Teknoloji

Nokia ve Yahoo Ovi ve navigasyon eksenli işbirliğine gidiyor

Nokia ve Yahoo’nun bugün ortak bir basın toplantısı düzenleyeceklerinden geride bıraktığımız haftasonu haberdar olmuştuk. Yahoo’nun CEO’su Carol Bartz ve Nokia’nın CEO’su Olli-Pekka Kallasvuo basının ve davetlilerin karşısına geçerek işbirliğine gittikleri servisleri açıkladılar.

Nokia Ovi e-posta ve anında mesajlaşma servislerini daha da güçlendirmek için Yahoo’dan destek alacak. Bunun karşılığında Yahoo da haritalama ve navigasyon servislerinde Nokia / NAVTEQ’in deneyimlerinden yararlanacak. Her iki şirket de bu işbirliğini kullanıcı tabanlarını geliştirmek için bir fırsat olarak görüyor. Yahoo 9 milyon Ovi kullanıcısında pay kapmayı hedeflerken Nokia da Yahoo’nun ABD’deki etkinliğinin bu ülkede kendisine biraz olsun pazar payı getireceğine inanıyor.

Olli-Pekka Kallasvuo Nokia’nın ABD’deki problemiyle yüzleşerek “Sıradışı bir küresel şirketiz, kendi endüstrimizde küresel bir liderken ABD’de liderlik kuramadık.” şeklinde bir itirafta bulundu. Carol Bartz da Yahoo’nun haritalar üzerindeki dikkatini birkaç sene önce kaybettiği şeklinde bir cümleyi ağzından kaçırdı, ancak daha sonra düzeltme yaparak “başka alanlara odaklanmayı seçtiklerini” söyleyerek durumu toparlamaya çalıştı.

Toplantının soru cevam bölümünde Yahoo ve Nokia arasındaki bu işbirliğinin Android veya iPhone gibi platformlara nasıl yansıyacağı soruldu. Yahoo’nun bu platformlarda da servisleri bulunuyor. Bartz Nokia işbirliğinin hiçbir şeyi değiştirmeyeceğini söyledi. Her servis “Yahoo tarafından” ya da “Ovi tarafından” desteklendiği şekilde kalmaya devam edecek. Yahoo çok yakında e-posta ve anında mesajlaşma servisleri için “sosyal ağlardakine benzer” bazı yenilikler getirecek. Bu yeniliklerin bugün açıklananlarla bir ilgisi olup olmadığı henüz bilinmiyor. Her iki şirket de finansal durumlarıyla ilgili özel bir açıklama yapmadı, ancak Olli-Pekka Kallasvuo Yahoo markalı bir Nokia cihazı görebileceğimizi kesin bir dille yalanladı.

İlgili – Engadget

İLGİLİ HABERLER