Manşetler

Nokia’nın geleceğe dönük telefon ve tablet stratejisine dair ayrıntılar ve Anssi Vanjoki’li B planı

Nokia’nın 2012 ve 2013 yıllarına ait olduğu iddia edilen akıllı telefon ve tablet stratejisine ait detaylar ortaya çıktı. Buna göre şirketin planları arasında Windows 8 tabanlı tablet yer alıyor, ayrıca Maemo 6 da son bir kez kitleleri selamlamayı planlıyor. Nokia’nın içinden en taze dedikoduları aktaran Eldar Murtazin’in ortaya çıkardığı bilgiler Nokia’nın 2012 yılında 5-7 tane orta-üst sınıf Symbian^3 cihazını ve bir tane de tableti çıkaracağını gösteriyor.

2013 yılında ise Nokia’dan Windows 8 tabanlı tabletleri göreceğiz. Maemo 6 / MeeGo fanatikleri ise 2013’te kendileirni tatmin edecek birşey göremeyecekler. Her ne kadar bu yıl içinde bir adet Maemo 6 “Harmattan” cihazının çıkacağı söylenmiş olsa da, Nokia söz konusu cihazdan sadece 92 bin adet piyasaya sürmeyi öngörüyor ve devamında geliştirme çalışmalarını da sonlandırmayı düşünüyor. 

Üst sınıf cihaz segmenti ise Windows Phone platformuna ayrılmış durumda. Fiyatları 250 avronun altında olacak orta ve giriş seviyesinde ise S30, S40 Lite, S40 ve S60 cihazlarını göreceğiz. Nokia 2011’de dünya akıllı telefon pazarının yüzde 21’ini hedefliyor, tüm cep telefonu pazarında ise hedeflenen oran yüzde 27. IDC’nin son raporu ise şirketin 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 29.2’lik pazar payını elinde bulundurduğunu gösterdi.

Murtazin’in bir iddiası ise ilginç. Eğer, Microsoft ile önümüzdeki iki yıl içinde başarı gösterilemezse, Nokia’nın 2013 yılında Anssi Vanjoki’yi CEO’luk görevine getirmek ve Android’i şirketin ikinci platformu hâline getirmek gibi bir B planı bulunuyor. Nokia’nın akıllı telefonlardan sorumlu şefi Vanjoki Nokia World 2010’un hemen öncesinde Nokia’dan ayrılacağını açıklamış ve daha sonrasında da ayrılmıştı. Vanjoki’nin kararında kendisinin yerine Stephen Elop’un CEO’luk görevine atanmış olmasının rolünün bulunduğu düşünülüyor.

Bu anlattıklarımızın hepsinin dedikodu olduğunu söyleyelim. Ancak bir şey var ki, o apaçık bir gerçek. Nokia pazar payı kaybediyor ve geri dönüşte Windows Phone cihazlarına önemli bir görev düşüyor.

İlgili – Mobile-Review

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER