İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia 603 – Galeri & Video

nokia-603-inceleme-00014

Nokia’nın küresel lansmanını İstanbul’da yaptığı, Symbian Belle ile çalışan ilk akıllı telefonlardan biri olarak nitelendirebileceğimiz Nokia 603 birkaç aydır Türkiye’de satılıyor. Nokia’nın bu giriş seviyesi akıllı telefonunu biraz geç de olsa inceleme fırsatı bulduk. Piyasada yer alan uygun fiyatlı akıllı telefon seçeneklerinden bir tanesi olan Nokia 603 özellikle gençlere hitap eden bir telefon niteliği taşıyor.

Kompakt tasarımı, değiştirilebilir ve farklı renklere sahip arka kapakları Nokia 603’ü diğer telefonlardan farklı kılan özellikler arasında yer alıyor. Pekiyi, Nokia 603’ün dikkat çeken ayrıntıları neler? Yazının devamında yer alan Nokia 603 incelemesinde bu soruya cevap bulabilirsiniz.

Video: Nokia 603 İncelemesi

Galeri: Nokia 603
[nggallery id=907]

Donanım

Nokia 603 113.5 x 57.1 x 12.7 mm’lik boyutlara ve 109.6 gr. ağırlığa sahip. Telefonun plastik arka kapağının yumuşak yüzeyi telefonu kullanmayı biraz daha zevkli kılıyor. Ergonomik tasarımı sayesinde elde rahatlıkla tutulan ve kullanılan bu telefonun önünde 3.5 inç’lik, 360 x 640 piksel çözünürlüklü ekran yer alıyor. Ekranın kontrastının ortalama seviyede olduğunu, yazıların ve grafiklerin yeterli keskinlikte ve kalitede olduğunu söyleyebiliriz. IPS LCD kapasitif dokunmatik ekran Nokia’nın Clear Black teknolojisini barındırıyor. Bu teknoloji sayesinde yansımanın azalması telefonun dış ortamlarda rahatlıkla kullanılmasına imkan tanıyor. Ekranın üstünde çizilmelere karşı dayanıklı cam yer alıyor.

nokia-603-inceleme-00008

Nokia 603’te dokunmatik ekran olsa ve Belle işletim sisteminde dokunmatik kontroller daha da geliştirilmiş olsa da, Finlandiyalı şirket ekranın altında üç adet fiziksel tuşa yer vermiş. Bunlardan yeşil ve kırmızı olanları sırasıyla çağrı kabul etme ve reddetme işlevi görüyor. Bu arada kırmızı renkli tuş aynı zamanda cihaz için açma / kapatma tuşu işlevi görüyor. Bu iki renkli tuşun ortasında menü tuşu bulunmakta.

Nokia 603’ün sol kenarında herhangi bir giriş çıkış elemanı bulunmazken, sağ kenarda fotoğraf tuşu ve ses kademe tuşları bulunmakta. Üst bölümde ekran kilit tuşu, 3.5 mm. kulaklık jakı ve microUSB portu yer almakta. Şarj işlemi ve bilgisayar bağlantısı aynı port üzerinden gerçekleştiriliyor. Cihazın alt kenarında kayışla kullanıma olanak sağlayan delik bulunuyor.

Nokia 603’ün yumuşak plastik arka kapağı normalde cihazın ana renkleri olan siyah ve beyaz renk çeşitleriyle geliyor. Ancak fuşya, yeşil, sarı ve mavi arka kapaklar da mevcut. Arkada hoparlör ve 5 megapiksel kamera da bulunmakta. Kapağı kaldırdığınızdaysa karşınıza Nokia 603’ün lityum iyon bataryası ve microSIM kart yuvası çıkıyor. microSD kart yuvasıysa kapağı kaldırdığınızda sol kenarda kalıyor. Yani, microSD kart yuvasını çıkarmak ve değiştirmek için bataryayı çıkarmanıza gerek yok. Ne yazık ki aynı durum microSIM kart için geçerli değil.

