Teknoloji

NVIDIA GPU pazarında AMD ve Intel karşısında kan kaybediyor

NVIDIA, Tegra 2 yongasetiyle mobil alanda oldukça iddialı bir oyun sergiliyor, ancak söz konusu masaüstü ve dizüstü grafik çözümleri olduğunda işler o kadar da parlak görünmüyor. Jon Peddie Research adlı bir araştırma GPU devinin yüzde 2.5 oranında pazar payı kaybettiğini ve x86 cihazlarında satılan grafik yongalarının yüzde 50’sinin sahibi olduğunu ortaya koydu.

Şirket geçen yıl yüzde 28.4’lük bir paya sahipti. Düşüşün sebebi olarak daha ucuza malolan entegre grafik işlemcileri barındıran Intel Clarkdale, Arrandale ve Sandy Bridge işlemciler gösteriliyor. AMD’nin tanıttığı Fusion APU da genel ve grafik işlemcileri aynı çatı altında bulunduruyor ve görünüşe göre şirketin satışlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 13.3 oranında, yıldan yıla ise yüzde 15.4 oranında artmasına yardımcı olmuş.

Eğer sadece ayrık grafik işlemci pazarını göz önünde bulunduracak olursak, NVIDIA bu alanda yüksek bir rekabet gücüne sahip. Ancak yukarıda gördüğümüz tablo NVIDIA’nın neden masaüstü sistemler için ARM işlemcilerle çalıştığını gösteriyor. Uzun vadede ayakta kalmak buna bağlı.

İlgili – Jon Peddie Research

İLGİLİ HABERLER