İncelemelerManşetler

Nokia Lumia 920 İncelemesi

Akıllı telefon stratejisini Windows Phone platformuna bağlı olarak yeniden geliştiren Nokia’nın piyasaya çıkan ilk Windows telefonları ne yazık ki buralara uğramamıştı. Windows Phone 7’nin Türkçe dil desteği barındırmaması bunun en önemli nedeniydi. Neyse ki, Windows Phone 8’in Türkçe dil desteğini barındırması en önemli engeli ortadan kaldırdı, böylelikle Nokia’nın merakla beklenen Windows telefonlarının da Türkiye’de piyasaya çıkması için bir engel kalmadı.

nokia-lumia-920-inceleme-00018

Geçen eylül ayının başında ABD’de tanıtılan Nokia’nın Windows Phone 8 telefonları Lumia 920 ve 820’nin yıl bitmeden Türkiye’ye geleceği Nokia tarafından vadedilmişti. Nokia Türkiye sözünü tuttu ve yeni Lumia Windows telefonlarını dünya ile aynı anda piyasaya sürdü. Turkcell tarafından satışa sunulan yeni Lumia 920’nin satışlarının tüm dünyada oldukça iyi gittiği söyleniyor. Türkiye’de nasıl gittiğini de ilerideki günlerde göreceğiz. Ancak bunun öncesinde bir süredir test merkezimizde bulunan Lumia 920 ile ilgili detayları aktaralım, bakalım bu telefon gerçekten satış rekorları kıracak kadar iyi mi? PureView teknolojisini Lumia serisine getiren ilk telefon olan Lumia 920’nin kamerası söylendiği kadar başarılı mı? Yazının devamında bu sorulara cevap arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Tasarım

Nokia Lumia 920 geçen yıl çıkan Lumia 800 ve N9 ile bu yılın başlarında çıkan Lumia 900 akıllı telefonlarının tasarım çizgisini devam ettiriyor. Ne var ki, saydığımız tüm bu telefonlardan daha büyük boyutlara ve ağırlığa sahip olduğunu belirtmemiz gerek. 130.3 x 70.8 x 10.7 mm.’lik boyutlara ve 185 gr. ağırlığa sahip olan Lumia 920’yi ilk kez görenler bu telefonu cüssesi karşısında şaşıracaklardır. Telefonun normale göre biraz büyük ve geniş alan kaplıyor, yine de yuvarlak kenarlara ve kavisli arka yüzeye sahip  tasarımı sayesinde Nokia Lumia 920’yi rahat bir şekilde kullanmanın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Nokia Lumia 920’nin geniş yüzey alanına sahip olmasının nedeni hiç şüphesiz sahip olduğu 4.5 inç’lik dokunmatik ekranı. Ekranın üstü ve yanlarındaki alan dar tutulmuş, alt bölüm belki biraz daha dar bırakılabilirmiş, ancak bu durumda da telefonun ergonomisinin etkilenmesi söz konusu olacaktı. Telefonun 10.7 inç’lik kalınlığı da günümüzde kalınlığı iyice azalan popüler akıllı telefonlar düşünüldüğünde bir hayli fazla. Lımia 920’nin bu kadar kalın olmasında barındırdığı PureView ve kablosuz şarj sistemlerinin etkisi olduğunu düşünüyoruz. Yine de söylemeliyiz ki, Nokia tüm bu olumsuzlara karşın Lumia 920’yi rahatça kullanılabilecek bir forma sokmuş. Tabii ki, büyük ellere sahip olan bu yazar için bu kadar büyüklükte bir telefonu taşımak zor değil, daha küçük elli kişiler ilk başta bu telefonu kullanmakta zorluk yaşayabilir. Satın almadan önce rahat olduklarından emin olmalarında fayda var.

nokia-lumia-920-inceleme-00014

Nokia Lumia 920’nin önüne biraz daha detaylı bakacak olursak; 4.5 inç ekranın üstünde ahize hoparlörü, 1.3 megapiksel ön kamera ve Nokia logosu küçük bir alan sıkışmış. Ekranı Gorilla Cam 2 koruyor. Tek kalıp ve sürtünmesi Lumia 800’e göre biraz daha azaltılmış polikarbon kasanın ekran camıyla buluştuğu noktada ise bir çerçeve bulunuyor. Halbuki Nokia Lumia 800 ve N9’da kullanılan çerçevesiz yapı daha etkileyiciydi. Ekranın altında geri, Windows ve ara olmak üzere üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu yer alıyor.

