Manşetler

Nokia EOS PureView 11 Temmuzda tanıtılabilir

Nokia 11 Temmuz tarihinde New York’ta bir basın toplantısı düzenleyecek. “Zoom Reinvented” (Zum Yeniden İcat Edildi) şeklinde bir slogan taşıyan bu etkinlikte Nokia EOS PureView akıllı telefonunun tanıtılması bekleniyor. Etkinlik için gönderilen davetiyelerde yer alan büyüteç de bu etkinlikte tanıtılacak telefonla ilgili bir ipucu veriyor. Nokia, 808 PureView gibi iyi bir dijital zum yeteneğine sahip telefon tanıtırsa şaşırmayın.

nokia-zoom-reinvented-130613

2012’nin başında tanıtılan ve geçen yaz Türkiye’de de piyasaya çıkan Nokia 808 PureView sahip olduğu süper yüksek çözünürlüklü sensör sayesinde kayıpsız yakınlaştırma işlemi yapabiliyordu. Bildiğiniz gibi, dijital zum optik zum kadar verimli yakınlaştırma sonucu vermez; dijital zum yapılarak çekilen fotoğraflarda görüntü kalitesi epey düşüktür. Nokia’nın PureView sistemiyse 41 megapiksel sensörle çekilen kareleri kırparak yüksek oranda zum yapılsa bile 5 megapiksellik kaliteli fotoğraflar elde edebiliyor.

Nokia 808 PureView ile çekilen bu fotoğraflara üç kat yakınlaştırma yapıldığında bile kalitede herhangi bir kayıp görülmediği belli oluyordu. Tabii ki, Nokia’nın o telefonu yakınlaştırma kullanılmayan fotoğraflarda bile çok iyi görüntü kalitesi sunuyordu. Piksellerden alınan ortalama ışık verisi sayesinde kusurlar gideriliyordu.

808 PureView’dan sonra çıkan çeşitli Windows Phone cihazlarında da PureView markası kullanıldı. Ancak Nokia’nın bu cihazlarda PureView markasını kullanması çözünürlükten çok diğer unsurlara atıfta bulunmasıyla ilgiliydi. PureView markasını taşıyan Lumia telefonlarda optik görüntü dengeleme sistemi veya Carl Zeiss lense eklenmiş, parlaklık ve keskinliği artıran ek bileşenler bulunuyor.

Eğer son zamanlarda sızıntısı fazlasıyla yapılan Nokia EOS tanıtımı yapılacak cihaz olacaksa, o hâlde PureView markasının orijinal konsepte bağlı kalan, yüksek boyutlu sensör barındıran bir telefonda karşımıza çıkmasını bekleyebiliriz. Sızan fotoğraflar Nokia’nın fotoğrafçılık mühendislerinin 41 megapiksel CMOS sensörünün boyutunu küçültmek için çalıştığını gösteriyordu. Çünkü gördüğümüz cihaz Nokia 808’den bir hayli ince görünüyor.

Nokia’nın 11 Temmuzda New York’ta düzenleyeceği toplantıyla ilgili detayları zamanı geldiğinde Teknoblog’da bulacaksınız. Acaba burada tanıtılacak cihaz sadece ABD’ye mi özel olacak, yoksa uluslararası pazarda da mı piyasaya çıkacak; onu da etkinlik zamanına doğru göreceğiz.

İlgili >> SlashGear

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER