Manşetler

Nokia Lumia satışları yılın son çeyreğinde düştü, 2013 genelinde iki katına çıktı (güncellendi)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia cihazlar birimini Microsoft’a satıyor olabilir, ancak Finlandiyalı akıllı telefon üreticisinin yayınladığı en son finansal raporlarda Lumia satışları da bulunuyor.

nokia-lumia-1020-inceleme-00022

Her ne kadar Nokia Windows Phone cihazları için detaylı satış rakamlarını açıklamasa da, 2012’nin dördüncü çeyreğine göre akıllı cihaz satışlarının yükseldiğini, ancak bir önceki çeyreğe göre düştüğünü vurguladı. Nokia 2012’nin son çeyreğinde 4.4 milyon adet cihaz satarken, bir önceki çeyrekte de 8.8 milyonluk bir satış gerçekleştirmişti. Son zamanların ortalama satış fiyatları, akıllı ve mobil cihazlar arasındaki ayrım gibi kriterler son çeyrek dahilindeki Lumia satışlarını 6-8 milyon bandında konumlandırıyor.

Nokia son çeyrek için kesin cihaz satış rakamlarını açıklamayınca, Lumia satışları için çizilen genel tablo da eksik kalıyor. En son 2013’ün üçüncü çeyreğinde toplam 36.1 milyon Lumia cihazının satıldığı açıklanmıştı. Yine de, Lumia satışlarının 2013’te 2012’dekine göre iki kattan daha fazla gerçekleştiğini tahmin etmek zor değil. Son çeyrekte 6 ila 8 milyon arasında bir satış gerçekleştiği dikkate alınırsa, Nokia’nın 2013’te en az 27.8 milyon cihaz sattığı söylenebilir. Bu da 2012’de satılan 13.3 milyon adedin iki katından fazlası demektir.

2013 boyunca görülen genel büyüme trendine rağmen son çeyrekte düşen satışlar, Microsoft’un 2014’te Windows Phone’un doğru yönde ilerlemesi için epey iş yapması gerektiği anlamına geliyor. Nokia yüzde 85’in üzerinde payla Windows Phone pazarının hakimiyetini elinde bulunduruyor. Ancak 2014’te yeni oyuncuların girmesiyle bu pay biraz azalabilir, belki bu durum Microsoft’un da işine gelir. Sony’nin Microsoft’un mobil işletim sistemiyle çalışan bir cihaz hazırlığında olduğu bir süredir konuşuluyor.

Nokia’nın TSİ 15:00’te başlayacak yatırımcılar telekonferansında finansal tablo hakkında daha fazla detayın verilmesi bekleniyor.

Güncelleme: Pocket-lint sitesinin haberine göre, Nokia 2013’ün dördüncü çeyreğinde 8.2 milyon Lumia Windows telefon satışı gerçekleştirdi, böylelikle üçüncü çeyrektekinden 600 bin daha az satış gereçkleştirmiş oldu. Akıllı cihazlar birimi de aynı çeyrekte 198 milyon avro (620.8 milyon TL) zarar etti.

İlgili >> Nokia

İLGİLİ HABERLER