nokia-lumia-920-inceleme-00011

Nokia Lumia 920’nin üstünde 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, mikrofon ve microSIM kart tepsisi yer alıyor. Sol tarafta herhangi bir giriş veya düğme yer almazken sağ kenarda önceki Lumia telefonlarında olduğu gibi ses, güç ve iki aşamalı kamera tuşları konumlandırılmış. Daha önce üstte yer alan ve garip bir kapakla üzeri örtülen microUSB portu artık altta ve doğrusunu söylemek gerekirse Nokia’nın USB portunu alta alması hoşumuza gitti. microUSB portunun her iki yanına da hoparlör ızgaraları yerleştirilmiş. Nokia Lumia 920’nin arkasında yer alan PureView metalden yapılmoş elips şekilli bir plakayla çevrilmiş. Bu plakanın üstünde, kamerayla hizalanmış şekilde çift LED flaş bulunuyor.

Galeri: Nokia Lumia 920
[nggallery id=1113]

Donanım

Nokia Lumia 920’de yer alan 4.5 inç’lik ekran 1280 x 768 piksel çözünürlüğe sahip. 332 ppi’lik piksel yoğunluğuyla iPhone’un Retina ekranını geride bırakan bu IPS TFT kapasitif dokunmatik ekranın siyah renk derinliğinin yüksek olduğunu söylemek gerek. Bununla birlikte Nokia’nın PureMotion HD+ adını verdiği teknoloji sayesinde arayüz geçişleri ve kaydırmaların daha net olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca PureMotion HD+ Lumia 920’nin yüksek çözünürlüklü ekranında video izleme keyfini de artıran bir etken. Parlaklık ve renkler açısından oldukça zengin olan bu ekran yüksek görüş açılarına sahip. Büyüklük ve yüksek çözünürlük Lumia 920’yi özellikle web’de gezinmek için daha elverişli hâle getiriyor. Bu arada ekranın hassasiyetini ayarlamak mümkün. Ayarlar uygulaması altında yer alan bu ayarı en yükseğe ayarladığınızda Nokia Lumia 920’nin dokunmatik ekranını kalın bir yün eldivenle bile kontrol etmeniz, böylelikle soğuk havalarda telefonunuzu eliniz üşümeden kullanmanız mümkün.

nokia-lumia-920-inceleme-00017

Microsoft’un Windows Phone 8 cihazlarının donanımlarına getirdiği denetimden Lumia 920 de nasibini alıyor, aslında iyi yönde… Bu Nokia telefonu da HTC’nin gözde telefonu Windows Phone 8X gibi 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 yongaset ve Adreno 225 GPU barındırıyor. 1 GB RAM ve 32 GB’lık dahili bellek barındıran Lumia 920’de bir genişleme yuvası yok. Ancak 32 GB’lık büyük bir alanın olduğu yerde microSD kart kullanımına ihtiyaç var mı, pek sanmıyoruz.

Nokia Lumia 920’nin kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.1, NFC, GPS gibi destekleri barındırdığını görüyoruz. Çift taşıyıcılı HSDPA teknolojisinin desteklenmesi sayesinde teoride 42 Mbps’ye varan hızlarda mobil şebekeler üzerinden veri indirmek mümkün. Tabii ki, mevcut şebekeler bu kadar yüksek hıza ulaşmaya izin vermese de, Nokia Lumia 920 ile 3G bağlantısını yüksek hızlarda gerçekleştirebileceğinizi söylemek yanlış olmaz. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula Lumia 920’de yer alan sensör ve modüller olarak dikkat çekiyor. Öte yandan bu Nokia Windows telefonunda yerinden çıkarılamayan, 2000 mAh kapasiteli bir lityum iyon batarya bulunuyor.

