Manşetler

Nokia 603 Ön İnceleme – Galeri (güncellendi – Video)

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-603-on-inceleme-00016

Nokia’nın Symbian Belle tabanlı Nokia 603’ü yakın zamanda tanıtmasını bekliyorduk, ancak bu tanıtımın Nokia World’de gerçekleşeceğini tahmin ediyorduk. Bu nedenle cihazın lansmanının İstanbul’da yapıldığını görmek bizi biraz şaşırttı, ancak sevindirdi. Türkiye artık küresel lansmanların yapıldığı bir yer hâline geldi. Nokia 603’ü ilk kez deneyimleyen şanslı kitle arasında yer aldık ve lansman toplantısından sonra cihazı biraz kurcaladık. Şimdi izlenimleri paylaşma zamanı.

Nokia 600 serisinin bir üyesi olan 603 kendisinden önce tanıtılan Nokia 600’ün çizgisini takip eden bir telefon. Ancak kıvrımlı köşeleri ve farklı renkteki arka kapaklarıyla ondan ayrılıyor. Cihazın temel renkleri siyah ve beyaz, ancak farklı renkte değiştirilebilir pil kapakları mevcut. Böylelikle telefonu farklılaştırmak mümkün hâle geliyor. Bu açıdan Nokia 603, 90’ların sonunda piyasada olan, değiştirilebilir kapaklı Nokia cep telefonlarını hatırlattı. Finlandiyalı şirket bu yolla geçmişe de bir selam gönderiyor, bize eskiyi hatırlatıyor.

nokia-603-on-inceleme-00024

113.5 x 57.1 x  12.7 mm’lik boyutları ve 106.9 gr. ağırlığıyla Nokia 603 ele oldukça iyi oturan, hafif, rahat kullanımlı bir telefon. Cihaz sağlam, plastik bir kasaya sahip. Yukarıda da belirttiğimiz gibi pil kapağı çıkarılabiliyor. Cihazın pil kapağının belirli bir sayıda çıkarılıp takıldıktan sonra oynamaya başlayıp başlamadığını ise kullananlardan dinleyeceğiz. Pil kapağını çıkarmak, kapağı değiştirmek oldukça kolay, telefonun kenarında yer alan bir çentikten tırnağı sokup çekmek yeterli. Kapağı kaldırdığınızda karşınıza Nokia 603’ün 1300 mAh’lik bataryası karşınıza çıkıyor. Nokia, bu bataryanın yedi saate kadar konuşma ve 460 saate kadar bekleme süresi sunduğunu belirtiyor. 1300 mAh’lik batarya artık bizi pek kesmiyor, ancak Nokia’nın pil yönetimi konusundaki tecrübesi malum, bu kapasiteden en iyi şekilde yararlanmayı becermişlerdir diye düşünüyoruz.

nokia-603-on-inceleme-00034

Nokia 603 de microSIM kart yuvalı telefonlar arasına katılmış durumda. Yani, bu telefon iPhone 4 ve iPhone 4S ile kullanılan küçük SIM kartlarla çalışıyor. Bu da, Nokia 603 satın alanların bir SIM kart delgeciyle mevcut SIM kartlarını deleceği ya da yeni bir microSIM kart edineceği anlamına geliyor. microSD kart yuvasının girişi de pil kapağı kaldırılınca görünüyor. Pili yerinden çıkarırsanız, pilin yatağında microSD kart yuvasının bulunduğu yeri gösteren bir işaret eklendiğini farkedebilirsiniz. Telefonda 2 GB’lık dahili bellek bulunuyor. microSD kart yuvasıysa 32 GB’ye kadar destekliyor. Bu da toplamda 34 GB’lık bir alan potansiyeli olduğu anlamına geliyor.

Video: Nokia 603 Ön İnceleme

Nokia 603’te 1 GHz’lik tek çekirdekli ARM 11 işlemci, 512 MB RAM ve 1024 MB ROM geliyor. Ayrıca 3D grafik donanım hızlandırıcısı da mevcut. Nokia 603 de yakın zamanda tanıtılan Nokia 600, 700 ve 701 gibi Symbian’ın en son sürümü Symbian Belle ile çalışıyor. Nokia 603’teki Symbian Belle’in performansını oldukça iyi bulduk. Ana ekran geçişleri hızlı, ekranın dokunmaya tepkisi iyi. İncelediğimiz test ürününe birçok uygulamanın yüklenmiş olduğunu gördük. Cihaz şu anda Nokia Ovi Mağaza’da bulunan uygulamaları destekler nitelikte. Symbian Belle de istenen Symbian’ın yakalandığını gösteriyor, ancak bu noktada biraz geç mi kalındı, onu tartışmak gerek.

Nokia 603’te 5 megapiksellik kamera yer alıyor. Bu kamera saniyede 30 çerçeve hızında 720p HD video kayıt yapabilme yeteneğine sahip. Video ve fotoğraf kalitesine ileride yapmayı umduğumuz ayrıntılı incelemede değiniriz. Symbian’ın alıştığımız kamera arayüzü ufak tefek farklılıklarla karşımıza çıkıyor. Kamera arayüzünün nasıl olduğunu ilerleyen saatlerde burada yayınlayacağımız ön inceleme videosunda görebilirsiniz.

nokia-603-on-inceleme-00017

Nokia 603’te NFC desteği bulunuyor. Nokia’nın bu alandaki çalışmalarını takdir etmek gerek. NFC çoğu yerde mobil ödeme sistemleriyle birlikte anılıyor, ancak Nokia NFC’nin, yani yakın alan iletişimi teknolojisinin kullanım alanının çok geniş olduğunu bize çeşitli ürün ve uygulamalarıyla gösteriyor. Nokia 603 de barındırdığı NFC desteği sayesinde NFC destekli hoparlör ve kulaklıklarla rahatlıkla eşleme gerçekleştiriyor. Cihazda gelen NFC destekli Angry Birds oyununda kullanıcılar birbirlerinin cihazlarına dokunarak ek oyun seviyelerinin kilitlerini açabiliyor. Bunun gibi birkaç NFC uygulamasının gösterimi de basın toplantısında kurulan sunum alanlarında yapıldı. Bununla ilgili bir yazımız da olacak, ancak biraz sabretmeniz gerekecek.

Nokia 603’ün bu yılın son çeyreğinde, yani içinde bulunduğumuz son çeyrekte piyasaya çıkması bekleniyor. Cihaz Türkiye’de de satışa çıkacak, özellikle gençlerden yoğun ilgi göreceğini düşünüyoruz. Cihazın Avrupa’da tavsiye edilen satış fiyatı vergiler ve ücretler hariç 200 avro. Türkiye’deki tavsiye edilen satış fiyatının 650-700 TL olduğu basın bülteninde belirtiliyor

Nokia 603’e ait fotoğrafları aşağıda bulabilirsiniz.

Galeri: Nokia 603 Ön İnceleme
[nggallery id=706]

İLGİLİ HABERLER