Manşetler

Nokia N1 Ön İnceleme

nokia-n1-on-inceleme-2

Intel’in Mobil Dünya Kongresi’ndeki standının bir bölümünde Intel Atom işlemcileri barındıran tabletler sergileniyordu ve bu tabletler arasında geçtiğimiz aylarda tanıtılan tanıdık bir tablet karşımıza çıktı. Nokia N1’den bahsediyoruz.

Akıllı Cihazlar ve Servisler birimini Microsoft’a satan Nokia’nın şirket biriminde kalan mühendisleri Android’e olan ilgilerini devam ettiriyor. Nokia Z Launcher ile başlayan bu ilginin hasadı Nokia N1 ile devam etti. Nokia N1, Foxconn tarafından üretiliyor ve geçtiğimiz ay ortalarında Çin’de piyasaya sunuldu. Çin dışında herhangi bir ülkede piyasaya çıkıp çıkmayacağıysa şu an için bilinmiyor.

nokia-n1-on-inceleme-6nokia-n1-on-inceleme-7nokia-n1-on-inceleme-9nokia-n1-on-inceleme-10Nokia N1 gerçekten de iPad mini’yi epey andıran bir tablet. İnceliği, metal gövdesi ve parlak ekranıyla bu tablet oldukça ilgi çekici görünüyor ve şimdiye kadar çıkmış en iyi Android tabletlerden biri olarak rahatlıkla nitelendirilebilir. 7.85 inç, 2048 x 1536 inç ekranı iPad mini’ninkiyle aynı piksel yoğunluğunu sunuyor. Keskin yazılar ve görüntüler sunan bu ekran renk ve parlaklık bakımından da yeterli. Nokia Z Launcher’ın rengarenk kullanıcı arayüzünü oldukça güzel gösteriyor.

N1’in Intel standında sergilenmesinin nedeni, yukarıda da belirttiğimiz gibi içinde Intel Atom işlemcinin bulunması. 2.3 GHz dört çekirdekli Intel Atom Z3580 işlemci barındıran bu tablet 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza gibi teknik özellikleriyle güçlü bir tablet olarak nitelendirilebilir. Tableti kısa süreliğine de olsa kurcaladığımızda ekranın tepki süresinin kısa olduğunu, internet tarayıcısıyla gezinirken de sayfaların işlenmesinin, yukarı ve aşağı kaydırmanın hızlı olduğunu gördük. microSD kart yuvasının bulunmaması, kullanıcılarının 32 GB’lık dahili depolama alanıyla yetineceği anlamına geliyor.

Nokia mühendislerinin geliştirdiği Nokia Z Launcher, Android 5.0 Lollipop’un üstünde yüklü olarak geliyor. Nokia Z Launcher ile ilgili düşüncelerimiz biraz karışık. Açmak istediğiniz uygulamanın adının baş harfini ekrana çizerek, adı o harfle başlayan bütün uygulamaları listelemek ve aradan seçip uygulamayı başlatmak pratik bir yöntem gibi görünüyor. Bununla birlikte ana ekrandayken uygulama menüsüne geçiş için parmağınızı sürüklediğinizde sayfa geçişi olmayabilir, bunu yerine istemeden ekrana bir çizgi çizmiş olabilirsiniz. Eğer uygulama menüsüne geçmek istiyorsanız, biraz daha kenara doğru ve biraz daha baskı uygulayarak sürükleme hareketini yapmanız gerekiyor.

Bu arada Nokia N1’i incelerken ekranda çizdiğimiz ilk harf “G” oldu. Standın başında duran Intel görevlisi bu hareketi farkettiğinde tableti incelemeye gelen çoğu kişinin ekranda çizdiği ilk harfin “G” olduğunu söyledi. Gerçekten ilginç bir durum, ben de bu durumun Google ile arama yapma alışkanlığından kaynaklanıyor olabileceğini söyledim; mantıklı buldu.

Nokia N1’in kameralarını deneyimleme fırsatımız olmadı, ancak arkada 1080p Full HD video kayıt destekli kameranın, önde de selfie fotoğraf çekmeyi sevenleri memnun edecek 5 megapiksel çözünürlüklü bir kameranın bulunduğunu belirtelim.

N1’i ilginç kılan bir diğer unsur da USB Type C konnektörünü barındırması. Her iki taraftan da aynı tasarıma sahip olan bu bağlantı ucu tıpkı Lightning portu gibi kullanılıyor, konnektör ucunu porta hangi taraftan takarsanız takın, yerine oturuyor ve bağlantı tamamlanıyor. Gelecekte daha fazla cihazda USB Type C konnektörünü göreceğiz. Nokia N1 bunun ilk örneklerinden oldu.

Nokia N1 gerçekten farklı ve kullanması zevkli görünen bir tablet. Çin’in sınırları dışına çıkıp Türkiye taraflarına doğru gelmesini tabii ki arzu ederiz. Üstelik hâlâ sevilen Nokia markasını taşıyan bir Android tablet birçok kullanıcının ilgisini çekecektir ve az alıcısı da olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER