Teknoloji

NVIDIA düşük çıkan kârdan sabit disk kıtlığını sorumlu tuttu

Tayland’da geçtiğimiz yıl meydana gelen sel felaketi HDD pazarını büyük bir sıkıntıya soktu. Sel nedeniyle Tayland’da faaliyet gösteren sabit disk fabrikaları üretim yapamaz hâle geldi. Bu nedenle bazı üretim faaliyetleri başka ülkelere kaydırılsa da sonuç olarak genel üretim kapasitesi düşmüş oldu. Bu durum da bilgisayar üreticileri için ürün sıkıntılarına ve fiyatların yükselmesine neden oldu.

Sabit disklerde yaşanan kıtlık nedeniyle üreticilerin eline daha az sabit diskin geçmesi, daha az ürüne sabit disk koyulabilmesi ve sonuç olarak daha az bilgisayarın üretilmesine neden oluyor. Daha az bilgisayar üretimi nedeniyle işlemci, RAM, grafik işlemci birimi gibi bileşenler de daha z kullanılıyor. İşte bu nedenle sabit disklerde yaşanan sıkıntı dolaylı olarak diğer bileşen üreticilerini de etkiliyor. İşte NVIDIA da bu durumdan muzdarip.

NVIDIA, açıkladığı çeyrek yıl finans raporunda düşük gözüken GPU sevkiyatlarından sabit disk sıkıntısını sorumlu tuttu. Bu durum da şirketin kazancının düşmesine neden oldu. Ancak NVIDIA’nın kazancının düşük gelmesinde tek sebep sabit disk kıtlığı değil. Şirket, mobil cihazlara özel Tegra 2 yongalarının sevkiyatının düştüğünü de açıkladı. Tegra 2’nin yerini alan Tegra 3 işlemcilerin üretim kapasitesinin arttığı da not edildi. Sonuç olarak, NVIDIA geçtiğimiz mâli çeyrekte 1.066 milyar dolar kâr etmeyi beklerken 950 milyon dolarda kaldı.

İlgili – AllThingsD

İLGİLİ HABERLER