Yazılım

Nokia Lumia 920 Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışıyor ve Microsoft’un yeni nesil mobil işletim sistemi platformunun temel özelliklerini barındırıyor. Windows Phone 8 hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler daha önce gerçekleştirdiğimiz HTC Windows Phone 8X incelemesine göz atabilir. Özelleştirilebilir, boyutları ayarlanabilir canlı kutucular barındıran yeni başlangıç ekranı, kilit ekranı, Çocuk Odası gibi yeniliklere orada detaylı bir şekilde değinmiştik. Burada biraz Nokia’nın Windows Phone 8 telefonunu farklılaştırmak için geliştirdiği uygulamalara odaklanalım.

nokia-lumia-920-arayuz-00001

Eğer Nokia Lumia 920 satın alırsanız, Finlandiyalı şirketin Windows Phone için geliştirdiği uygulamalardan yararlanma ayrıcalığını yaşayacaksınız demektir. Geçen yıl başlayan Microsoft iş ortaklığıyla birlikte Nokia önemli servislerine ait uygulamaları Windows Phone platformuna getirmeye başladı. Biz Nokia’nın Lumia telefonlarıyla Windows Phone 8 sayesinde tanışıncaya kadar Windows Phone Mağaza üzerinde dikkate değer sayıda Nokia uygulaması bulunmaktaydı. Nokia’nın sahibi olduğu NAVTEQ’in desteğiyle sunduğu Haritalar uygulaması, çevrim dışı önbellekleme özelliği sayesinde haritaları Lumia 920’ye indirmeye ve internet bağlantısının olmadığı durumlarda haritalardan yararlanmaya izin veriyor. Bu, özellikle yurt dışına çıkanların bir hayli hoşuna gidecek bir özellik. 13 şehire ait canlı trafik bilgileri ve toplu taşıma uygulaması da bu uygulama içinde yer alıyor. Ne var ki, Nokia Türkiye’nin toplu taşıma uygulamasında biraz daha düzenleme yapması gerekiyor, çünkü metrobüs hattı ve Ağustos 2012’de hizmete giren Kartal-Kadıköy metro hattı toplu taşıma haritasında yer almıyor.

nokia-lumia-920-arayuz-00010

Nokia Sürüş Beta uygulaması ise sesli yol tariflerini, Türkçe dilinde ve de ücretsiz olarak kullanıcıların ayağına getiriyor. Üstelik GPS destekli bu navigasyon uygulaması siz otomobilde giderken hız limitini geçtiğinizde sizi otomatik olarak uyarıyor. Nokia Bilen Göz ise bir artırılmış gerçeklik uygulaması, kamerayı kullanarak, kamerayı çevirdiğiniz yerdeki lokantaları, otelleri, görülecek yerleri görmeye, gerekirse bunların yol tariflerini almaya izin veriyor.

nokia-lumia-920-arayuz-00003

Nokia, 100 binin üzerinde uygulama barındıran Windows Phone Mağaza’daki ilgi çekici uygulamaları ön plana çıkarmak adına App Highlights adı verilen bir uygulamayı da Lumia 920’ye eklemiş. Bu uygulama, uygulama tavsiyelerinin verildiği bir nitelik taşımakta. Bunun yanı sıra Türkiye’ye özel uygulama tavsiyeleri, bir kamera telefonu olan Nokia Lumia 920’de kullanılması önerilen fotoğrafçılık uygulamaları da App Highlights çatısı altında listeleniyor. Windows Phone Mağaza’ya girip baktığımızda Nokia Koleksiyonları adı altında bir bölümün bulunduğunu ve burada Nokia’ya özel Windows Phone uygulamalarının listelendiğini görüyoruz. Burada sadece Nokia’nın sahibi olduğu uygulamalar değil, Nokia’nın gerçekleştirdiği iş ortaklığı sonucunda sadece kendi cihazlarında kullanım imtiyazını elde ettiği çeşitli uygulamalar da yer almakta.

nokia-lumia-920-arayuz-00005

Windows Phone 8’in uygulama ekosistemi konusunda iOS ve Android’e göre küçük kaldığını, popüler olan bazı uygulamaların Windows Phone sürümlerinin henüz bulunmadığını daha önce gerçekleştirdiğimiz Windows Phone 8X incelemesinde belirtmiştik. Nokia’nın özel uygulamalarının önemli alanlarda eksikliği kapatmada yardımcı olduğunu, cihazın işlevselliğini artırdığını söylemek gerek.

