Manşetler

Nokia 3, 5 ve 6 Ön İnceleme

nokia 6
nokia 6
Nokia 6 Arte

Nokia’nın Mobil Dünya Kongresi’nde en fazla ilgi toplayan ürünü hiç şüphesiz Nokia 3310 oldu. Başarılı bir pazarlama hamlesiyle, daha önce çıkmış olan Asha serisi telefonlardan pek bir farkı olmayan sıradan bir cep telefonunu etkinliğin gözdesi hâline getirmeyi başaran Nokia’nın Barselona’ya getirdiği diğer ürünler olan Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6 ile de ilgi gördüğünü söylemek mümkün. Her ne kadar 3310’un başına toplanan kalabalık kadar yoğun olmasa da, Nokia markalı yepyeni Android telefonların başı da insanlardan eksik olmuyordu.

Nokia 6 daha önce duyurulmuş ve Çin’e özel bir telefon olarak çıkarılmıştı. Şimdi dünya çapında lansmanı gerçekleştiriliyor. 5.5 inç Full HD ekrana sahip olan bu telefonun tasarımı bir hayli şık görünüyor. Nokia’nın daha önce çıkardığı üst segment Lumia Windows telefonlarını andıran bir havası var. Özellikle de Nokia Lumia 925’i aklımıza getiren bir telefon oldu. Bu arada Nokia, bir de Nokia 6 Arte adı verilen, parlak siyah renkli özel bir modelin de duyurusunu MWC 2017’de gerçekleştirdi. Arte, tıpkı iPhone 7’nin simsiyah modeli gibi, epey parlak ve pürüzsüz yüzeyli bir arka bölüme sahip. Ancak parmak izini tutma konusunda epey hevesli olduğunu belirtmek gerekiyor. Orta segmentte bile USB-C’nin standart hâline gelmeye başladığı bir ortamda, Nokia 6’nın microUSB ile gelmesi doğrusu ilginç. Aslında bu durum diğer microUSB portlu telefonlar; Nokia 3 ve 5 için de geçerli.

Nokia 5’te ise ekran boyutu 5.2 inçe, çözünürlük ise 1280 x 720 piksele iniyor. İşlemci ise Nokia 6’da olduğu gibi Snapdragon 430. Nokia 5’te de Lumia telefonlarının, özellikle orta segmentte gördüğümüz Windows telefonlarının havası mevcut.

Nokia 3 ise giriş seviyesi model olarak karşımıza çıkıyor. Bu telefonda 720p çözünürlük 5 inçlik bir ekranda sunuluyor. İşlemci seçimi ise MediaTek MT6737. Bu telefon daha çok ZTE ve benzeri diğer Çinli üreticilerin çıkardığı giriş segment Android telefonlarını hatırlatıyor.

Nokia markasını taşıyan Android telefonları görmek birçok tüketicinin, özellikle de sadık Nokia kullanıcılarının rüyasıydı. Yaklaşık üç yıl önce Nokia X gibi farklı ve pek de başarılı olmayan bir Android telefon girişimi görmüştük. Ancak HMD Global yönetiminde çıkılan bu yeni dönemde farklı bir Android stratejisi izleniyor. Saf Android’e yakın, hemen hemen aynı bir kullanıcı arayüzü ve Android Nougat sürümü sunuluyor. Bununla birlikte eskiyle bir benzerlik de var. Bu yeni telefonlar da önceki denemede olduğu gibi giriş ve orta segmente odaklanıyor, üst segmente dokunmuyor. Belki gelecekte o tarafa da uzanan modeller görebiliriz, ancak şu an için Nokia ve HMD Global, başarılı bir stratejinin gelişmekte olan pazarlardan geçtiğini düşünüyor.

nokia 3
Nokia 3

Nokia 3, Nokia 5 ve Nokia 6, muhtemelen Türkiye’de de satışa sunulacak. Hâlâ halka açık yerlerde Nokia melodisini duyduğumuz, ayrıca giriş ve orta segment Android telefonların epey ilgi gördüğü ülkemizde bu telefonlar iş yapar gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER