Teknoloji

Nokia’nın testlerine göre güneş enerjisiyle çalışan cep telefonları pratik değil

Nokia, bir cep telefonunu güneş enerjisiyle çalıştırmanın mâliyetini belirlemek için başlattığı araştırma projesini tamamladı. Proje kapsamında prototip hâlindeki beş farklı cep telefonu test edildi. Her bir cihazın üzerinde dahili güneş pilleri yer alıyordu. Bu telefonların her biri iklim koşulları farklı olan dünyanın çeşitli noktalarına gönderildi. Test sonuçlarına göre güneş enerjili telefonlar üretilebilir, ancak bu çok zorlu ve şu anki durumda pratik olmayan bir süreç.

Bu prototiplerden ikisi Kuzey Kutup Dairesinde, bir tanesi Güney İsveç’te, bir tanesi Kenya’da, diğeri de Baltık Denizi’ndeki bir teknede test edildi. Konumun önemli bir rol oynadığı, telefonun güneş ışınlarının dik açıda düştüğü ekvatora gelindikçe daha iyi performans gösterdiği kaydedildi. Ne var ki, dahili güneş bataryası tarafından sağlanan gücün cihazı bekletecek kadar bir güç sağladığı ve çok kısıtlı bir konuşma süresi sağladığı kaydedildi.

Telefonların küçük boyutu nedeniyle güneş bataryasının da küçük olması gerekiyor. Ayrıca güneş ışığının güneş panellerine nasıl bir açıdan geldiği de absorbe edilecek güneş ışığı miktarının belirlenmesi açısından önemli. Bu arada telefonun sürekli şarj edilmesi gerekebileceği için onun cepte veya çantada taşınması da zor olacaktır.

İlgili – Nokia Conversations

İLGİLİ HABERLER