Manşetler

Nokia’nın akıllı telefon pazar payı düşüyor, Elop’a göre hızlı değişim zamanı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia 2010’un son çeyreğine ve tamamına ait finansal sonuçlarını açıkladı, cihaz satışları bir yıl öncesine göre düşüşte. Finlandiyalı şirket 2010’un dördüncü çeyreğinde 123.7 milyonluk cihaz satışı gerçekleştirdi. Şirket böylelikle satışlarını üçüncü çeyreğe göre yüzde 12 arttırdı, ancak 2009’un aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 3’lük düşüş göze çarpıyor. Cihaz ve servis net satışlarıysa yıldan yıla sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 18’lik artış gösterdi.

MeeGo işletim sistemli cihazların çıkışının gecikmesi şirketin daha önceki akıllı telefon pazar payı tahminlerini sekteye uğratmışa benziyor. Yılın son çeyreğinde pazar payı yüzde 31’e düştü. Üçüncü çeyrekte yüzde 38 olan pazar payı bir yıl önce ise yüzde 40 olarak ölçülmüştü. Operasyon kârı ise 2009’daki 1.47 milyar avro seviyesinden 2010’da 1.09 milyar avro seviyesine geriledi.

Nokia’nın “yakınsamış cihazlar” olarak nitelendirdiği akıllı telefonlarının satışları 2010’da artış gösterdi. 2010’un son çeyreğinde 28.3 milyon cihaz satışı gerçekleşti ve 2009’un aynı dönemine kıyasla yüzde 36’lık artış yakalanmış oldu. Ne yazık ki, Nokia’nın satılan her bir cihazdan elde ettiği brüt kâr marjı ise geçen yıla göre beş puan düşerek yılın son çeyreğinde yüzde 29.2’ye geriledi. Nokia pazarın 2010’da 2009’a göre yüzde 13 oranında büyüdüğünü öngörüyor, aynı dönemde kendi payı da iki puan gerileyerek yüzde 32’ye düştü.

Nokia’nın yeni CEO’su Stephen Elop “Nokia bizim rekabet gücümüz ve yönetimimizde bazı önemli mücadelelerle yüzleşiyor. Kısacası, endüstri değişti, şimdi Nokia’nın daha hızlı şekilde değişmesinin zamanı.” şeklinde konuşurken, şirket cihazın duyurulmasıyla piyasaya çıkışı arasında geçen sürenin uzunluğu nedeniyle uzunca bir süredir eleştiriliyor. Finlandiyalı şirketin önümüzdeki ay düzenlenecek olan Mobil Dünya Kongresi’ne hangi yeni ürünlerle geleceği ise henüz belli değil.

İlgili – Nokia

İLGİLİ HABERLER