Teknoloji

Nokia’nın giriş seviyesi cep telefonlarına özel işletim sistemi projesi Meltemi açığa çıktı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia’nın giriş seviyesi cihazları için Meltemi kod adında açık kaynak kodlu bir işletim sistemi geliştirmekte olduğu söyleniyor. Bu, Nokia’nın Symbian ve MeeGo’dan sonraki üçüncü açık kaynak kodlu işletim sistemi girişimi sayılabilir. Nokia, bu adı kuzeyden Ege Denizi üzerinden esen ılık yaz rüzgarını tanımlayan Yunanca kelimeden çıkarak verdiğini söylüyor. Aslında bize de çok uzak sayılmaz, aynı rüzgar bizim dilimizde de Meltem olarak adlandırılır.

Dil bilimini bir tarafa bırakacak olursak, Nokia’nın bu adımı şirketi uzun zamandır izleyenleri şaşırtacak cinsten. Uzun süredir istediği çıkışı yapmasını sağlayacak bir işletim sistemi platformu geliştirmeye çalışan, bunun için Symbian’ı adam etmeye girişen, Intel ile açık kaynak kodlu MeeGo projesine öncülük eden, ancak sonunda Microsoft’un Windows Phone işletim sistemine doğru gidişi uygun bulan şirket şimdi yeni bir işletim sistemi macerasına daha girişiyor. Ancak bu seferki proje giriş seviyesi cep telefonlarını hedeflediği için Nokia’nın niyetini anlamakta zorluk çekmiyoruz. Zaten Symbian S40’ın yerine geçecek yeni bir işletim sistemine de ihtiyaç vardı.

Nokia dedikoduları konusunda hatırı sayılır bir geçmişe sahip olan Eldar Murtazin, Meltemi geliştirme ekibinin Nokia’nın orijinal MeeGo ekibinin bir alt kümesi olduğunu iddia ediyor. İşletim sistemi MeeGo ile aynı arayüzü kullanacakmış, ne var ki, altta yatan çekirdek farklı olacak.

MeeGo tarafında da ilginç gelişmeler var diyebiliriz. MeeGo’nun Intel tarafından öncülük edilen yeni bir proje olan Tizen tarafından yutulması bekleniyor. Windows Phone stratejisini duyurduğunda MeeGo’dan geleceğe dönük yeni açılımlar için yararlanacağı şeklinde niyet belirten Nokia rotayı giriş seviyesi cep telefonlarına çevirmiş gibi görünüyor. Nokia’nın bu segmentte ZTE ve Huawei gibi giderek güçlenen Çinli rakipleri bulunuyor. Meltemi ucuz akıllı telefonlardan beklenen verimi sunacak mı, bunu zamanla göreceğiz. Ancak bu kitlenin de ihtiyaç ve beklentilerinde çıtanın giderek yükseldiği bir gerçek. Nokia’nın Meltemi ekibi bu ayrıntıyı akıllarında çıkarmamalı.

İlgili – WSJ
İlgili – Twitter (@eldarmurtazin)

İLGİLİ HABERLER