nokia-603-inceleme-00007

Nokia 603’te 1 GHz işlemci yer alıyor. Her ne kadar FP1 güncellemesi Nokia 700 ve 701’in işlemci hızını 1.3 GHz’e çıkarmış olsa da, Nokia 603 bu kapsamın dışında bırakıldı. Cihazda 2 GB dahili bellek geliyor, 32 GB’ye kadar microSD kart yuvası sayesinde kapasite daha da yukarılara çıkarılabilir. 512 MB RAM ve 1 GB ROM barındıran cihazda OpenVG1.1 ve OpenGL ES 2.0 destekli 2D/3D donanım tabanlı hızlandırıcı yer alıyor. İvmeölçer, yakınlık sensörü ve pusula da Nokia 603’te yer alıyor. Cihazda yer alan ikinci mikrofon sayesinde telefon görüşmelerinde arkaplandaki gürültünün bastırılması sağlanıyor.

Nokia 603’ün kablosuz bağlantı desteklerine baktığımızda 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS, NFC, HSDPA 14.4 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps’nin yer aldığını görüyoruz. Dört bant GSM (850 / 900 / 1800 / 1900) ve beş bant HSDPA (850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100) sayesinde Nokia 603’ü dünyanın her yerinde rahatlıkla kullanmak mümkün.

Yazılım

Nokia 603’te Belle işletim sistemi yüklü geliyor. Nokia Belle sayesinde hatırı sayılır derecede iyileştirilen kullanıcı arayüzü sayesinde Nokia 603 tatmin edici bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Altıya kadar farklı giriş ekranı oluşturmak, her bir giriş ekranının duvar kağıdını özelleştirmek mümkün. Her bir giriş ekranına farklı bileşen veya kısayollar ekleyebilir ve bu şekilde günün herhangi bir bölümü için özelleştirdiğiniz giriş ekranıyla hayatınızı biraz daha kolaylaştırabilirsiniz.

Nokia 603’te ekranın altında ortada yer alan tuş hem uygulama menüsünü açıyor hem de uzun süre basılması durumunda çoklu görev ekranını karşınıza çıkarıyor. Çoklu görev ekranında o an telefonda açık olan uygulamaları küçük resimler hâlinde görmek, bunların arasında parmak sürükleyerek gezinmek ve her bir küçük resmin sağ üst köşesinde yer alan çarpı ikonuna dokunarak arkaplanda açık olan uygulamayı kapatmak mümkün. Tabii ki, herhangi bir uygulama resmine dokunduğunuzda o uygulamaya geçiş yapıyorsunuz.

nokia-603-inceleme-00010

Nokia 603’te Nokia’nın özel uygulamaları yüklü geliyor. Bunun yanı sıra Zip, Poken, gibi uygulamalar da yüklü gelmekte. Nokia Mağaza üzerinden de yüzlerce uygulamayı cihaza indirmeniz mümkün. Her ne kadar Android ve iOS gibi rakiplerinden geri kalsa da, Nokia Mağaza’da cihazınızın işlevlerini artırmaya yarayacak birçok uygulama bulunuyor. Nokia Türkiye’nin yaptığı çalışmalar sonucunda Nokia Mağaza’da dikkate değer sayıda ve popüler içerik üreticilerine de ait olan uygulamalar bulunuyor.

