıyor. 1080p’den daha yüksek çözünürlüklerde oyunları destekleyen bu kartlar ayrıca oyunlara daha fazla gerçeklik katan yeni ışıklandırma teknolojilerine de destek sunuyor. Kısacası dizüstü bilgisayarda oyun keyfi çok daha iyi bir görünüm kazanacak.

Ne var ki, en fazla ilgi çeken ilerlemeler Nvidia’nın güncellenen BatteryBoost özelliğinde kaydediliyor. BatteryBoost oyun performansını otomatik olarak yöneterek bilgisayar prize takılı değilken tutarlı bir deneyimin elde edilmesini sağlıyor. Buna ek olarak işlemci gücünden tasarruf ederek bilgisayarın prize takılı olmadığı durumlarda daha uzun süre boyunca kullanılmasını sağlıyor. Sistem pildeyken çerçeve hızlarını sınırlıyor, böylelikle bir oyun sürekli saniyede 30 kare hızında çalışıyor. Bu sayede daha yüksek çerçeve hızlarıyla pilin daha çabuk tüketilmesinin önüne geçiliyor.

Nvidia yeni kartların pildeyken oynanan Tomb Raider gibi oyunlarda sekiz kata varan oranda daha yüksek çerçeve hızı performansı sunduğunu, bu esnada BatteryBoost’un da oynama süresini yüzde 55’e varan oranda artırdığını kaydediyor.

Oyun dizüstü bilgisayarlarının MacBook Air veya Windows Ultrabook bilgisayarları gibi yüksek pilde çalışma sürelerine ulaşması mümkün değil gibi görünüyor, ancak Nvidia’nın ilerlemeleri sayesine PC oyununu nerede ve ne kadar süre boyunca oynadığınızda hatırı sayılır değişimler sağlanacaktır.

Yeni GTX 980M ve GTX 970M ekran kartları Asus, MSI, Gigabyte ve Clevo gibi markalar tarafından satışa sunulmaya başlandı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER