Teknoloji

NVIDIA 28 nm Kepler GPU barındıran GeForce GTX 680’i tanıttı

NVIDIA en yeni grafik kartı GeForce GTX 680’i tanıttı. Yine kendi üretimi Kepler GPU mimarisini kullanan bu kart daha iyi performans ve daha düşük güç tüketimi sunuyor. NVIDIA’nın Fermi mimarisinin halefi niteliğini taşıyan Kepler ile birlikte verimliliğe odaklanılarak tamamen yeniden tasarlanmış bir akış mikroişlemcisi sunuluyor. GPU Boost teknolojisi ise saat hızını çizilen güç sınırları içinde tutarak dinamik bir şekidle ayarlıyor.

GeForce GTX 680, GPU genelinde aynı temel saat erişimine bağlı kalarak SMX’ten de yararlanıyor. 192 CUDA çekirdeği ve 1536 çekirdeğin varlığı, NVIDIA’nın iddiasına göre, GeForce GTX 580’in performansının kolayca geri bırakılmasını sağlıyor. Ne var ki, NVIDIA’nın esas övündüğü nokta güç verimliliği. Şirketin belirttiğine göre orijinal Fermi SM ile karşılaştırıldığında SMX watt başına iki kat daha iyi performans sunuyor. Yani, bir watt güçle Kepler’in SMX’i Fermi’nin SM’ine göre iki kat daha fazla iş yapıyor.

Kart üzerinde iki adet altı pinlik konnektör bulunuyor ve en fazla 195 watt güç çekiyor. NVIDIA, bunun 244 watt maksimum güç tüketen GeForce GTX 580’e göre dikkate değer bir düşüş olduğunun altını çiziyor. Bu aynı zamanda daha sessiz ve daha az aktif soğutma gerektiren bir kartın mevcut olduğu anlamına geliyor.

Uyarlanabilir Dikey Senkronizasyon teknolojisi sayesinde dikey senkronizasyonu oyunun mevcut kare hızlarına göre dinamik bir şekilde ayarlayabilen NVIDIA GeForce GTX 680, 2 GB GDDR5 bellek barındırıyor, ayrıca DirectX 11 ve NVIDIA’nın kendi geliştirdiği PhysX grafik işlemcisini destekliyor, ayrıca iki boyuttan üç boyuta ölçekleme için 3D Vision teknolojisinden de yararlanıyor. Ayrıca NVIDIA Çevresel çoklu monitör desteği sayesinde, tek bir karttan üzerinde barındırdığı iki DVI, iki Mini DisplayPort ve bir HDMI portundan yararlanarak aynı anda dört monitöre görüntü aktarımı yapmak mümkün.

Bununla yetinmeyenler için çift SLI veya üç yönlü SLI destekleri de bulunuyor. NVIDIA’nın GeForce GTX 680 grafik kartını barındıran sistemler bugünden itibaren yurtdışında sipariş edilebiliyor. SUS, Colorful, EVGA, Gainward, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, Point of View, PNY ve Zotac gibi kart iş ortaklarının da GTX 680 barındıran ekran kartlarını çıkarması bekleniyor. Kartın yurtdışı satış fiyatının 499$ olacağı tahmin ediliyor.

İlgili – GeForce

İLGİLİ HABERLER