Manşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia Asha 303 – Galeri & Video

nokia-asha-303-inceleme-00016

Nokia’nın önümüzdeki döneme dair hedeflerinde bir tanesi henüz mobil internetle tanışmamış kitleleri ucuz ve kolay kullanımlı cihazlarla internete bağlamak. “Gelecek milyar” olarak nitelendirilen bu stratejinin lokomotifi ise Asha serisi telefonlar. Nokia World 2011 ile Asha serisi akıllı telefonların ilk dalgasıyla tanıştık, bunu MWC 2012’deki ikinci Asha dalgası izledi. İlk dalganın içinde yer alan Nokia Asha 303 de geçtiğimiz günlerde Avea tarafından Türkiye’de piyasaya sürüldü.

Nokia Asha 303 uygun fiyat seçenekleriyle sunulan, hem dokunmatik ekranı hem de QWERTY klavyeyi bir arada bulunduran, böylelikle çoğu zevke hitap edecek nitelikte bir cihaz. Bar tipindeki tasarımı ve küçük sayılabilecek boyutları da cebe rahatlıkla sığmasını sağlıyor. Pekiyi, Nokia Asha 303 gerçekten insanları mobil internetle buluşturmak için yeterli bir cihaz mı, kendisi için verilen değerin karşılığını ne kadar sunuyor? Yazının devamında yer alan detaylı Nokia Asha 303 incelemesinde bu soruların cevabını bulacaksınız.

Video: Nokia Asha 303 İncelemesi

Galeri: Nokia Asha 303
[nggallery id=863]

Donanım

Nokia Asha 303, 116.5 x 55.7 x 13.9 mm’lik boyutlara ve 99 gr. ağırlığa sahip olan kompakt ve hafif bir telefon. Kasası plastikten yapılsa da, cihazın sıradan durduğu söylenemez. Test merkezimize gelen kırmızı renkli versiyonun oldukça çekici göründüğünü belirtmeliyiz. Bunun yanı sıra grafit, gümüş beyaz, su mavisi, yeşil ve mor gibi uçuk renk seçenekleri de bulunuyor. Cihazın 2.6 inç ekranının altında dört adet fiziksel tuş bulunuyor. Bunlardan en sağda ve solda olanları çağrı işlevleri için kullanılırken, aralarında kalanlar ise mesajlaşma ve müzik işleri için atanmış. Bu arada en sağdaki tuşun cihazı açıp kapatmak için kullanıldığını da ekleyelim. Ekranın altında ise tam QWERTY klavye yer alıyor. Her ne kadar tuşlar küçük olsa da, kavisli yüzey sayesinde yazı yazma işini düzgün bir şekilde yapabilirsiniz. Tuşların sertliğinin iyi ayarlandığını da söyleyelim.

nokia-asha-303-inceleme-00001

Nokia Asha 303’ün sağ kenarında ses kademe tuşları ve ekran kilit anahtarı yer alırken, sol tarafta sadece bileklik için bir delik bulunuyor. Üstte şarj girişi, microUSB portu ve 3.5 mm.’lik kulaklık jakı mevcut. Cihazın arkasında 3.2 megapiksel kamera yer alırken, plastik kapağın hemen altında da cihaza göre büyük sayılabilecek bir hoparlör yer almakta. Pil kapağının altında ise 1300 mAh’lik lityum iyon batarya, onun altındaysa SIM kart ve microSD kart yuvaları mevcut.

Nokia Asha 303’ün TFT kapasitif dokunmatik ekranı 320 x 240 piksel çözünürlüğe sahip. Mükemmel bir ekran değil, ancak cihaz üzerinde işleri düzgün bir şekilde görmeyi sağlıyor. Ekranın dokunmatiğinin iyi olduğunu da belirtmek gerek. Güneş ışığı altında da idare edecek bir parlaklığa sahip. Cihazın dokunmatiğinin iyi çalışmasında 1 GHz’lik tek çekirdekli işlemcinin payı olduğu da bir gerçek. Series 40 telefonlarda 1 GHz’lik işlemciye çıkmış bulunmaktayız ve gördüğümüz kadarıyla 1 GHz işlemci çoğu işlevin takılmadan gerçekleştirilmesine olanak sağlıyor. 128 MB RAM, 256 MB ROM ve 100 MB’ı kullanıcıya ayrılmış 170 MB dahili bellek ise çok yeterli sayılmaz. microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar desteğe sahip, bu da idare edecek bir depolama alanının elde edilmesine olanak sağlayabilir.

nokia-asha-303-inceleme-00013

Nokia Asha 303’te 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, HSDPA 10.2 Mbps, HSUPA 2 Mbps gibi kablosuz bağlantı destekleri yer alıyor. GPS desteğinin bulunmaması navigasyon işlevlerinde eksikliğe neden olabilir. USB On-the-go desteği harici disklerin cihaza bağlanmasına ve bilgisayar ihtiyacının ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Stereo FM radyo da cihazda depolanmış şarkıları dinlemekten sıkılanlar için bir alternatif teşkil ediyor.

