Teknoloji

Nokia Samsung ürünlerine satış yasağı konulması talebinde Apple’a destek verdi

Apple ile Samsung arasında ABD’de duruşmaları yapan ilk dava heyetine başkanlık eden Hakim Lucy Koh, geçtiğimiz aralık ayında Apple’ın, patentlerini ihlâl ettiğini öne sürerek satışlarının yasaklanmasını talep ettiği 26 Samsung ürünüyle ilgili olumsuz karar vermiş; Apple’ın patentlenmiş özelliklerin suçlanan cihazların ilgi görmesi için önemli unsurlar olduğunu ispatlaması gerektiğine hüküm getirmişti.

samsung-apple-nokia-02022012

Apple bu kararı, istenen şeyin çok fazla olduğu düşüncesiyle birlikte, temyize götürdü ve şirket bu noktada hiç beklemediği bir taraftan, Nokia’dan destek gördü. Finlandiyalı cep telefonu üreticisi mahkemeye Apple’a destek veren bir fahri müşavirlik mektubu gönderdi. Şirket patent kanunlarının kamunun yararı için teknoloji geliştirmeye araç vazifesi gördüğünü, ancak aynı zamanda uygun koşullarda ihlâl eden ürünler için kalıcı yasaklamaları desteklediğini kaydetti.

Nokia, Hakim Koh’un “elle tutulur kanıt” talebinin ABD patent koruma ekosisteminde geniş çapta zarara yol açabileceği şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca kararın bir yasaklama kararı için gerekli olan standartları erişilmesi çok zor, hatta imkansız olacak şekilde zorlaştırdığını da sözlerine ekledi. Nokia bunun mecburi bir lisanslama sistemi yaratabileceğini, yenilikçiliğe olan teşviklere zarar verebileceğini düşünüyor.

Nokia, mektubun giriş kısmında patent oyununda hem diğer şirketlere karşı satış yasaklarını potansiyel olarak isteyen bir patent sahibi, hem de hukuki anlaşmazlıkların diğer tarafında da olabilen bir üretici olarak tanımladı. Nokia, Apple adına fahri müşavirlik mektubu gönderen tek şirket oldu. İki şirket birkaç yıl önce yine patent konuları nedeniyle davalıktı, ancak iş Apple’ın Nokia’ya telif ücreti ödemesiyle sonuçlanmıştı.

İlgili >> Ars Technica, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER