Teknoloji

Nokia Networks kalabalık alanlarda bağlantı baloncuklarını test ediyor

artemis-networks-pwave-031115

Apple’ın QuickTime teknolojisinin kurucularından olan Steve Perlman geçen yılın başlarında video oyun yayını servisi OnLive’ı kurarken şu anda kullandığımızdan 1000 kat daha yüksek kablosuz bağlantı hızlarına ulaşmanın mümkün olduğunu iddia ediyordu. Artemis Networks adlı yeni şirketi yeni kablosuz teknolojisini pWave olarak adlandırıyor. Bu teknolojiyi kullanan kablosuz antenler akıllı telefonlar, tabletler ve diğer cihazlar arasında küçük bağlantı baloncukları oluşturabiliyor, bu baloncuklar insanların bant genişliği paylaşım ihtiyaçlarını ortadan kaldırarak yoğun alanlarda internet bağlantılarını hızlandırıyor.

Artemis Research kablosuz ağ endüstrisinden ilk güven oyunu aldı. Nokia Networks bu girişimle ortak niyet bildirgesi imzalayarak bu teknolojiyi çok yüksek kablosuz bant genişliğinin gerektiği stadyum ve benzeri alanlarda test etmek için anlaştı. pWave kablosuz antenlerinin oluşturduğu balonlar “pCells”, yani “kişisel hücreler” olarak adlandırılıyor ve bunlar teoride akıllı telefonları hareket ettikleri süre boyunca sürekli takip ediyor. Bu da onları, yüzlerce ve hatta binlerce kişinin aynı hücreyi paylaştığı ve bu nedenle bağlantı hızlarının yavaşladığı kalabalık alanlarda kullanım için ideal hâle getiriyor.

Nokia Networks’ün sorumlu teknik başkanı Hossein Moiin, başlangıçta şirketinin Perlman’ın iddialarına inanmadığını söyledi. Teknolojiyi incelediklerini ve bunu pek uygulanabilir bulmadıklarını Wired’a aktaran Moiin, daha sonra şüphelerinin ilgiye dönüştüğünü ve şirketin Artemis’in antenlerini denemeye karar verdiğini kaydetti. Moiin her şeyi gerçek hayat senaryosunda bir araya getireceklerini ve bu teknolojinin performansını ölçeceklerini de ekledi. Bunun umut veren bir teknoloji olduğunu ve teoride ölçeklenebilir olması gerektiğini belirten Moiin, pCell’lerin çalışmaması durumunda Nokia Networks’ün MIT’den gelen benzer bir projeyi de değerlendireceğini vurguladı.

Artemis Networks’ün teknolojisi şu anda Nokia Networks ile test aşamasında olabilir. Ancak Perlman’ın söylediğine göre şirket şu anda pWave antenlerini bir üst sınıf mobil operatörle birlikte kurmaya başlamış. Ancak şimdilik bunun hangi mobil operatör olduğu bilgisini vermiyor.

İLGİLİ HABERLER