Nokia 603’te Nokia Haritalar uygulaması da yüklü geliyor. Nokia Haritalar’ın en büyük özelliği ücretsiz şekilde sesli yol yardımı sunması. Harita bilgilerini isterseniz seyahat esnasında mobil geniş bant bağlantısını kullanarak indirebilirsiniz ya da henüz evden veya işyerinden çıkmamışken bilgisayar aracılığıyla veya Wi-Fi bağlantısını kullanarak bulunduğunuz veya gideceğiniz şehrin haritasını toptan yükleyebilirsiniz. İkinci yöntem hem daha verimli hem de mobil veri kotasının harcanmasını engelleyici bir avantajı taşıyor. Sesli yol yardımı için de özel dil dosyasını cihazınıza indirmeniz gerekiyor. Tüm eksiklikleri tamamladıktan sonra Nokia Haritalar’ın sesli yol yardımını yürüme veya araç kullanma durumları için kullanabilirsiniz. Haritalar, Nokia 603’ün en beğendiğimiz özelliklerinden bir tanesi oldu.

nokia-603-inceleme-00001

Nokia 603’e gelen Nokia FP1 güncelleme paketiyle birlikte internet tarayıcısı güncellendi ve HTML5 desteği geldi. Her ne kadar internet tarayıcısı biraz yüklü masaüstü web sitelerini açmakta geç kalsa da, daha önceki sürümlere göre oldukça iyi bir yere geldiğini söylemeliyiz. Web sayfasında yakınlaştırma, aşağı-yukarı kaydırma işlemleri biraz daha akıcı hâle getirilmiş. Herhangi bir yazıya çift dokunduğunuzda o yazının ekrana tamamen sığacak şekilde tekrar işlenmesi de düzgün bir şekilde gerçekleştiriliyor. HTML5 desteğinin yanı sıra Flash Lite desteği sayesinde Flash tabanlı videoları izlemek ve banner’ları göstermek de mümkün kılınmış.

Nokia 603’te yer alan NFC desteğinden yararlanmanın çeşitli yolları bulunuyor. Aksesuar eşleştirme sürecinde NFC’nin kullanıldığını biliyoruz, Nokia’nın bu tarz aksesuarları mevcut. Bunun yanı sıra Angry Birds’ün de NFC destekli özel bir versiyonu cihazda yüklü geliyor. NFC desteği sayesinde aynı oyunu NFC destekli Nokia Belle telefonlarında barındıran kullanıcılar birbirleri arasında oyun seviyesi alışverişinde bulunabiliyor. Nokia Mağaza’dan çeşitli NFC uygulamaları da indirmek mümkün.

nokia-603-inceleme-00015

Nokia 603’ün genel olarak iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Cihazın ekranının tepkiselliği iyi, menüleri arasında geçişler pürüzsüz ve akıcı şekilde yapılıyor. Cihazı test ettiğimiz süre boyunca önemli bir kilitlenme veya çökme gözlemlemedik. Konuşma kalitesi açısından da Nokia 603 oldukça iyi. Karşı tarafın sesini iyi bir şekilde almak mümkün. Çekim kalitesi de normal seviyede. Pil açısından Nokia’nın uzmanlığını biliyoruz. Katalog değerlerine baktığımızda 2G ve 3G şebekelerinde sırasıyla 460 ve 490 saat bekleme, 2G’de 16, 3G’de ise 7 saat konuşma imkânı sunan bu telefon 75 saat aralıksız müzik çalma desteğine de sahip. Deneyimlerimize göre cihaz bu değerleri boşa çıkarmayacak bir performansa sahip.

Kamera ve Multimedya

Nokia 603’ün arkasında 5 megapiksel kamera bulunuyor. Kamera sabit odaklı ve flaş barındırmıyor. Bu, karşımızda fotoğraf açısından zayıf bir telefonun bulunduğunu düşündürebilir. Ancak iş tam anlamıyla öyle sayılmaz. Nokia 603’ün kamerasının sabit odağı özellikle yakın çekimleri oldukça zorlaştırıyor. Düzgün bir çekim için objenizle telefon arasında en az 30-40 cm uzaklık bulunmalı ki cihaz düzgün bir odaklama yapabilsin. Bu da etkileyici yakın çekim fotoğraflar yapamayacağınız anlamına geliyor. Işık seviyesinin iyi olduğu ortamlardaysa Nokia 603’ün kamerası iyi performans gösteriyor. Güneşli havada yaptığımız manzara çekimlerinde görüntü kalitesi iyi, renklerin doğruluğu da bir hayli yüksek. Cihazın arkasında flaşın bulunmaması gerçekten bir handikap. Bu karanlık veya loş ortamlarda iyi fotoğraf çekemeyeceğiniz anlamına geliyor, ancak Nokia 603’ün gece manzara çekimlerinde flaş olmadan gösterdiği başarı bizi oldukça şaşırttı. Fotoğraflarda gürültü seviyesi oldukça düşük.

nokia-603-kamera-00007

Nokia 603 ile çekime başlamak için ister fiziksel kamera tuşunu kullanın, isterseniz uygulama menüsü içinde yer alan Kamera kısayolunu takip edin. Oldukça sade hazırlanmış kamera arayüzünde fotoğraf ve video özellikleri arasında hızlı geçiş yapılabiliyor. Kameranın sahne modu ve diğer ayarları ekranın altına yerleştirilmiş kısayollar yardımıyla ulaşılabilir hâle getirilmiş. Çekilen fotoğrafı anında ön izleyebilir, bu ön izleme ekranından Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda hızlı bir şekilde paylaşabilirsiniz. Dilerseniz de anında silebilirsiniz.

Galeri: Nokia 603 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=908]

Nokia 603 ile saniyede 30 kare hızında 720p video çekimi yapmak mümkün. Çekim kalitesi ortalamanın üstüne çıkmayı başaramıyor, ancak Nokia 603 ayarında bir telefondan da fazlasını beklememek gerekiyor. Görüntü sabitleme özelliğinin bulunmaması video çekimi sırasında meydana gelen sallanma ve titremelerin videoyu olumsuz etkilemesine neden oluyor. 1 saatlik video yaklaşık 90 MB gibi bir büyüklüğe sahip.

Video: Nokia 603 Kamerasından Örnek Video

Nokia 603’ün multimedya işlevleri bakımından Nokia Belle cihazlarının genel çizgisini koruduğunu söyleyebiliriz. Video tarafında MP4, WMV, H.264 ve H263 formatları destekleniyor. Cihaza attığımız XviD video da düzgün bir şekilde, alt yazısıyla birlikte oynatıldı. Ancak altyazıda Türkçe karakterlerde problem olduğunu not etmeden geçmeyelim. Müzik tarafındaysa MP3, WAV ve eAAC+ desteği bulunuyor. Cihazdaki müziklerden sıkılanlar için FM Radyo uygulaması mevcut. Bunun yanı sıra Nokia Mağaza üzerinden çeşitli internet radyo uygulamalarını da indirebilirsiniz. Nokia 603’ün dahili hoparlörü yeterli ses çıkışına sahip. Bu arada Belle FP1 güncellemesiyle birlikte Dolby Digital Plus desteği de cihaza eklendi.

Sonuç

nokia-603-inceleme-00002

Nokia 603 piyasada 500-600 TL arasında bir bantta alıcı buluyor. Bu bantta giriş seviyesi Android telefonlar da bulunuyor. Nokia 603’ün teknik özelliklerini fiyatıyla birlikte değerlendirdiğimizde ortada fiyat/performansı oranı normalin üstünde olan bir telefonun olduğunu söyleyebiliriz. Nokia Belle’in uygulama desteği Android kadar zengin değil, ancak değer açısından baktığımızda Nokia Mağaza’da da iş görecek uygulamaların olduğunu söyleyebiliriz. Nokia’nın navigasyon yazılımından da ücretsiz yararlanabiliyor olmak Nokia 603’ün artılarından. Cihazın tasarımı ve malzeme kalitesi de oldukça iyi. Değiştirilebilir arka kapakları da özellikle gençlerin bir hayli hoşuna gidecektir. Android cihazların giderek artan popülaritesine ve cazibesine karşılık Nokia 603 bulunduğu segmentte önemli bir seçenek olarak ortada duruyor.

İLGİLİ HABERLER