Dosya

Nokia N1 ve Apple iPad mini 3 karşı karşıya

nokia-n1-apple-ipad-mini-3

Microsoft ile yaptığı anlaşma gereğince Nokia, 2016 yılının sonuna kadar piyasaya yeni bir akıllı telefon süremeyecek. Ancak bu yasağın tabletleri kapsamadığı Nokia’nın N1 isimli tabletini duyurmasıyla anlaşıldı. 7.9 inç’lik bir tablet olan Nokia N1, tasarımı itibarıyla akıllara hemen Apple iPad mini 3’ü getiriyor. Bu iki tablet arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.

Tasarım

Nokia N1 200.7 x 138.6 x 6.9 mm.’lik boyutlara ve 318 gram ağırlığa sahip. 200 x 134.7 x 7.5 mm. boyutlarındaki Apple iPad mini 3’ün sadece Wi-Fi bağlantılı modeli ise tartıda 331 gram çekiyor. Yani Nokia N1, Apple iPad mini 3’e kıyasla daha hafif ve ince olsa da, iPad mini 3 daha dar ve kısa bir kasayla birlikte geliyor. Her iki tabletin tasarımında da kavisli köşeler ve alüminyum dokunuşlar dikkat çekiyor. Apple iPad mini 3’ün altın rengi, gümüş ve uzay grisi renk seçeneklerine karşılık Nokia N1 için doğal alüminyum ve lav grisi renk seçenekleri sunuluyor.

Ekran

Hem Nokia N1 de hem de Apple iPad mini 3’te 2048 x 1536 piksel çözünürlüğünde, 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip LED arka aydınlatmalı, 7.9 inç IPS LCD ekran bulunuyor. Aynı boyut, aynı ekran teknolojisi ve aynı çözünürlük kullanıldığı için her iki cihazın ekranları arasında oldukça küçük bir fark bulunduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Kamera

Nokia N1’de oto fokus özellikli 8 megapiksel arka kamera ve sabit fokus özellikli 5 megapiksel ön kamera bulunuyor. Apple iPad mini 3 ise oto fokus özellikli 5 megapiksel arka kamera ve 1.2 megapiksel ön kamera ile birlikte geliyor. Nokia N1’in ön ve arka kamerası megapiksel sayısı bakımından avantaj kazanırken, her iki cihazın arka kameralarında da 1080p video kayıt özelliği mevcut. iPad mini 3’ün ön kamerasıyla 720p video kaydı yapılabiliyor.

Pil ve Depolama

Konu donanıma gelince bu iki cihaz arasında karşılaştırma yapmak biraz daha zorlaşıyor. Çünkü Android cihazlarının aksine, Apple işlemci hızlarını açıklama konusunda ketum davranıyor.

Nokia N1’de 2.3 GHz, dört çekirdekli  64-bit Intel Atom işlemci ve 2 GB RAM bulunuyor. Apple iPad mini 3’te ise 64-bit A7 işlemci mevcut. Ancak bu veri gerçek hayatta hangi işlemcinin daha hızlı bir performans göstereceği konusunda bir yorumda bulunmak için yeterli olmuyor. Yine de, Nokia N1’in Apple iPad mini 3’e yakın veya eşdeğer bir hıza erişmesi oldukça muhtemel gözüküyor.

Nokia N1’de sadece 32 GB dahili depolama seçeneği bulunurken, Apple iPad mini 3 için 16, 64 ve 128 GB olmak üzere üç farklı depolama seçeneği sunuyor. Pil ömrü konusunda da Apple iPad mini 3 rakibine üstünlük sağlıyor. Nokia N1’de 18.5 Wh kapasiteli bir pil bulunurken, Apple iPad mini 3 23.8 Wh kapasiteli piliyle daha uzun bir kullanım süresi vadediyor.

İşletim Sistemi

Son dönemde Nokia markası Windows Phone adından bağımsız anılmaz hâle gelmiş olsa da, Finli şirket N1’de tercihini Android’den yana kullanıyor. Cihaz Android 5.0 Lollipop ile birlikte gelecek. Apple iPad mini 3 ise kutusundan iOS 8 işletim sistemiyle çıkıyor.

Hangi işletim sisteminin daha iyi olduğu konusunda kişisel yargılar önemli bir rol oynasa da, her iki işletim sisteminin de çok sayıda işlev ve yenilik barındırdığını söylemek gerekiyor. Nokia N1 ile birlikte şirketin geliştirdiği Z Launcher isimli uygulama başlatıcısı da kullanıcılara sunuluyor.

Nokia N1’de Bluetooth 4.0, altı eksenli jiroskop ve ivmeölçer bulunuyor. Apple iPad mini 3 ise üç eksenli jiroskop, Bluetooth, ivmeölçer ve Touch ID parmak izi sensörüyle birlikte geliyor.

Sonuç

Nokia N1 ve Apple iPad mini 3 tasarım ve donanım özellikleri bakımından birbirlerine oldukça benzer cihazlar. N1 daha ince ve hafif bir kasaya ve daha fazla megapiksel barındıran kameralara sahip olsa da, Apple iPad mini 3 de daha büyük pil, parmak izi tarayıcı ve çeşitli depolama seçenekleriyle birlikte geliyor. Ekran boyutu ve çözünürlükleri de aynı olan iki cihaz arasında karar verirken iOS ve Android’e olan bakış açılarının da önemli bir rol oynayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Nokia N1’in ABD satış fiyatı 249 dolar olarak açıklandı. Apple iPad mini 3’ün ise bu ülkedeki satış fiyatları ise 399 dolardan başlıyor. Ancak yıl sona ermeden bir tablet almak isteyenlerin elinde seçenek olarak sadece iPad bulunuyor. Nokia N1’in piyasaya çıkışı içinse 2015’in ilk günlerini beklemek gerekiyor.

[Görsel – Pocket-lint]

İLGİLİ HABERLER