Nokia Asha 303’te yukarıda belirttiğimiz gibi 1300 mAh’lik bir batarya yer alıyor. Genellikle akıllı telefonlarda rastladığımız bu batarya kapasitesi cihazın normal kullanımda 2-3 gün arası şarjda kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Katalog değerlerine baktığımızda 2G’de 720 saat, 3G’de 840 saate kadar bekleme, 2G şebekesinde 8 saat 10 dakika, 3G şebekesinde ise 7 saat 10 dakikaya kadar konuşma imkânı sunulduğunu görüyoruz. Ayrıca 47 saate kadar müzik dinlemek de bu batarya sayesinde mümkün.

Yazılım

Nokia Asha 303’te Series 40 işletim sistemi çalışıyor. Series 40’ın modası artık geçiyor, ancak Nokia yaptığı çeşitli düzenlemelerle bu cihaza biraz daha Symbian görselliği katmış, sunduğu ana ekran bileşenleriyle de cihazın ana ekranından sık kullanılan işlevlere hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlamış. Cihazın ana ekranında saat, pil durumu, şebeke bilgisi gibi elemanlar, sık aranan kişiler için kısayollar, sosyal ağ bileşeni, Nokia Browser, Nokia Mağaza ve WLAN seçenekleri gibi uygulamalara kısayollar bulunuyor. Bu arada ana ekrandayken ekranın sağ üst köşesine dokunduğunuzda Tercihler başlıklı bir tepsinin aşağı indiğini göreceksiniz. Buradan cihazın modunu Genel, Sessiz vb. tercihlerden herhangi biriyle kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Saatin üstüne dokunduğunuzda ise alarm kurmanın çok kolay olduğunu göreceksiniz.

nokia-asha-303-inceleme-00020

Ana ekrandayken parmağınızı ekrana bastırıp sağa doğru sürüklediğinizde cihazda yüklü olan uygulama ve oyunları ızgara görünümü şeklinde listeleyebilirsiniz. Listeye baktığımızda Angry Birds’ün S40’a özel versiyonunu görüyoruz. Ayrıca Gameloft’un birkaç oyununun 20 denemelik, 180 saniye süreli demoları da yer alıyor. Shazam, dönüştürme araçları, Ovi Muzik gibi uygulamalar cihazda yüklü gelirken, Nokia Mağaza üzerinden yerli yabancı uygulamaları da indirmek mümkün. Parmağınızı sola sürüklediğinizdeyse karşınıza cihazın galerisi çıkıyor. Herhalde Nokia kullanıcıların çektikleri fotoğrafları başkalarına hemen göstermek isteyeceklerini düşünüp böyle bir kısayol atamış olmalı.

Menü bölümünde de Symbian’ın havası hakim. Nokia’nın kavisli kısayol ikonları kullanılırken, açıklama bölümünde Symbian’ın o alıştığımız yazı tipi kullanılmış. Menünün başında Nokia’nın mobil internet tarayıcısı Nokia Tarayıcı yer alıyor. Uygulamayı açtığınızda sosyal ağ, eğlence, bilgi ve posta gibi farklı kategorilerde çeşitli sitelerin yer imlerine eklendiğini görüyoruz. İnternet tarayıcısı mobil siteleri açmada bir hayli hızlı, ancak yüklü masaüstü web sitelerini açmakta biraz yavaş kaldığını söyleyebiliriz. Aslında düşük çözünürlüklü ve küçük bir ekranda masaüstü siteleri açmanın da pek mantığı olmamalı. Bu nedenle Nokia Browser’ın kullanıcıları mobil internet sitelerine bağlama misyonunu iyi bir şekilde yerine getirdiğini söyleyebiliriz.

nokia-asha-303-inceleme-00021

Nokia Sohbet uygulaması altından Facebook, Google Talk, Yahoo Messenger, My Space, Ovi ve Yahoo Messenger gibi hesaplar altındaki kontaktlarınızla mobil ortamda sohbet edebilirsiniz. Her bir hesabın kurulumu için kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girmeniz yeterli. Yine uygulama menüsü içinde yer alan bir kısayol aracılığıyla erişilen Posta uygulaması altından da Gmail, Ovi, Yahoo, Windows Live Hotmail ve diğer e-posta hesaplarını cihazınıza ekleyebilir ve her an her yerde e-postalarınızı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Kamera

Nokia Asha 303’ün arkasınd 3.2 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Sabit odaklı kameranın performansı vasatı geçtiği pek söylenemez. Yine de, gündüz vakti aydınlık ortamlarda tatmin edici fotoğraflar çekilebilir. Renklerin doğruluğunu da fena bulmadık. Kameranın sabit odaklı oluşu yakın çekimleri pek mümkün kılmıyor. Gece vakti yapacağınız manzara çekimlerinde veya düşük ışıklı ortamlarda yaptığınız çekimlerde gürültünün etkilerini farkedeceksiniz. Flaşın olmaması gece vakti ve karanlık ya da düşük ışıklı ortamlarda çekim yapmayı zorlaştıran etkenlerden bir tanesi. Video tarafında da pek parlak bir durum söz konusu değil. VGA çözünürlükte, 15 fps’lik çekimle yetinmek zorundasınız. Aşağıda örnek bir video çekimini bulabilirsiniz. Görüntü kalitesinin çok iyi olduğu söylenemez.

Nokia Asha 303 ile varsayılan çekim modu dikey oryantasyon, yani cihazı normal şekilde tutup çekim yapmalısınız. Uygulama menüsü içinde yer alan Fotoğraflar uygulaması altından Kamera uygulamasına da ulaşabilirsiniz. Uygulamanın kullanışlı olduğunu ve dokunmatik kontrollerle yönetildiğini söyleyelim. Cihazda döndürme, kırpma, vb. temel düzenleme işlemlerini yapmanıza olanak sağlayacak dahili fotoğraf düzenleyici aracı bulunuyor. Özellikle döndürme işlevi fazlasıyla işinize yarayabilir, eğer cihazı yataya döndürüp fotoğraf çekmekte ısrar ederseniz. Kamera arayüzünde zum yapmaya yarayan bir ayar mekanizması da mevcut. Bu mekanizma çekilen fotoğraflarda gezinirken de kullanılabiliyor. Çekilen fotoğrafları e-posta, Bluetooth, mesaj veya sosyal ağlar üzerinden de paylaşabilirsiniz.

Video: Nokia Asha 303’ün Kamerasından Örnek Video

Uzun lafın kısası, Nokia Asha 303’te mükemmel bir kamera yok. Ancak Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda paylaşımda bulunmanıza yetecek yeterlilikte bir kamerasının bulunduğunu söyleyebiliriz.

Multimedya

Nokia Asha 303’ün kısıtlı işletim sistemi ve küçük ekranı onu multimedya açısından pek güçlü kılmıyor. Yine de, video tarafında MP4, H.264, H.263 ve WMV desteğinin bulunduğunu görüyoruz. Bu arada yaptığımız testte XviD filmlerin de düzgün biçimde oynatıldığını gördük. Ancak altyazı desteği eksik şekilde. Müzik tarafında işlerin biraz daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. MP3, WAV, WMA, AAC gibi formatlar destekleniyor. Öte yandan Nokia Müzik üzerinden binlerce yerli ve yabancı şarkıyı cihazınıza indirmeniz de mümkün.

nokia-asha-303-inceleme-00007

Yukarıda da bahsetmiştik. Nokia Asha 303’ün ekranının altında, üstünde oynat ikonu yer alan bir tuş bulunuyor. Bu tuşa bastığınızda karşınıza medya oynatma bileşeni çıkacak. Bu bileşen üzerinden hızlı bir şekilde müzik dinlemeye başlayabilir, ileri veya geri atlama yapabilirsiniz. Bir nevi iPod shuffle benzeri bir işlevin sunulduğunu söyleyebiliriz. Bu arada, söz konusu işlev en son video oynatıcı açıksa, video işlevleri için çalışmakta. Bunun istenen bir durum mu, yoksa bir hata mı olduğunu çözemedik.

Nokia Asha 303’ün arkasında yer alan hoparlör oldukça güçlü ve doyurucu bir ses çıkışı sağlıyor. Yüksek şiddette bile patlama sezmedik. Cihazın kutusundan çıkan kulaklıklar ise ortalama bir kaliteye sahip. Ses çıkışı çok şiddetli değil, bas ve tiz açısından ise dengeli olduğunu söyleyebiliriz. 3.5 mm.’lik kulaklık çıkışının olması kendi kulaklıklarınızı da kullanabileceğiniz anlamına geliyor.

Sonuç

Nokia Asha 303, gelecek milyarın içinde yer alan, yani henüz mobil internetle tanışmamış kitlelerin ayağını ısındırmak amacıyla çıkmış bir cihaz. Genel olarak kendisi için biçilen görevi yerine getirmeyi başardığını söyleyebiliriz. Series 40 üzerinde yapılan iyileştirmeler modası geçmekte olan bu işletim sistemini biraz daha yararlı hâle getirmiş.

nokia-asha-303-inceleme-00015

Nokia Asha 303’ün 500 TL’lik satış fiyatı onu giriş seviyesi Android telefonlarıyla doğrudan rakip hâline getiriyor. Donanım ve pratiklik açısından Asha 303’ün öne çıktığını söyleyebiliriz. Tabii, Android tarafındaki uygulama desteğinin Asha tarafında biraz zayıf kalması cihazın aleyhine bir durum teşkil ediyor.

Nokia Asha 303, her yerde internete girmek isteyen, sosyal ağlara bağlı kalmak isteyen, bunun yanı sıra rahatça müzik dinleyip idare edecek seviyede fotoğraflar çekmek isteyen kitle için uygun bir seçim gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER