BilimUlaşım

Norveç akaryakıtlı otomobil satışını 2025’te sonlandıracak

norvec akaryakitli otomobilNorveç akaryakıtla çalışan otomobilleri trafikten çıkarmak için çalışmalara başlamışa benziyor. Dagens Næringsliv isimli ekonomi gazetesi, 2025 itibarıyla İskandinav ülkesinde benzin ve dizel yakıtla çalışan otomobillerin satışının yasaklanmasını öngören bir plan üzerine çalışıldığını belirtti. Bunun ülkeyi Tesla için cazip bir pazara dönüştüreceğini söylemek pek yanlış olmayacaktır.

Dagens Næringsliv’in haberinde ülkenin dört büyük siyasi partisinin söz konusu fikri ulusal enerji planının parçası haline getirme konusunda uzlaştığı belirtilse de, fikrin somut bir yasal çerçeveye oturtulmasının zaman alacağı ifade ediliyor. Konuya ilişkin görüşmelerin birkaç aydır devam ettiği, ancak henüz tamamlanmadığı da haberde belirtilen noktalar arasında yer alıyor.

Norveç’in bu planını sevinçle karşılayan isimlerin başında ise Tesla CEO’su Elon Musk geliyor. Haberin yayınlandığı gazetenin ilk sayfasını Twitter hesabı aracılığıyla paylaşan Musk, Norveç için “Ne muhteşem ve harika bir ülkesiniz.” ifadesini kullandı.

Akaryakıtla çalışan otomobillerin satışını yasaklamak için 2025 agresif bir hedef gibi gözükse de, İskandinav ülkesinin elektrikli otomobil kullanımını teşvik ve akaryakıtla çalışan otomobillerin sayısını azaltma konusunda hızlı hareket ettiğini unutmamak gerekiyor. Ülkede satılan yeni otomobillerin yüzde 24’ünü elektrikle çalışan araçlar oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER