Manşetler

Nokia 2013 birinci çeyrek rakamlarını açıkladı

nokia ve samsung

Geçtiğimiz çeyrek yeniden kârlılığa dönüş yapan Nokia, 2013’ün ilk çeyreğini küçük de olsa zararla kapattı. Yılın ilk çeyreğinde 5.85 milyar avro gelir elde eden Finli şirket, 150 milyon avro zarar ettiğini açıkladı. Çeyrek zararla kapanmış olsa bile, sonuçların genel hatlarıyla Nokia için cesaret verici olduğunu söylemek mümkün. Şirketin Cihazlar ve Servisler ve Harita birimleri çeyreği küçük zararlarla kapatsa da, bu zararlar Nokia Siemens Networks’ün üstün performansı sayesinde arka plana düştü.

nokia-logo-170412

Cihazlar ve Servisler birimi 42 milyon avro, Harita birimiyse 97 milyon avro zarar açıklarken; geçtiğimiz yıl 1 milyar avro zarar eden Nokia Siemens Networks çeyreği 3 milyon avro kâr ile kapattı. Nokia’nın geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinde 7.35 milyar dolar gelire karşılık 1.34 milyar avro operasyon zararı açıkladığı göz önüne alınınca şirketin yeniden yapılanma yolundaki çabalarının boşa gitmediği anlaşılıyor. Nokia’nın bir önceki çeyrekte 4.37 milyar avro olan nakit rezervi de 2013’ün birinci çeyreğinde 4.48 milyar avroya yükseldi.

Nokia’nın amiral gemisi olarak nitelendirilebilecek Windows Phone işletim sistemli Lumia serisinin sevkiyatları 4.4 milyondan 5.6 milyona yükseldi ve şirketin Windows Phone’a geçişinden bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Symbian işletim sistemli cihazların satışındaki düşüş Akıll Cihazlar biriminin genel performansına da etki etti ve birimin satışları 86.3 milyondan 61.9 milyona geriledi. Lumia satışlarındaki artış kendisini ortalama cihaz fiyatında gösterdi. Daha önce 186 avro olan ortalama akıllı cihaz satış fiyatı bu çeyrekte 191 avroya yükseldi.

Sonuçları değerlendiren Nokia CEO’su Stephen Elop, şirketin üst üste üçüncü çeyrekte temel bir operasyon kârlılığı yakalamasından ötürü memnuniyetini belirtti. Cep telefonu biriminin zorlu bir ortamda rekabet ettiğini söyleyen Elop, insanların Lumia portföyüne pozitif bir reaksiyon gösterdiğine dikkat çekti.

İlgili >> Nokia

İLGİLİ HABERLER