Teknoloji

NASA yeni web sitesinde her gün Dünya’nın uzaydan çekilmiş fotoğraflarını yayınlayacak

nasa-epic-dunya-201015

NASA, bir süre önce DSCOVR uydusu tarafından çekilen etkileyici Dünya fotoğraflarının bazılarını paylaşmıştı. Kurumun yeni adımı ise her gün düzenli olarak fotoğraf yayınlamak oldu. NASA’nın yayına aldığı yeni web sitesi, her gün DSCOVR tarafından çekilmiş 10’dan fazla Dünya fotoğrafını paylaşacak. Fotoğraflarda Dünya’nın 24 saatlik turu gözler önüne serilecek.

NASA ile ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) arasındaki işbirliği sonucunda uzaya gönderilen DSCOVR uydusunun temel görevi, uzaydaki hava durumunun incelemek. Geçtiğimiz şubat ayında bir SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilen uydu, halihazırda Dünya’dan 1.6 milyon kilometre uzaklıkta “Lagrangian Point 1” adı verilen bir konumda yer alıyor. Bu konumda Güneş ve Dünya’nın sağladığı çekim sayesinde DSCOVR daha sabit bir şekilde durabiliyor.

Lagrangian Point 1’de DSCOVR etkileyici bir Dünya manzarasına sahip. Uyduda bulunan ve EPIC olarak anılan Yerküre Polikromatik Görüntüleme Kamerası sayesinde görenleri büyüleyecek Dünya fotoğrafları çekmek mümkün oluyor. Güçlü bir teleskop olan kamera, farklı ışık dalga uzunluklarında seri hâlde 10 Dünya fotoğrafı çekebiliyor. Kırmızı, yeşil ve mavi kanallardan çekilen fotoğrafların bir araya gelmesi sayesinde ortaya muhteşem fotoğraflar çıkıyor.

EPIC tarafından çekilen fotoğraflar, yaklaşık 12 ila 36 saatlik bir sürenin ardından NASA’nın özel web sitesinde yayınlanıyor. Dünya çok parlak olduğu için fotoğraflar çok kısa pozlama sürelerinde çekiliyor ve arka plandaki yıldızların ışıkları bu vesileyle biraz daha kısılıyor. Sitede yayınlanan fotoğraflar arşivde de saklanıyor.

İLGİLİ HABERLER