Eğlence

Nintendo “başlangıcı ücretsiz” bir mobil oyun planı sunmayı amaçlıyor

nintendo-logo-280115

Mobil oyun pazarına gireceğini açıklayan Nintendo, geleceğini de büyük ölçüde bu pazara bağlamış oldu. Şirket mobil oyun pazarındaki varlığına ilişkin bazı detayları açıklasa da, ana planını henüz ortaya çıkarmış değil. Nintendo bu konuda şu an için sessiz kalmayı tercih etse de, CEO Satoru Iwata’nın bir yatırımcı buluşmasında yaptığı açıklamalar, Japon devinin mobil oyun planının bir boyutunu ortaya koydu. Kendisini piyasada kötü bir üne sahip “ücretsiz oyun” modelinden farklı bir yerde konumlandırmayı isteyen Nintendo, “başlangıcı ücretsiz” bir iş modeli üstünden ilerlemeyi planlıyor.

Halihazırda mobil oyun dünyasında sıklıkla tercih edilen iki iş modeli var. Premium modelde oyunlar belli bir ücret karşılığında satılıyor, ancak daha sonrasında uygulama içi satın alma yöntemlerine başvurulmuyor. Bu model özellikle PC oyunlarının mobil platformlara taşınması sırasında kullanılıyor. Tercih edilen diğer iş modeli ise ücretsiz oyunlar. Bu oyunlar ücretsiz olarak indirilebilse de, oyuncuların belli avantajlardan yararlanmak için uygulama içi satın almaya başvurması gerekiyor. Bu modeldeki oyunların oyuncuları sömürmeye çalıştığı algısı nedeniyle Nintendo, ücretsiz oyun modeline mesafeli yaklaşıyor.

Ancak Nintendo’nun ücretsiz oyun modeli yerine düşündüğü plan da, temelde isim değişikliğinden ötesini yansıtmıyor. Iwata, Nintendo’nun iş modelinin “başlangıcı ücretsiz” olarak lanse edileceğini belirtirken, bu ismin modeli daha iyi anlatacağına dikkat çekiyor. Nintendo’nun “başlangıcı ücretsiz” modelinde oyuncular bir oyunun ilk seviyelerini herhangi bir kısıtlama olmadan oynayabilecekler. Ancak daha ileri seviyelere geçmek veya çeşitli imkanlardan yararlanmak için eli cebe atmak gerekecek.

Nintendo, kendisini daha açık biçimde ifade ederek daha sonra aleyhine açılabilecek davalara karşı da önlemini alıyor. “Ücretsiz” sıfatını taşıyan, ancak sonrasında kullanıcılarını ücret ödemek zorunda bırakan bazı oyunlar çeşitli davalarla karşı karşıya gelmişti. Japon şirketinin kendisine büyük gelir getirmesi muhtemel olan mobil oyun pazarında işlerini sağlama alma çabasıysa doğal karşılanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER