Teknoloji

Nokia X Ön İnceleme

Windows Phone 8 işletim sistemi konusunda Microsoft ve Nokia’nın yürüttüğü son derece yakın çalışma Microsoft’un Nokia’nın Cihazlar ve Servisler birimini satın almasıyla noktalanmıştı. Bu satın almanın ardından Nokia’nın geçtiğimiz şubat sonunda Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde Android uygulamalarını da çalıştırabilen X serisi akıllı telefonlarını görücüye çıkarması şaşkınlıkla karşılanmıştı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de satışa sunulan Nokia X, giriş seviyesi Android telefonlara rakip olmayı hedefliyor.

IMG_19632

115.5 x 63 x 10.4 mm.’lik boyutlara ve 128.66 gram ağırlığa sahip olan Nokia X’in tasarımında minimal çizgiler kullanılmış. 4 inç’lik 800 x 480 piksel çözünürlüğünde IPS LCD ekran barındıran telefonun arka kısmında flaşsız, 3 megapiksel bir kamera yer alıyor. Nokia X’in önünde ikinci bir kamera ise bulunmuyor. ”Selfie” çılgınlığının yaşandığı şu günlerde ön kameranın önemli bir eksiklik olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

IMG_19643

Nokia X’te Android Açık Kaynak Projesi üzerine kurulan Nokia X Yazılım Platformu bulunuyor. Böylelikle Nokia X’in Android uygulamalarını çalıştırması mümkün oluyor. Akıllı telefonun arayüzüyse Windows Phone işletim sistemiyle büyük benzerlikler taşıyor. Canlı Karelere aşina olanlar için Nokia X’e alışmak ziyadesiyle kolay olacaktır. Menü arayüzünde Android uygulamalarının önemli bir kısmının alt kısımlara doğru bir liste düzeni içinde verilmesiyse dikkat çekiyor.

IMG_19664

Android uygulamalarını kullanıcılar Nokia X’in mağaza uygulaması üzerinden indirebiliyor. Nokia pek çok Android uygulamasını bu mağaza üzerinden sunmak için ciddi mesai harcadığının altını çizerken, bu mağaza üzerinden erişilemeyen Android uygulamalarının indirilebileceği farklı mağazalar da Nokia X kullanıcılarına öneriliyor. Fastlane adı verilen bildirim ve uygulama geçiş ekranıysa sık veya son kullanılan uygulamalara hızlı erişimin önünü açıyor.

IMG_19675

Ekranın altında sadece bir adet kapasitif tuş bulunuyor. Bu tuş uygulamalardan çıkışı veya bir önceki menüye dönmeyi sağlayacak bir geri tuşu vazifesini görüyor. Altı farklı renk seçeneği bulunan Nokia X’in arka kapağı yerinden çıkarılamaz gibi gözükse de, kapak üzerine yapıştırılan çıkartmada bu işlemin nasıl yapılacağı gösteriliyor. Arka kapak kaldırıldığında Nokia X’in şarj ünitesi ve SIM kart yuvaları gözler önüne çıkıyor.

IMG_19728

Nokia’nın şu an için Nokia X’te Google Play erişimi sunmak gibi bir planı bulunmazken, akıllı telefon ”Olası bir Nokia ve Android işbirliğinin nasıl olurdu?” sorusuna giriş seviyesinde de olsa bir cevap sunmaya çalışıyor. Nokia markasının gelişmekte olan ülkelerdeki etkisi ve Android uygulamalarının birlikte nasıl bir etki yarattığı ise önümüzdeki dönemde net biçimde anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER