Teknoloji

Nvidia Samsung tarafından açılan patent ihlâl davasından kurtuldu

Nvidia Samsung

Adalet, özellikle patent davaları söz konusu olduğunda, rüzgar gibi değişken olabiliyor. Nvidia ile Samsung arasındaki muhtelif patent ihlâl davalarında, ibre sonunda grafik işlemcisi üreticisinden yana dönmüşe benziyor. ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan bir federal mahkeme jürisi, Nvidia’nın grafik kartlarında kullanılan bellekte Samsung patentlerini ihlâl etmediği hükmüne vardı. Davada ilk başta Nvidia aleyhine kullanılabilecek dört patent olsa da, mahkeme süreçlerinin ardından bu durum bire inmiş durumda.

Mahkeme sürecinde yaşananları sıra dışı olarak nitelemek ise pek mümkün değil. Bu tarz davalarda, mahkeme öncesi süreçte hem patent sayısı hem de talep edilen tazminat miktarı yüksek olsa da, zaman ilerledikçe her iki sayı da azalıyor. Nvidia Samsung davasında ilk etapta konu edilen dört patentten biri Güney Koreli şirket tarafından geri çekilmiş, iki tanesiyse hakimin “hatalı yargılama” kararıyla hükümsüz hâle gelmişti.

Patent davasını Samsung’un Nvidia’ya misillemesi şeklinde nitelemek de yanlış bir yaklaşım olmayacaktır. İki şirket arasında ilk kanı Nvidia dökmüş ve 2014’ün eylül ayında hem Samsung’u hem de Qualcomm’u mobil yonga üzeri sistemlerinde kendisine ait grafik teknolojisi patentlerini ihlâl etmekle suçlamıştı. Nvidia’nın bu davasına Samsung karşılık vermiş ve Nvida’nın grafik kartlarında kendisine ait bellek yongası patentlerini ihlal ettiğini öne sürmüştü.

O günden bu yana iki şirket arasındaki davalar, farklı seyirler izledi ve farklı sonuçlar verdi. İlk etapta geçtiğimiz yılın nisan ayında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından alınan kararla avantajlı konuma geçen Nvidia için işler daha sonra bambaşka bir seyir izlemişti.

ITC önce geçtiğimiz ekim ayında Samsung’un herhangi bir yanlışı olmadığına hükmetmiş, ardından da aralık ayında patent ihlâli gerçekleştiren tarafın Nvidia olduğu yönünde bir karar almıştı. Her iki karara da itiraz eden Nvidia, en azından federal jüri nezdinde bir zafer kazanmış oldu. Söz konusu davada, Nvidia Samsung ve diğer işlemci üreticilerinin bellek yonga patentlerini ihlâl etme iddiasından kurtulmuş oldu.

İLGİLİ HABERLER