Galeri: Nokia Lumia 920 Kullanıcı Arayüzü
[nggallery id=1115]

Performans, Batarya ve Kullanım

Microsoft’un Windows Phone 8 telefonları için kullanılacak donanımlar için çizdiği belirli bir çerçeve var. Nokia Lumia 920 de bu çerçevenin içinde kalacak şekilde 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8960 işlemci, Adreno 225 GPU ve 1 GB RAM barındırıyor. Bu paket sayesinde Windows Phone 8 işletim sistemiyle çalışan bu telefonun düzgün bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz.

Yalnız Windows Phone 8 telefonları ısınma konusunda biraz aceleci gibi. Uygulamalar içerisinde gezinirken bir süre sonra telefonun arkasından sıcaklık yayıldığını hissetmeye başlayabilirsiniz. HTC Windows Phone 8X’teki bu durum Nokia Lumia 920’de de gözleniyor. Tahmin ediyoruz ki, Microsoft’un bu konuya kafa yorup en kısa zamanda bir güncelleme çıkarması gerekiyor. Yine de, bu ısınma olayının cihazın kullanıcı deneyimine çok olumsuz bir etkisinin olduğunu söyleyemeyiz. Sonuçta yoğun iş yapan her işlemci ısınır, ancak Windows telefonlardaki Qualcomm Snapdragon işlemci ısınma konusunda biraz daha hızlı davranıyor.

nokia-lumia-920-inceleme-00019

Son günlerde bazı Windows Phone 8 telefon sahiplerinden telefonlarının durduk yere yeniden başladığına yönelik şikayetler geliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse biz Nokia Lumia 920’yi kullandığımız süre boyunca böyle bir soruna rastlamadık. Ancak incelememiz sonrasında da durumu gözlemlemeye devam edeceğiz ve izlenimlerimizi aktaracak şekilde bu yazıyı güncelleyeceğiz.

Söylediğimiz gibi Microsoft’un çizdiği çerçeve belli. Hâl böyle olunca Nokia Lumia 920 de performans açısından HTC Windows Phone 8X ile hemen hemen aynı çizgiyi tutturuyor. Hem SunSpider Benchmark internet tarayıcı testi hem de WP Bench yakın sonuçlar ortaya koyuyor. AnTuTu Benchmark’tan da bir sonuç almak istedik, ancak bu uygulama nedense Lumia 920’de sonuç vermemek için epey inat etti. Bu nedenle o uygulamayı test kavramının dışında bıraktık.

AnTuTu Benchmark WP Bench SunSpider Benchmark
Nokia Lumia 920 Sonuç yok 234.24 922.6 ms +/- %0.7
Nokia Lumia 800 2553 231.68 6787.6 ms +/- %0.2
HTC Windows Phone 8X 12640 92.02 913.0 ms +/- %0.8
iPhone 5 Sonuç yok Sonuç yok 960.1 ms +/- %1.0
Samsung Galaxy S III
(Android 4.0)
Sonuç yok Sonuç yok 1463.6 ms +/- %1.5

Nokia Lumia 920’deki internet tarayıcısının performansı yukarıdaki test sonuçlarında da gördüğünüz gibi Türkiye’de satılan diğer Windows telefonu Windows Phone 8X ile aynı çıkıyor. Ekranın biraz daha büyük olması, aynı zamanda çözünürlüğün yüksekliği sayesinde Lumia 920 kullanıcılarına masaüstündekine yakın, zevkli bir web deneyimi sunuyor. Yalnız, internet tarayıcısının Flash desteğini barındırmadığını belirtelim ki, bu da bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyecektir.

Nokia Lumia 920’de 2000 mAh’lik bir batarya bulunuyor. Windows Phone 8 telefonları için dile getirilen bir diğer şikayet de pilin çabuk bitmesi. Doğrusu pil konusunda da Lumia 920’nin çok da olumsuz bir tablo çizmediğini söylememiz gerek. Eğer telefonu çok yoğun bir şekilde kullanmazsanız, pili iki gün kadar dayanıyor. Kamera ile fotoğraf ve video çekimi, internette gezinme, e-posta kontrolü gibi işlevleri içeren ve arka planda veri iletişiminin açık olduğu bir durumda bu telefonun sabahtan akşama bir günü çıkarabileceğini söyleyebiliriz.

Nokia Lumia 920’nin bir özelliği de kablosuz şarj teknolojisini barındırması. Bu sayede telefonu, herhangi bir şarj kablosu bağlamadan, kablosuz şarj pedine yatırarak şarj edebilirsiniz. Söz konusu kablosuz şarj aksesuarı opsiyonel olarak sunuluyor, yani cihazın kutusundan çıkmıyor, ayrı satın almanız gerekiyor. Sonuçta kablosuz şarj aksesuarının bir ucu da prize bağlı, ancak Nokia Lumia 920’yi şarj etmek için sadece telefonu pedin üzerine yatırmanın yeterli oluşunun büyük bir pratiklik sağladığını söylemek gerek. Bu kablosuz şarj aletini masanıza veya erişebileceğiniz herhangi bir köşeye yerleştirip bırakın, Lumia 920’yi şarj etmek için telefonu her seferinde bu pedin üzerine yatırın, bu kadar.

Kamera

Geçen yaz Türkiye’de piyasaya çıkan Nokia 808 PureView barındırdığı 41 megapiksel kamerası ile dikkat çekici bir üründü. Ayrıca adında da anlaşılacağı üzere PureView adı verilen ve akıllı telefon ile çekilen fotoğrafların kalitesini artırmayı amaçlayan bir teknolojiyi barındırıyordu. Gerçekten Nokia 808 PureView şimdiye kadar gördüğümüz en iyi kamera telefonuydu, ancak Symbian işletim sistemiyle geliyor oluşu bir handikaptı. Beklentiler Nokia’nın PureView teknolojisini Windows Phone serisine getirmesiydi ki, bu beklentiler Nokia Lumia 920 ile karşılandı.

nokia-lumia-920-inceleme-00016

Nokia Lumia 920’nin arkasında yer alan 8.7 megapiksel çözünürlüklü (8 megapiksel efektif), Carl Zeiss optik sistemli kamera PureView teknolojisini barındırıyor. Lumia 920’de PureView teknolojisinin başka bir uygulama türünü görüyoruz desek yanlış yapmış olmayız, burada getirilen yeniliklere detaylı bir şekilde değinmiştik. Lumia 920’deki PureView teknolojisi özellikle düşük ışıkta kaliteli fotoğraflar çekmeye odaklanıyor ve buna uygun iyileştirmeler içeriyor. Bununla birlikte kamera yüzen lens barındırıyor, yani siz cihazı hareket ettirdikçe lens de bu hareketin etkisini sıfırlayacak şekilde hareket ediyor. Bu, hem sarsıntısız videolar çekmeye hem de düşük ışıklı ortamlarda cihazın hareket ettirilmesinin yol açacağı sensörün ışığı yeteri kadar toplayamaması durumunun önüne geçiliyor.

nokia-lumia-920-kamera-00013

Lumia 920 ile çekilen fotoğraflarda canlı ve gerçeğe yakın renkler dikkat çekiyor. Işık şiddetinin yeterli ortamlarda gerçekten memnun edici sonuçlar yakalayacaksınız. Tabii ki, bizim için önemli olan nokta PureView teknolojisinin odaklandığı düşük ışıklı koşullar. Tungsten lambayla yeteri kadar aydınlatılmış bir ortamda yaptığımız çekimde Nokia Lumia 920’nin kamerasının Samsung Galaxy Note II’nin kamerasına göre daha aydınlık sonuç verdiğini gördük. Lumia 920 ile çekilen fotoğraftaki parlaklık ve renkler gerçeğe daha yakın seviyedeydi, üstelik gürültü etkisi düşüktü. Cihazda yer alan çift LED flaşın da özellikle kapalı ortamlardaki çekimlerde bir hayli yardımcı olduğunu söylemek gerek.

nokia-lumia-920-kamera-00016

Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerinde ise biraz karışık sonuçlar elde ettik. Nokia Lumia 920’nin varsayılan pozlama ayarında ışık geçirgenliği yüksek, bu da manzara içindeki ışıkların saçılmasına, dağılmasına neden olabiliyor. Aslında bu lensin loş ortamlarda iyi çekim yakalamak için nasıl tasarlandığını gösteriyor, ancak bizim senaryomuzda istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor. Tabii ki, bunun bir çözümü var. Pozlamayı yeteri kadar azaltarak sözünü ettiğimiz saçılmanın önüne geçebilir, çok daha net ve tatmin edici kareler elde edebilirsiniz. Yaptığımız bu çekimlerde de gürültünün memnun edecek seviyede düşük çıktığını söylemeliyiz. Lumia 920’nin PureView kamerasının makro çekimlerde de iyi performans gösterdiğini belirtmeliyiz.

