Teknoloji

NVIDIA GRID ile PC oyunları bulut üzerinden SHIELD cihazlarında

nvidia-grid-131114

NVIDIA’nın Android tabanlı oyun tableti ve taşınabilir oyun konsolu SHIELD için geçtiğimiz yıl bu zamanlarda beta olarak sunulmuş olan oyun akış servisi NVIDIA GRID nihayet bugün itibarıyla resmiyet kazandı. GRID, GeForce GTX grafik işlemcili oyun PC’lerinden oluşan bir sunucu tarlasının gücünü SHIELD tablet ve taşınabilir oyun konsoluna getiriyor. GRID sayesinde bu cihaz kullanıcıları Batman Arkham City veya Borderlands 2 gibi oyunları 60 fps görüntü hızıyla internet üzerinden oynayabilecekler.

NVIDIA GRID ile birlikte videoda Netflix’in, müzikte ise Spotify’ın gerçekleştirdiklerini oyun tarafında başarmayı hedefliyor. NVIDIA GRID başlangıçta yirmi oyunla çıkış yapıyor, ancak her hafta eklenecek yeni oyunlarla birlikte 100 civarında oyuna ulaşılması hedefleniyor.

SHIELD tablette yer alan Tegra K1 işlemci yerine, NVIDIA GRID oyunları buluta bağlı olan uzaktaki bilgisayarın gücünden yararlanarak oyun deneyimi sunacak. Buluttaki sunucuların sağladığı grafik işlemci gücü cihazın kullanımına sunulacak. Oyuncunun kontrol girişleriyle karşılık olarak gelen hareketler bulut ile cihaz arasında mekik dokuyacak.

Aslında PlayStation Now gibi benzer yaklaşımla çalışan servisler var, ancak NVIDIA bu noktada kalitede ayrışma yaratmayı hedefliyor. Sony PlayStation TV’ye 30 fps içerik yayını yaparken SHIELD tablet ve oyun konsoluna GRID üzerinden yayını yapılacak oyunlar 60 fps destekli olacak. Ayrıca her iki platformda aynı oyun yan yana getirildiğinde de çözünürlük farkının GRID lehine olduğu da söyleniyor. SlashGear’ın belirttiğine göre, GRID PlayStation Now’dan 20 kat daha yüksek performansa sahip, aynı zamanda çerçeve hızı iki kat daha yüksek, yükleme süresi de iki kat daha kısa.

NVIDIA GRID bu ay içinde Kuzey Amerika’da faaliyete geçecek. SHIELD cihazlarına 18 Kasımda sunulacak Android 5.0 Lollipop güncellemesiyle aynı zamanda GRID de kullanıma sunulmuş olacak. Biri ABD’nin doğu yakasında, diğeri batı yakasında olmak üzere iki veri merkezi üzerinden bu hizmet sunulacak. Şirket en az 10 Mbit hızında bağlantının bulunmasını tavsiye ediyor.

GRID aralık ayında da Batı Avrupa’ya giriş yapacak. 2015’in ikinci çeyreğinde de Asya’ya faaliyete geçecek. SHIELD Tablet ve SHIELD Portable sahipleri için 30 Haziran 2015 tarihine kadar GRID erişimi ücretsiz olacak. Sonrasında belirli bir ücret karşılığında bu internetten canlı oyun servisinden yararlanılabilecek.

GRID’in başka markalı cihazlara veya platformlara gelip gelmeyeceği noktasında ise NVIDIA dikkatini şu an için SHIELD cihazlarına yoğunlaştırıyor. Ancak günün birinde GRID’in diğer Tegra işlemcili cihazlara da geldiğini görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER