Manşetler

Nokia’nın CEO’su Stephen Elop’tan samimi itiraf: “Yanan bir platformun üzerinde duruyoruz”

Nokia’nın CEO’su Stephen Elop’un şirket içinde yayınlanan bir notu teknoloji dünyasının önemli gündem maddeleri arasına girdi. Doğru olduğu kanıtlanan bu notta Stephen Elop “yanmakta olan bir platform üzerinde durduklarını” ve davranışlarını değiştirmeleri gerektiğini söylüyor.

İlk iPhone’un 2007 yılında tanıtıldığınıve bu zamana kadar hâla o cihazın sunduğu deneyimin yanına yaklaşacak bir cihaz sunamadıklarını belirten Elop Android’in sadece iki yıl önce ortaya çıkıp akıllı telefon satış rakamlarında liderliği ellerinden almasını da inanılmaz buluyor. Aslında bunlar eski bir Microsoft çalışanı olan Nokia CEO’su Stephen Elop’un kabaca 1300 kelimelik notunda yer alan ilginç noktalardan bazıları.

Stephen Elop’un yazısında aşağıdaki gibi ilginç notlar bulunuyor:

  • “…rakiplerimizden gelen yoğun bir baskı var, tahmin ettiğimizden daha hızlı şekilde geliyor. Apple akıllı telefonu yeniden tanımlayarak ve geliştiricileri kapalı ancak güçlü bir ekosisteme çekerek pazarı altüst etti.”
  • “Oyunu değiştirdiler ve bugün Apple üst sınıf aralığının sahibi konumunda.”
  • “Google çekici bir güç hâline geldi, sektörün yenilikçiliğinin çoğunu çekirdeğinde taşıyor.”
  • “Nokia içinde bazı mükemmel yenilikçilik kaynaklarımız bulunuyor, ancak bunları piyasaya yeterince hızlı bir şekilde getirmiyoruz. MeeGo’nun üst sınıf akıllı telefonlar sınıfını kazanmamızı sağlayacak bir platform olduğunu düşünüyoruz. Ancak, bu hızla gidersek, 2011’in sonunda piyasada sadece bir tane MeeGo ürünümüz bulunacak.”
  • “…Symbian sürekli ve  giderek artan müşteri gereksinimlerini karşılayacak şekilde geliştirme yapmanın giderek zorlaştığı bir ortam hâline geldi.”
  • “Rakiplerimiz bizim pazar payımızdan cihazlarıyla değil tüm ekosistem ile çalıyorlar.”
  • “Yanmakta olan kendi platformumuza benzin döktük. Bu zorlu zamanlarda şirketi hizaya sokacak ve yönetecek sorumluluk ve liderlikten yoksun olduğumuza inanıyorum. Kaçırdığımız birtakım noktalar var. Yenilikçiliği yeteri kadar hızlı şekilde dağıtamıyoruz. Kendi içimizde de elele vermiyoruz. Nokia, kendi platformumuz yanıyor.”

Stephen Elop’un bu son açıklamaları uzun zamandır dile getirilen “Nokia’nın Android veya Windows Phone 7 alternatiflerini değerlendirmesi” yönündeki tavsiyelerin Finlandiya’da ciddi ciddi düşünüldüğünü işaret ediyor. Bakalım, yarından sonra düzenlenecek olan Capital Markets Day etkinliğinde ne gibi radikal kararlar duyacağız?

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER