Manşetler

Nokia Lumia 2520 rengarenk seçenekler, 10 inç ekran ve Snapdragon 800 işlemciyle geldi

Nokia uzun zamandır beklenen Windows RT tableti, Nokia Lumia 2520’yi nihayet tanıttı. 10.1 inç ekrana sahip olan ve Windows Phone telefonlarındaki gibi rengarenk seçeneklerle karşımıza çıkan bu tablette LTE desteği standart olarak sunuluyor, aynı zamanda çeşitli uygulamalar da yüklü olarak geliyor.

nokia-lumia-2520-221013-11Nokia’nın Abu Dabi’de düzenlediği etkinlikte tanıtılan Nokia Lumia 2520’nin Full HD ekranı 650 nit parlaklık değeri sayesinde dış ortamda raht bir kullanım sunuyor. 449 dolarlık vergi ve ücretler hariç yurt dışı satış fiyatına sahip olan bu tablette çeşitli uygulama paketleri bulunuyor. Ayrıca QWERTY tuş takımlı, dahili pil ve USB portları barındıran Power Keyboard klavye aksesuarı da bu tabletle sunuluyor.

nokia-lumia-2520-221013-1Lumia 2520’nin polikarbon plastik kasasının içinde Qualcomm’un Snapdragon 800 MSM8974 yongaseti bulunuyor. Dahili LTE ve Wi-Fi desteğine sahip bu tabletin sadece Wi-Fi versiyonu bulunmayacak. 615 gr. ağırlıktaki bu kasanın kavisli kenarları onun elde rahat tutulmasını sağlıyor. Barındırdığı 8000 mAh kapasiteli entegre pil de LTE açıkken 8-10 saat arası çalışma süresi sunuyor.

Kablosuz şarj özelliğine sahip olmayan Lumia 2520’de buna rağmen Qualcomm’un hızlı şarj özelliğine destek sunuluyor. Nokia, Lumia 2520’nin sıfırdan yüzde 50 şarj seviyesine sadece 40 dakikada, yüzde 80’e de sadece bir saatte geldiğinin altını çiziyor. Bu, Lumia 2520’nin sıkışık zamanlarda iş görmeye yetecek kadar şarj edilebileceğini gösteriyor. microUSB 3.0 desteği sunan bu tablette HDMI portu da mevcut. NFC ve GPS gibi kablosuz bağlantı özelliklerini de unutmamak gerekiyor.

nokia-lumia-2520-221013-2Önde stereo hoparlörler ve 2 megapiksel kamera yer alırken arkada Lumia 720’de de gördüğümüz 6.7 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/1.9 Carl Zeiss optik, Full HD video kaydı gibi özelliklere sahip olan bu kamera sayesinde Nokia, Lumia 2520’nin rakip tabletlere göre daha aydınlık fotoğraflar çekebileceğini söylüyor. Ayrıca özel kaplama sayesinde yansımalar da yüzde 5 oranında azaltılıyor. Kutuplayıcı sayesinde de iç ortamda daha iyi görüş sunuluyor.

32 GB dahili hafıza barındıran bu Nokia Windows tableti microSD kart yuvası barındırmıyor. Bunun yerine bulut tabanlı depolama çözümü bulunuyor, ayrıca USB sürücü de tablete bağlanabiliyor. Bunun için Lumia 2520’nin üstündeki port veya opsiyonel Power Keyboard aksesuarının üstünde yer alan iki USB 2.0 portundan biri kullanılabiliyor.

nokia-lumia-2520-221013-3Power Keyboard aksesuarı ekranın üstüne kapanarak onu koruyor. Diğer tabletlerdeki gibi manyetik mandal yardımıyla tablete tutunuyor. Kullanıldığı zaman tablete 150 gr. gibi ek bir ağırlık getiriyor. Bu arada kılıfın üstünde sadece klavye tuşları değil, dokunmatik bir izleme dörtgeni de yer alıyor. Arkadaki iki USB portuna ek olarak içeride de 15 Wh kapasiteli batarya bulunuyor. Nokia, bu batarya sayesinde Lumia 2520’ye beş saat daha çalışma ömrü kazandırıldığının altını çiziyor.

Windows RT uygulamalar konusunda pek yeterli değil ve bu nedenle iPad ve Android’in gerisinde kalıyor. Bu nedenle Nokia, Lumia 2520’nin uygulama gereksinimlerinde de kolları sıvama ihtiyacı hissetmiş. Nokia Storyteller adı verilen uygulamanın büyük ekranlı versiyonu Lumia 2520’de de bulunuyor. Bu fotoğraf günlüğü uygulaması benzer konumlarda çekilmiş tüm fotoğrafları bir araya getiriyor ve bunlardan bir kolaj oluşturuyor. Ayrıca HERE Haritalar tarafından toplanmış ilgi çekici mekanlar bilgilerini de gösterebiliyor.

nokia-lumia-2520-221013-4Hem Lumia 2520 hem de Lumia 1520 sahibi olanlar telefonla tableti NFC kullanarak eşleyebilecek ve Windows telefonundaki Storyteller galerilerini tabletin 10 inç ekranından görüntüleyebilecek. Storyteller uygulamasının Facebook ve SkyDrive ile bağlanma imkanı da bulunuyor.

Nokia’nın Lumia 2520’ye eklediği diğer uygulamalar arasında HERE Haritalar da bulunuyor. Lumia tablet ve akıllı telefonları arasında ilgi çekici mekanları ve favori yerleri eş zamanlama imkanı sunan bu uygulamanın yanı sıra Xbox Music’in alternatifi olan Nokia Müzik uygulaması da ücretsiz olarak sunuluyor. Bu uygulama, tıpkı Lumia telefonlarda olduğu gibi özel radyo istasyonlarını çevrim içi veya çevrim dışı dinleme imkanı sunuyor.

nokia-lumia-2520-221013-9Nokia Video Director adı verilen bir uygulama da iPad’deki iMovie’nin rakibi olma özelliğini taşıyor. Bu video düzenleme uygulaması Lumia 2520 ile çekilen veya bir akıllı telefondan, USB üzerinden bağlanmış kamera veya fotoğraf makinesinden alınan görüntüleri kullanarak çeşitli klipler oluşturma fırsatı sunuyor. Nokia’nın belirttiğine göre Hollywood fragmanları tadında çeşitli temalar, özel geçişler ve efektler eklenebiliyor; arka plan müzikleri de Lumia 2520’nin müzik kütüphanesinden seçilebiliyor. Klipler üzerinde yeniden düzenleme, kırpma ve farklı çözünürlüklerde SkyDrive, e-posta veya Facebook gibi yollarla paylaşma gibi imkanlar da sunuluyor.

Oyun tarafı da unutulmamış. Dreamworks ile işbirliği kapsamında geliştirilen Dragons Adventure oyunu ve “How to Train Your Dragon” (Ejderhanızı Nasıl Eğirsiniz) de Lumia 2520’de yüklü geliyor. Nokia’nın Commuter platformunu kullanan oyun, okul yolundaki çocukların dikkatini dağıtmayı amaçlıyor. GPS yardımıyla arabanın etrafındaki yollar bir oyun ortamına dönüştürülüyor. Weather Channel’dan sağlanan hava durumu bilgileri sayesinde gerçeklik seviyesi daha da artırılıyor, eğer trafik varsa, ekrandaki yol daha çamurlu hâle geliyor. Otomobilin etrafında beliren bir sanal ejderha nesneleri topluyor, artırılmış gerçeklik sayesinde bunların hareketlerini görmek mümkün oluyor. Öte yandan sürücünün Lumia telefonu da NFC üzerinden tabletle eşleştirilebiliyor ve mevcut oyun görülebiliyor. Bu esnada Nokia Sürüş uygulaması arkaplanda yol tarifini sürdürüyor.

Nokia Lumia 2520 ABD, İngiltere ve Finlandiya’da bu çeyrekte satışa çıkacak. 499 dolarlık yurt dışı fiyatına sahip olacak bu tabletin parlak kırmızı, parlak beyaz, mat cam göbeği ve mat siyah renk seçenekleri bulunacak. Power Keyboard aksesuar da 149 dolara satılacak.

İlgili >> Nokia Conversations

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER