Manşetler

Nokia’dan Niklas Savander: “Symbian Vakfı açık kaynak hareketi olarak yaşamaya devam edecek”

Symbian Vakfı’nın geleceğiyle ilgili olarak The Register sitesinin verdiği bilgilerin doğru olup olmadığına dair yorumlar gelmeye başladı. Nokia’nın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Niklas Savander CNET Asya’ya verdiği bir mülakatta bu platformun geleceğiyle ilgili olarak kendinden emin bir dil kullandı. Savander’e Nokia’nın 2008’de açık kaynak kod destekli bir oluşum olarak kurulmasına ön ayak olduğu Symbian Vakfı’nın faaliyetlerini tekrar kendi çatısı altına toplayıp toplamayacağı soruldu. İşte yöneticinin cevabı:

“Bunun için herhangi bir sebep görmüyorum. Bunu yapsak ne elde edebiliriz ki? Symbian’ı açık kaynak kodlu hâle getirdik, bu tabii ki, farklı kullanıcıların onu kullanmak isteyip istemeyeceğine bağlı. Açık kaynak topluluğunun arkasındaki esas nosyon insanların gitmeyi ya da kalmayı seçmesidir. Symbian ürünleri üzerine çalışan birçok Japon satıcı bulunuyor. Symbian Vakfı açık kaynaklı bir hamle olarak yaşamaya devam edecek ve biz de onu kullanacağız. Diğer insanlar da isterlerse bu platformu kullanabilirler. Eğer istemezlerse, bu hiç birşeyi değiştirmeyecektir. İşte açık kaynakta işler böyle yürür.”

Nokia, Symbian’ı kimin kullanıp kullanmadığıyla ilgilenmiyor. Onlar vakfın işini yapmayı sürdürmesine izin verecekler. Öte yandan, mülakatın başka bir kısmında Nokia’nın Symbian’ı düşük nitelikli cihazlar pazarında değerlendirmek istediğine dair bir konu işleniyor. Tabii ki, Nokia’nın dahili yol haritası Savander’in verdiği mesajın ana fikrinden farklı bir işleyişe sahip olabilir, bununla birlikte şimdiye kadar değişiklik olduğuna dair bir belirti de ortaya çıkmış değil. Buradan yola çıkacak olursak, eğer Nokia bu platformun gelişip evrilmesine devam etmesini istiyorsa, Symbian Vakfı’nın mâli durumu kendisini adım atmaya zorlayabilir.

Mülakatın ilginç ayrıntılarından bir tanesi de Nokia’nın yeni CEO’su Stephen Elop’un ürün duyurusu ile piyasaya çıkışı arasındaki süreyi önemli oranda azaltmakla ilgili emirleri oldu. Bu durumun Nokia’nın ilk MeeGo ürünlerinin tanıtımının 2011 yılına ertelenmesine neden olduğu düşünülüyordu. Nokia’nın MeeGo ürünlerini görmek için sabırsızlansak da, Nokia N8’in tanıtımıyla piyasaya çıkışı arasında geçen o bekleyiş süresini gördükten sonra Stephen Elop’un şirket için doğru bir karar verdiğini düşünmüyor değiliz.

İlgili – CNET Asya

İLGİLİ HABERLER