Teknoloji

New Horizons’ın bütün Plüton verilerini göndermesi bir yıl sürecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

pluton-yuksek-cozunurluklu-270715

Güneş sistemimizin kenar bölgelerinde iyi bir internet bağlantısı bulmak kolay olmasa gerek. NASA’nın New Horizons uzay aracı yoğun gönderim sürecine başladı, bu süreç boyunca temmuz ayında gerçekleştirdiği alçak uçuş sırasında kaydettiği bütün verileri dünyaya gönderecek. NASA’nın söylediğine göre, araçta onlarca gigabaytlık veri bulunuyor ve bütün bu verilerin Güneş sistemini aşıp dünyaya iletilmesi toplam bir yıl sürecek.

Çünkü New Horizons saniyede sadece 1 ila 4 kilobayt hızında veri gönderimi yapabiliyor. NASA’nın söylediğine göre, radyo dalgaları ışık hızında hareket etse de, bir işaretin uzay aracı ve dünya arasındaki yaklaşık 4.8 milyar kilometrelik mesafeyi aşması dört buçuk saat alıyor. Eğer bu bağlantı hızıyla web’de gezinmeye kalksanız, bir bağlantıya tıkladıktan sonra sayfanın yüklemeye başlamasından önce bile saatlerce beklemeniz gerekirdi. Standart bir web sayfasının indirilmesi de birkaç dakikayı alırdı.

New Horizons’ın Plüton uçuşundan etkileyici fotoğraflar görmüştük. Ancak NASA’nın söylediğine göre görev sırasında kaydedilen verilerin yüzde 95’lik kısmı henüz Dünya’ya gönderilmedi. New Horizons görevinin baş araştırmacısı Alan Stern, geri kalan veriler arasında yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, önemli atmosferik veri kümeleri ve bunun gibi hazine değerinde önemli veriler olduğunu kaydetti.

New Horizons temmuz ayı sonunda fotoğraf gönderimini bırakmıştı. Ondan sonra enerjik parçacık, güneş rüzgarı ve uzay çöpü enstrümanlarından düşük bant genişlikli veri iletimine başlamıştı. Plana göre NASA şimdi vites yükseltiyor. New Horizons’ın bütün verilerinin gezegenimize ulaşması Ekim 2016’yı bulacak, bununla birlikte ekip bu haftadan itibaren her cuma günü yeni bir fotoğraf yayınlayacak.

İLGİLİ HABERLER