Galeri: Nokia Lumia 920 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1114]

Nokia Lumia 920’de de Windows Phone 8’in standart kamera uygulaması geliyor. Kamera arayüzünde yer alan lensler bölümü altında Akıllı Çekim, Cinemagraph ve Panorama uygulamaları yer alıyor. Akıllı Çekim lensi kısa bir süre içinde art arda çekimler yapıyor ve bu çekimler içinde en iyisini kaydetme olanağı veriyor. Bu lens hareket hâlindeki objelerin çekimi için ideal görünüyor. Bununla birlikte Akıllı Çekim içinde yer alan yüz algılama özelliği sayesinde siz bir kişinin fotoğrafını çekerken başkalarının kadraja girmesi durumunda Nokia Lumia 920 çektiği tüm fotoğraflardan tertemiz, sadece sizin fotoğrafını çektiğiniz kişinin bulunduğu bir kareyi ortaya çıkarabiliyor. Cinemagraph uygulaması Lumia 920 üzerinde GIF animasyon benzeri hareketli resimler oluşturma fırsatı veriyor. Panorama lensiyse şimdiye kadar bir akıllı telefonda gördüğümüz en pratik panorama arayüzünü barındırıyor. Başlatmak için ekrana dokunun, ilk fotoğraf çekildikten sonra ekranda beliren beyaz renkli şeffaf dairenin yine ekranda yer alan çemberin içine girmesini sağlayın, bu durumda ikinci fotoğraf çekilecektir. Bu işlemi dilediğiniz zaman veya 360 derece çekim tamamlanınca durdurun. Ortaya birleşme noktalarının belli olmadığı, hoş görünümlü ve çekilen açıyı düzgün şekilde yansıtan panoramik fotoğraflar çıkacak.

nokia-lumia-920-kamera-00026

Nokia Lumia 920 hem 720p hem de 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Kamera uygulamasına baktığımızda varsayılanda 720p çözünürlüğün ayarlandığını gördük. 1080p çekim yapmak için video ayarlarını kontrol etmenizde fayda var. Yukarıda bahsettiğimiz optik görüntü stabilizasyon sistemi sayesinde sarsıntılardan arındırılmış, fazlasıyla durağan video çekimleri yakalamak mümkün oluyor. Yalnız video çekimi sırasında sürekli odaklama yapmak çekimde istenmeyen şekilde renk değişimlerine ve bulanıklıklara neden olabiliyor. Belki kesintisiz odaklama özelliğini kapatmak iyi olabilir. Bunun dışında videonun görüntü kalitesi, renk ve canlılık açısından oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.

Video: Nokia Lumia 920 Örnek Video (1080p)

Multimedya

HTC Windows Phone 8X için multimedya konusunda söylediklerimiz Nokia Lumia 920 için de hemen hemen geçerli. Telefon video tarafında MP4, H.263, H.264 ve WMV kodlayıcılarını destekliyor. Lumia 920’nin de yüksek çözünürlüklü .mkv dosyalarını tanımakta başarısız olduğunu söylemek gerek. Anlayacağınız Nokia Lumia 920’nin büyük HD ekranında .mkv dosyalarını izlemek için üçüncü taraf uygulama geliştiricilerinin bir şeyler yapmasını bekleyeceğiz. Bunun dışında Lumia 920’nin 1080p çözünürlüklü .mp4 video oynatma testimizden başarıyla geçtiğini söylemeliyiz. Bu arada 1080p videonun Lumia 920’nin ekranında keskin ve büyüleyici bir görüntü oluşturduğunu belirtelim.

nokia-lumia-920-arayuz-00009

Nokia Lumia 920 müzik tarafında biraz daha öne çıkıyor. Windows Phone 8’in Müzik + Video uygulaması cihazda mevcut, video izlemenin yanı sıra müzik dinlemeyi de buradan gerçekleştirebilirsiniz. Bu arada çok yakında Türkiye’de de faaliyete geçecek olan Xbox Müzik servisi sayesinde bu uygulama biraz daha kullanışlı olacak. Müzik konusunda Lumia 920’yi ilginç kılan Nokia Müzik uygulaması. Nokia’nın Windows Phone platformuna ilk hediyelerinden olan Nokia Müzik içerisinde Mix Radio adı verilen çevrim içi müzik istasyonları öne çıkıyor. Rock, Alternatif Pop, Pop gibi tarz temelli radyoların yanı sıra sevdiğiniz sanatçıları baz alan çalma listeleri de oluşturabilirsiniz. Bu radyolar akış şeklinde dinleniyor ve bir saat içinde sadece altı kereliğine bir sonraki şarkıya geçiş izni veriliyor. İnternet bağlantınızın olmadığı durumlarda da bu radyo listelerini dinlemek isterseniz çevrim dışı özelliğini kullanabilir, çalan listeyi Lumia 920’ye indirerek içindeki şarkıları istediğiniz zaman internet bağlantınız olsun ya da olmasın, dinleyebilirsiniz.

nokia-lumia-920-arayuz-00012

Nokia Lumia 920’nin alt kısmında yer alan çift hoparlörün bir akıllı telefon için yüksek ses verdiğini söylemeliyiz. Her ne kadar ses şiddeti yüksek olsa da patlama yapmıyor olması da hoparlörün artılarından. Aslında hoparlörün bir tanesini parmağınızla kapatıp diğerinden ses almak istediğinizde ses şiddetinin az olduğunu farkedeceksiniz. Ancak ikisi birlikte çalışınca tahmin edilenden fazla ses veriyor ki, bu şaşırtıyor. Cihazın kutusundan çıkan topuzlu kulakiçi kulaklığın vasatın ötesine geçemediğini, bas ve tiz açısından zayıf olduğunu belirtmeliyiz.

Sonuç

Nokia’nın ilk Windows telefonlarıyla Türkçe dil desteğinin eksikliği nedeniyle tanışma fırsatı bulamadık. Doğrusunu söylemek gerekirse bu telefonları fazlasıyla merak ettik, Türkiye’ye gelmesini dört gözle bekledik; ancak geri dönüp baktığımızda başlangıca nazaran epey olgunlaşmış bir platformla Windows Phone deneyimine başlamış olmanın daha iyi olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki, Windows Phone platformunun olgunlaşmasında Nokia’nın payı büyük. Bununla birlikte Nokia’nın kendi Windows Phone cihazlarına özel uygulamaları sayesinde Lumia serisinin bir adım öne çıktığını da kabul etmeliyiz.

nokia-lumia-920-inceleme-00021

Windows Phone platformu uygulama açısından hâla önemli eksiklikler içerse de, Nokia’nın Lumia 920 ile birlikte sunduğu özel uygulamalar belirli açıkları kapatmakta başarılı. Özellikle harita ve fotoğrafçılık alanında Lumia 920 sahiplerini Nokia çözümlerinin tatmin edeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bununla birlikte piyasadaki Windows Phone 8 telefonları yayıldıkça yazılımcıların da platforma olan ilgisi daha da artacak ve Windows Phone Mağaza üzerinde indirmeye değer daha fazla sayıda cihaz bulacağız.

İşletim sistemini bir kenara bırakacak olursak, Lumia 920’nin, her ne kadar 808 PureView kadar mükemmel olmasa da, başarılı bir kamera telefonu olduğunu söyleyebiliriz. Konser, eğlence mekanı gibi ışığın genellikle düşük olduğu ortamlarda Lumia 920’nin başarılı işler çıkaracağını ve bu cihazla çekilen fotoğrafların yine Windows Phone 8’in sunduğu zengin bağlantı olanakları yardımıyla hızlı bir şekilde paylaşılacağını düşünüyoruz. Sonuç olarak, kamerası iyi bir telefon arıyorsanız, iOS veya Android’deki kadar çok uygulamanın olmaması sizin için problem değilse, bunun yanı sıra fiziksel boyutları da kafanıza pek takmıyorsanız, Nokia Lumia 920 değerlendirme listenizde eleğin üstünde kalan telefonlardan biri olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER