Manşetler

NVIDIA “dünyanın en hızlı mobil işlemcisi” Tegra 4’ü tanıttı

NVIDIA akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarları hedefleyen yeni nesil Tegra 4 işlemcisini tanıttı. Selefi gibi dört çekirdek ve bunlara eşlik eden ve batarya ömrünü uzatmayı amaçlayan beşinci yardımcı çekirdekten oluşan bir yapıya sahip Tegra 4, yine de yepyeni bir mimariyle birlikte geliyor. NVIDIA CEO’su Jen-Hsun Huang Tegra 4’ü dünyanın en hızlı mobil işlemcisi olarak nitelendirdi. Her ne kadar Tegra 4’ün saat frekansı açıklanmasa da, 72 GPU çekirdeği bulunduğu belirtildi. Ayrıca Tegra 4’ün yeni bir 28 nm üretim sürecini kullandığı da tahminler arasında. Böylelikle 40 nm’yi baz alan Tegra 3’e göre önemli bir gelişim kaydedilmiş oluyor, bu da Tegra 4’ün artan gücüne karşın tükettiği enerjinin aynı seviyede kalmasına veya azalmasına yardımcı olacaktır.

Tegra 3, Qualcomm’un Snapdragon işlemcileri karşısında düşük batarya ömrü nedeniyle pek başarıya ulaşamamıştı. Yardımcı çekirdek barındırmasına rağmen LTE yongasının sisteme entegre edilmemiş olması, söz konusu batarya ömrü olduğunda LTE desteğini bünyesinde barındıran Qualcomm Snapdragon işlemcilere karşı büyük avantaj kaybedilmesine neden olmuştu. Tegra 4’te de benzer durum geçerli olacak gibi. Bu yongaset de bünyesinde LTE yongası barındırmıyor. Bu da Tegra işlemcili akıllı telefon ve tabletlerin hücresel modem için ek bir elemana sahip olacağı anlamına geliyor. Aslında dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcili telefonlarda da LTE modem yongasete entegre edilmiş değil, ancak Qualcomm’un önümüzdeki bahar bu şartı da sağlayan yeni bir yongaseti çıkaracak. Halbuki NVIDIA yılı bu anlamda boşa geçirecek gibi görünüyor.

NVIDIA yeni yongaüstü sistemin sadece oyunları hızlandırmakla kalmayacağını söyledi. Huang’in sunumunu yaptığı ve adına “NVIDIA bilişimsel fotoğraf işlemcisi” olarak nitelendirdiği yeni bir görüntü işlemcisi NVIDIA Tegra 4’ün artan gücünden faydalanıyor. Huang HDR (yüksek dinamik aralığı) fotoğrafçılığına getirilen bazı gelişmeleri de gösterdi. HDR fotoğraf oluşturmak için adı verilmeyen bir Windows RT tablet kullanıldı, aynı anda iki farklı görüntü çekilerek bir HDR fotoğraf oluşturuldu. Huang, HDR videoya kapı açacak canlı HDR modunu da göstermekten geri kalmadı.

NVIDIA, Project Shield adı verilen ve Tegra 4 ile güçlendirilen yepyeni bir taşınabilir konsol da duyurdu. Project Shield’ın fiyatı ve ne zaman piyasaya çıkacağı belli değil. Aynı şekilde Tegra 4’ü de cihazlarda ilk ne zaman görmeye başlayacağımızı henüz bilmiyoruz. Ancak ilerleyen günlerde bu konularla ilgili ayrıntılı açıklamalar ve detaylar gelecektir.

İlgili >> NVIDIA, Tegra 4, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER