Manşetler

41 megapiksel kameralı Nokia Lumia 1020 resmiyet kazandı

Nokia’nın New York’ta düzenlediği etkinlik başladı ve Stephen Elop fazla vakit kaybetmeden beklenen telefon Nokia Lumia 1020’yi tanıttı. İnsanların fotoğraf çekim deneyimlerini değiştirmeyi hedefleyen 41 megapiksel kameralı Nokia Lumia 1020 ile daha önce hiç görmediğiniz şeyleri göreceğiniz iddia ediliyor.

Nokia Lumia 1020 Windows Phone 8Finlandiyalı şirketin en yeni Windows Phone 8 telefonu aynı zamanda Lumia serisi içinde 41 megapiksel PureView kamera sistemini barındıran ilk cihaz olma özelliğini taşıyor. Geçen yılın başlarında tanıtılan Nokia 808 PureView’ın kullandığı aşırı piksel örnekleme teknolojisi üzerinde inşa edilen kameranın boyutları biraz daha küçültülmüş ve böylelikle Nokia Lumia 1020’nin kalınlığı biraz daha düşürülmüş. 41 megapiksel PureView kameraya Xenon flaş ve manuel ayarlarla daha fazla kontrol imkanı sunan Pro Camera uygulaması eşlik ediyor.

Nokia Lumia 1020’de 4.5 inç, 1280 x 768 piksel çözünürlüklü AMOLED HD+ ekran bulunuyor ve bu ekranın üzeri Gorilla Cam 3 ile kaplanıyor. Dış ortamda kolay kullanım için güneş ışığı okunabilirlik moduna sahip olan bu telefonun ekranı tıpkı Lumia 920 ve Lumia 925’in ekranları gibi eldivenle de kullanılabiliyor.

Nokia Lumia 1020 Renkleri

Telefonun içinde 1.5 GHz çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon S4 işlemci, 2 GB RAM ve 32 GB dahili bellek yer alıyor. Bağlantı tarafındaysa LTE, HSPA+, GSM/EDGE, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 3.0, GPS ve NFC’yi görüyoruz. Nokia Lumia 1020’nin 200o mAh kapasiteye sahip bataryası yerinden çıkarılmıyor, ayrıca telefon kablosuz şarj özelliğini içermiyor. Neyse ki, bu durum kablosuz şarj özelliğinden yararlanılamayacağı anlamına gelmiyor. Nokia tıpkı Lumia 925’te gördüğümüz gibi kablosuz şarj kapakları sunacak.

Nokia 808 PureView’ın 41 megapiksel PureView kamerası gerçekten de şimdiye kadar bir akıllı telefonun çektiği en güzel görüntüleri sunuyordu. Lumia 1020’deki 41 megapiksel sensör de aynı PureView sistemini kullanıyor. Farklı piksellerden toplanan veriler bir araya getirilerek ortaya normal boyutlu fotoğraflar çıkarılıyor. Daha fazla veri daha doğru renkler, daha iyi parlaklık seviyesi ve daha az gürültü anlamına geliyor.

Nokia Lumia 1020 Arka

Lumia 920 ile birlikte sunulan optik görüntü sabitleme özelliği ve buna ek olarak arka aydınlatmalı sensör, 6 lensli Carl-Zeiss optik gibi özellikler de Lumia 1020’nin kamerasının dikkat çekici unsurları arasında bulunuyor. Telefonda yüklü gelen Pro Camera uygulaması da pozlama, ISO ve bunun gibi manuel ayarlar üzerinde daha fazla kontrol imkanı sunuyor, bu da profesyonel fotoğrafçıların da Lumia 1020 ile ilgi çekici kareler yakalaması anlamına geliyor. Bu arada telefonun önünde yer alan 1.2 megapiksel kamera da geniş açı özelliğiyle daha geniş bir alanı yakalayabiliyor.

Galeri: Nokia Lumia 1020 ile Çekilen Fotoğraflar
[nggallery id=1266]

Lumia 1020’yi 808’den ayıran bir nokta ise aynı anda hem düşük hem de yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekimi yapabilmesi. Örneğin aynı karenin hem 5 megapiksel hem de 40 megapiksel civarında çözünürlükte oluşturulmuş çeşitlerine sahip olabilir, düşük çözünürlüklü fotoğrafı mobil internet bağlantısı aracılığıyla paylaşabilirsiniz. Nokia Lumia 1020 sabit görüntü çekimi yapıldıktan sonra kayıpsız dijital yakınlaştırma imkanı da sunuyor. Yüksek çözünürlüklü çekimde üç kata kadar kayıpsız dijital büyütme yapabilir, çektiğiniz yüksek çözünürlüklü fotoğraflardaki detayları fazlasıyla görebilirsiniz.

Nokia Lumia 1020 ile video

Video tarafına bakıldığında Lumia 1020’nin kayıpsız 6x dijital yakınlaştırma yaparken 620p HD video kaydı yapabildiğini görüyoruz. Ayrıca telefon 1080p Full HD video kaydı da yapabiliyor, tabii ki bu daha düşük bir yakınlaştırma aralığıyla gerçekleşiyor. Çekim esnasında stereo ses kaydı yapan bu Nokia telefonunun sahip olduğu Rich Recording sistemi sayesinde rakip telefonlardan daha iyi bir performans göstereceği öne sürülüyor.

Nokia, Lumia 1020 ile birlikte çeşitli aksesuarlar da sunuyor. Nokia Camera Grip PD-95G bunlardan bir tanesi. Bu kamera kabzasının içinde dahili batarya bulunuyor ve Nokia Lumia 1020’nin çalışma süresini daha da artırıyor. Ayrıca telefonun daha profesyonel amaçlı kullanımına olanak sağlayacak tripod yuvasını da telefona ekliyor.

Nokia Lumia 1020’nin 130.4 x 71.4 x 10.4 mm.’lik boyutları ve 158 gr. ağırlığı bulunuyor. Nokia Lumia 920 ve Lumia 925 arasında fiziksel boyutlara ve ağırlığa sahip olan bu telefonun siyah, beyaz ve sarı renkleri bulunacak. Telefon ABD’de 26 Temmuz tarihinden itibaren satılmaya başlanacak. Telefonun bu çeyrek içinde Avrupa ve Çin’de de piyasaya çıkması, yıl sonuna gelindiğinde daha geniş bir coğrafyada piyasada olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER