Teknoloji

Nokia lisanslama yoluyla marka değerinden faydalanmayı planlıyor

nokia ve samsung

nokia-logo-170412

Microsoft Lumia serisi akıllı telefonlarından Nokia adını çıkarma kararı almış olsa da, Nokia markası yaşamaya devam edecek. Finli şirket önümüzdeki dönemde üçüncü taraf üreticilere Nokia markasını kullanma izni vermeyi ve farklı ürün kategorilerinde markanın varlığını sürdürmeyi planlıyor. Benzer bir yaklaşım daha önce Polaroid tarafından izlenmiş ve üçüncü taraf üreticiler Polaroid markasını kullanarak televizyon, fotoğraf makinesi gibi çeşitli elektronik cihazlar hazırlamıştı.

Geçtiğimiz hafta Nokia’nın düzenlediği sermaye pazarları etkinliğinde konuşan Nokia Technologies Başkanı Ramzi Haidamus, cihazlar biriminin Microsoft’a satılmasının ardından Finli şirketin markasını nasıl kullanacağına ilişkin bilgiler verdi. Microsoft ile yapılan anlaşmayla Nokia’nın 2016 yılının sonuna kadar akıllı telefonlarda markasını kullanması yasaklanmış durumda. Sıradan cep telefonları içinse bu yasak süresi 10 yıla çıkıyor. Ancak geriye kalan alanlarda Nokia kendi markasını herhangi bir kısıtlama olmadan kullanabiliyor. Haidamus planlarının bu çeyrekten itibaren kısıtlanmış iki alan dışındaki alanlar için marka lisanslaması yapmak olduğunu belirtirken, lisanslamanın Nokia markasıyla ilişkili kategorilerde yapılacağını ifade etti.

Nokia markasını yeni ürünler ve teknolojiler için lisanslayarak bir tür kuluçka merkezi işlevi görmeyi amaçlıyor. Haidamus üçüncü tarafların üreteceği ürünlerin Nokia’dan elinden çıkmış hissi uyandırmalarının önemli olduğunu belirtirken, markalarının çok değerli olduğunu vurgulamayı ihmal etmedi. Nokia CEO’su Rajeev Suri ise 2016’dan sonra da akıllı telefon pazarına doğrudan giriş yapmayı planlamadıklarını dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER