Teknoloji

Nokia 2011’in ikinci çeyreğine dair finansal tahminlerini beklentilerin altına indirdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Nokia dün yaptığı bir açıklamayla 2011’in ikinci çeyreğine yönelik finansal sonuçların daha önce tahmin edilenden daha kötü olmasını beklediğini duyurdu. Mevcut cihazlara olan talebin düştüğüne dikkat çeken Nokia net satışların daha önce tahmin edilen 6.1-6.6 milyar avro aralığının oldukça altında kalacağını belirtti.

Öte yandan ikinci çeyrek için belirlenen yüzde 6-9 aralığındaki operasyon marjı da “ne kâr ne de zarar” seviyesine çekilmiş durumda. Bu düşüşün ardından Finlandiyalılar 2011 için yıllık hedef belirlemenin mümkün olamayacağını düşünmeye başladılar. Nokia CEO’su Stephen Elop ise söz konusu durum ile ilgili olarak strateji geçişlerinin zor olduğunu, mükemmel mobil ürünler sunmak için duyulan gereksinimleri farkettiklerini ve geçiş hızını arttıracaklarını söyledi.

Nokia ilk Windows Phone cihazlarının 2011’in dördüncü çeyreğinde çıkacağına hâla inanıyor. Böylelikle pazar payının daha hızlı bir şekilde gelişeceğine inanan şirket o noktaya gelindiğinde operasyon marjının yüzde 10 veya üzerinde olabileceğini düşünüyor. Ancak 2011’in son çeyreğine daha uzun zaman olduğunu ve Nokia’nın 2013’e kadar giderlerinde 1 milyar avroluk kesinti yapmaya çalıştığını hatırlatalım.

Bu arada Nokia’nın yapmış olduğu açıklama şirketin hisse fiyatlarında da düşüşlere neden oldu. Şirketin hisse fiyatları bir önceki günün kapanış değeri olan 5.75 avroya göre düşerek dünkü kapanışta 4.79 avroya geriledi. Ayrıca dünkü açıklamanın akabinde düzenlenen analist toplantısında Elop söz konusu durumla ilgili olarak Android’in yükselişini, Çin’de HTC’yle birlikte yükselen rekabeti yönetememe ve hatta Apple’ın iPhone cihazını gösterdi.

İlgili – Nokia

İLGİLİ HABERLER